Головна Новини Світ Росія Що може спровокувати масовий протест у Росії – яка ситуація зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Що може спровокувати масовий протест у Росії – яка ситуація зараз

У Росії і зараз є протест, але це тихий протест, а не покаяння

24 грудня 2022, 11:45 comments1900
Поділіться публікацією:

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що Росія захлинеться у бунтах, коли російська еліта почне дратувати суспільство. Чи згодні з таким твердженням? Що може стати стимулом для таких бунтів? Коли є ймовірність, що порохова діжка під назвою РФ – рвоне? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що може спровокувати масовий протест у Росії – яка ситуація зараз

Протести в Росії. Фото: DW

Якщо хтось чи щось може спровокувати бунти в Росії, то це – смерть та страх

Політичний консультант Олександр Вербицький розмірковує так:

"Те, що пан Подоляк розуміє під бунтами, у Росії поки що неможливо, хоча б тому, що немає критичної протестної маси. Гасло – "Аби не було війни!", міцно насаджено у підсвідомість як наратив – "Все, що не війна, можна пережити". Тому в Росії немає війни, але є спецоперація, а колективний Захід – вічна загроза з часів Російської Імперії. Все одно хто конкретний представник "ворога" у часі та просторі – Швеція за Петра I, Франція за Олександра I, Німеччина за Миколи II, чи НАТО за часів СРСР. Це не заважало елітам жити із Заходом "однією сім'єю". Але сьогодні справа в тому, що Захід нарешті змінив своє ставлення до Росії, а її так звані еліти більше не пов'язані узами правлячих монарших будинків, або геополітичними інтересами".

Іншими словами, пояснює експерт, між Заходом і РФ пробігла не просто чорна кішка, а утворилася прірва, що постійно розширюється, через яку намагаються будувати мости.

"І ці мости, – продовжує Олександр Вербицький, – не мають відношення до населення Росії, тому що, перш за все, йдеться про Кремль та інші столиці у світі. А значить – не про еліти в Росії, а про взаємини між нинішніми та майбутніми центрами влади. А що ж народ? Той самий, що так любить Бабкіну, Баскова, Кіркорова, Лепса... Він обходився без Заходу десятиліттями і ще "потерпить". Масові ж демонстрації на підтримку Нємцова чи Навального це не так загроза для Кремля, як "показник" рівня розвитку демократії в Росії, який демонстрував тому ж Заходу "близькість" РФ його прагненням запровадити демократичне суспільство та викорінити корупцію".

Чим усе закінчилося – відомо. Незалежні громадські організації закриті, іноземні ЗМІ названо іноагентами. І так далі…

"Чи є у Росії протест? Є! Але це тихий протест (щось пішло не так; знову все проти нас), а ніяк не покаяння (ми даремно це почали; ми агресори). Понад 60% підтримують політику Кремля (дати відсіч Заходу), щонайменше 48% їх незадоволені тим, що відбувається (швидше б все закінчилося). Інші підтримують Кремль повністю або взагалі мовчать, – наголошує Олександр Вербицький. – І якщо хтось чи щось може спровокувати бунти в Росії, то це – смерть та страх. Смерть без сенсу на фронті та страх померти без сенсу. Носіями цих ідей можуть бути ті, хто пройшов фронт (згадаймо Першу світову війну та солдатів, які повернулися з фронту – як кістяк армії та білих та червоних), а також ті, хто перебуває в стані очікування призову. Але тут є нюанси. Адже війни як би немає... А армія, нехай і збільшена до 1,5 млн, пропустить через себе, припустимо, втричі більше людей. З яких через фронт пройде 1 млн. Але що таке 1 млн на більш ніж 143 млн населення і простори Росії, при абсолютному контролі та досконалому каральному апараті? Залишається палацовий переворот".

Протести в Росії йдуть не проти основної лінії партії, а проти якихось перегинів та крадіжки на місцях

Політичний психолог, експерт з питань невербальної комунікації Валентин Кім зазначає, що спалахи гніву в Росії вже відбуваються, але поки що носять фрагментарний характер.

"Перший їхній рівень був незабаром після початку широкомасштабного вторгнення в Україну. Тоді РФ прокотилися дрібні протести, але їх швидко придушили силовики. Ті ж протести, які ми тією чи іншою мірою спостерігаємо останнім часом – не так проти війни, як проти "неправильного", на думку росіян, що обурюються, ведення цієї війни. Не в сенсі – погано, що ви воює взагалі, а – погано, що воюєте не переможно", – пояснює експерт.

Він звертає увагу, що ми бачимо спалахи гніву серед мобілізованих, тому що вони не хочуть йти на забій погано озброєними, мало забезпеченими. Але, схоже, готові, якщо їх належним чином екіпірують.

"Так що протести йдуть не проти основної лінії партії, а проти якихось перегинів та крадіжок на місцях. І це загрожуватиме не Кремлю, а місцевій владі", – вважає Валентин Кім.

На його думку, основний же протестний спалах, який стався в Росії – це масова втеча чоловіків від мобілізації.

"За різними оцінками виїхали від 300 тисяч до мільйона людей. І це справді прояв невдоволення. Але характер цього невдоволення вилився в реакцію – біжи! Тобто російське суспільство обрало таку форму протесту — умовне голосування ногами. Масова міграція, втеча із РФ. І поки така реакція можлива, навряд чи варто очікувати соціальної непокори, непокори волі Кремля, великого бунту, – зазначає політпсихолог. – Росіяни наразі не перебувають у тому стані, щоб виходити на вулиці та протестувати".

Читайте також на порталі "Коментарі" – нові заяви Путіна : про що вони говорять – яку мету має диктатор.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини