Головна Новини Світ Росія Росія збільшує війська біля кордонів України: наскільки реальною є загроза вторгнення
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія збільшує війська біля кордонів України: наскільки реальною є загроза вторгнення

Чисельність бойової групи РФ біля кордонів нашої країни становить близько 90 тисяч військовослужбовців

22 листопада 2021, 11:15
Поділіться публікацією:

Чергове збільшення війська РФ біля українського кордону є спробою Росії "підняти ставки" для майбутніх переговорів, а останні дії Москви показують, що "жодних правил для них уже не існує", повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

Росія збільшує війська біля кордонів України: наскільки реальною є загроза вторгнення

Вторгнення РФ в Україну. Колаж "Коментарі" / Д. Романюк

Тим часом у Раді безпеки РФ заявили про зростання ризиків проведення нібито "провокацій" на "кримському напрямку".

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков не виключає нібито спроби провокацій, щоб "виправдати" заяви Заходу про загрозу вторгнення Росії в Україну.

Як може розвиватися ситуація? Чиї ставки спрацюють? Якщо не відкрите вторгнення, то які провокації можливі з боку РФ? Розібратися у цих питаннях виданню "Коментарі" допомогли експерти.

У випадку з Україною РФ давно втратила свій шанс раптового нападу

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак наголошує, що сучасна Росія – це країна чекістів, оскільки 90% російської номенклатури так чи інакше працювали чи співпрацювали з органами безпеки, зокрема СРСР. А специфіка роботи держбезпеки полягає у тому, що вони ніколи не проводили самостійних і повноцінних військових операцій, зазначає експерт.

"Вони організовували загороджувальні загони, охороняли в'язниці, здійснювали повалення керівних режимів, а також диверсії, таємні вбивства. Але лише не відкриті масштабні вторгнення. У крайньому разі, як це було у Грузії, ховалися за формулюванням "примус до миру". І то за умови, що грузинська сторона категорично не була готова до такого вторгнення. У випадку з Україною РФ давно втратила свій шанс раптового нападу, коли постачання, боєздатність та мотивація нашої армії були не на кращому рівні", – вважає Іван Ступак.

Він нагадує, що на сьогодні, за даними української розвідки, чисельність бойової групи РФ біля кордонів нашої країни становить близько 90 тисяч військовослужбовців.

"Усі класичні академічні розрахунки говорять про те, що співвідношення нападаючої/захищаючої сторони має становити 3 до 1. Таким чином, кількість сил РФ явно недостатня. Крім того, навіть у разі прямої та масштабної військової агресії, у Росії на захоплених територіях банально немає соціальної бази, на яку можна спертися та організувати навіть елементарний маріонетковий режим", – пояснює Іван Ступак.

І прогнозує таке:

1. Відкритого вторгнення від РФ не варто очікувати, але підтримувати готовність необхідно постійно.

2. Офіс президента, особливо через Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони, продовжуватиме розбурхувати суспільство можливим фактом вторгнення з метою відволікання від внутрішніх проблем, особливо від "вагнергейту".

3. РФ використовуватиме як тиск на Україну: газовий вентиль (у зимовий період); посилення напруги на Донбасі (обстріли та провокації); диверсії та підриви людей, об'єктів; спільно з Білоруссю шукатиме нові та креативні методики тиску на ЄС та Україну, в тому числі з використанням спільних військових маневрів, а також мігрантів із Близького Сходу.

"Ключеве завдання РФ на даному етапі – створення перманентної та підвищеної напруги у політиків та населення ЄС та України", – резюмує Іван Ступак.

Поки що у Кремлі працюватимуть над поглибленням розколів у суспільстві та формуванням недовіри до влади

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко впевнений: те, що сьогодні відбувається на кордоні з Україною, – це війна. І війна не лише двостороння – українсько-російська. Але й війна у більш широкому значенні – гібридна війна, в яку залучено велику кількість суб'єктів.

"Тому говорити про те, що Росія посилює військову присутність як загрозу виключно Україні – не варто. Це ще й елемент інформаційної війни, де головним об'єктом впливу є країни Євросоюзу, – пояснює експерт. – По суті, міграційна війна на білорусько-польському кордоні та посилення російських військових біля України мають одну й ту саму мету – продавати російські інтереси у Європі".

Відповідь, на думку Богдана Петренка, залишається за Євросоюзом. Або він обирає "синицю" – дешевий російський газ, але отримує зростання загроз у майбутньому. Або він обирає "журавля" і йде з Росією на загострення – заради стратегічної безпеки.

"Питання у тому, де в одному та другому варіанті буде Україна. Чи "зіллє" її Євросоюз у сферу інтересів Росії? Чи зрозуміє, що безпека ЄС починається з українського північного та східного кордонів? Тут все залежить від того, наскільки ми самі здатні захищати свої інтереси у тих, кого ми вважаємо за своїх партнерів", – наголошує експерт.

Ну, а російська військова агресія проти України, за словами Богдана Петренка, розпочалася навіть раніше 2014 року – шляхом інформаційної війни з метою та розколу нашої країни.

"Російська військова агресія передбачає не лише захоплення, а й утримання територій. А утримувати їй буде набагато складніше – через високу нелояльність населення до РФ, – пояснює експерт. – І через військові руйнування, які будуть значно вищими, ніж у 2014 році. Тому що опір української армії буде вищим, ніж раніше. Тому і ціна захоплення та утримання будуть вищими. Це розуміють у Кремлі, тому поки вони працюватимуть над поглибленням розколів у суспільстві та формуванням недовіри до влади. Але навіть після цього, перед тим, як вводити війська, їм необхідно буде створювати лояльність до майбутніх окупаційних військ, до російського окупаційного режиму".

Раніше "Коментарі" писали, що Франція попередила про тяжкі наслідки вторгнення РФ до України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини