Головна Новини Світ Росія Що відбувається в Росії: до чого може призвести конфлікт між вежами Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається в Росії: до чого може призвести конфлікт між вежами Кремля

Поки що не видно передумов, щоб боротьба всередині РФ призвела до зміни внутрішньополітичної ситуації в країні-агресорі, зміни російської політики

26 квітня 2024, 15:54
Поділіться публікацією:

Росію ближче до путінської фейкової інавгурації, наміченої на 7 травня, схоже, почало хитати. Слідчий комітет РФ затримав на два місяці заступника міністра оборони Тимура Іванова, обвинуваченого в хабарництві, який давно веде занадто розкішний спосіб життя, несумісний з офіційними витратами. Російський олігарх Володимир Потанін переносить свій бізнес до Китаю. Нібито за згодою Путіна. Але не факт. Ну, а самого Путіна Європарламент визнав нелегітимним президентом. Про що говорять ці події, чи можуть вони посилити нестабільність усередині країни-агресора? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Що відбувається в Росії: до чого може призвести конфлікт між вежами Кремля

Путін та Шойгу. Фото з відкритих джерел

Зміна балансу сил між вежами Кремля може мати характер ланцюгової реакції

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко поділився таким коментарем:

"Я не прихильник видавати бажане за дійсне. Очевидно, що історія із заступником міністра оборони Івановим, який дуже близький до Шойгу, це черговий прояв розбору між вежами Кремля. Конкуренції у найближчому оточенні Путіна. Мабуть, невдовзі ми побачимо щось схоже... Багато чуток про можливість зміни уряду, якісь кадрові перестановки. Подібне після переобрання Путіна відбувалося вже неодноразово. Він любить перетасовувати команду. А зараз, в умовах війни з Україною та конфлікту із Заходом будь-яка така перетасовка – це зміна балансу сил. Що провокує активізацію боротьби у путінському оточенні".

Навряд чи така боротьба призведе до зміни внутрішньої ситуації у Росії, вважає експерт. На його думку, затримання того ж таки Іванова виглядає як цілеспрямоване ослаблення позицій Шойгу.

"Що було б вигідно багатьом, включаючи Путіна. Після усунення Пригожина позиції Шойгу посилилися. Це не подобається представникам інших угруповань, що входять до нинішньої російської влади. Ось Шойгу і вирішили послабити", – пояснює політолог.

Він припускає, що багато залежатиме від подальшої долі Шойгу. Якщо після переформатування уряду він збереже посаду, то кардинальних перестановок не буде. А от, якщо його приберуть, це сигналізуватиме про новий витік боротьби за владу.

"Зміна балансу сил між вежами Кремля може мати характер ланцюгової реакції, – наголошує Володимир Фесенко. – Але поки що не видно передумов, щоб ця боротьба призвела до зміни внутрішньополітичної ситуації в РФ, зміни російської політики, в тому числі, в ракурсі війни проти України".

Ну, а рішення Європарламенту про невизнання Путіна легітимним президентом – суто політичне. Воно не вплине на політику Заходу стосовно РФ, упевнений експерт.

Захід ламає базовий сценарій Кремля

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак наголошує, що виділення Євросоюзом 50-мільярдної допомоги та "зелене світло" для американської допомоги зміцнюють військову та психологічну стійкість України. Отже, порушують встановлену Путіним після "перемоги" на президентських виборах, бажану для Росії, логіку ведення війни на виснаження.

"Показова демонстрація висхідної військової та економічної стійкості РФ під час війни для Путіна – альфа-і-омега його політичного режиму, оскільки змушує еліти триматися "батогом", а населенню сподіватися, що бутафорна міць постаті президента здатна пролонгувати стабільний для повсякденності соціальний порядок" , – пояснює експерт.

За його словами, активність західних партнерів у напрямі підтримки України ламає цей базовий сценарій Кремля. Той втрачає тимчасову домінуючу першість у війні, здатність нав'язувати ініціативу.

"Тому й виникають історії на кшталт арешту заступника міністра оборони Іванова чи перенесення Потаніним бізнесу до Китаю", – упевнений Олег Постернак.

Він наголошує, що роз'їдаючу роль для путінського режиму відіграє і рішення Європарламенту, яке ставить під сумнів легітимність обрання Путіна.

"ЄС пішов за білоруською аналогією, реагуючи на імітаційні березневі вибори президента РФ-2024, як на подібні до Білорусі 2020-го. І зафіксував "самопроголошений" статус Путіна після 7 травня (день інавгурації). Щоправда, залишаючи вузьке віконце для можливих переговорів, – наголошує політтехнолог. – Зрозуміло, що країни Глобального Півдня не підуть шляхом країн Євросоюзу. Однак резолюція Європарламенту має важливе значення для подальшого закріплення за РФ статусу країни-ізгоя, зокрема тому, що біля керма там стоїть військовий злочинець та самопроголошений керівник".

Контроль правлячих еліт у РФ посилюватиметься

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса розмірковує так:

"Арешт Тимура Іванова говорить про те, що в Росії посилюється контроль за елітами. У зв'язку з війною вимоги до лояльності представників різних політичних елітних груп зросли. І контроль правлячих посилюватиметься. У тому числі над представниками еліт, які обертаються у різних колах".

На думку експерта, арешт Іванова покликаний показати, що толерантності до корупції в питаннях, пов'язаних з війною, не буде.

"І це зрозуміло. Адже, як вважають у Кремлі, результат цієї війни – це в принципі про виживання Росії, її міжнародні позиції. З іншого боку — це й посилення тиску на всі групи еліт з боку так званих "яструбів", до яких належить секретар Ради безпеки Патрушев. Ті дають зрозуміти, що саме вони диктуватимуть умови щодо лояльності тих чи інших груп у контексті війни", – резюмує Ілля Куса.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому санкції проти РФ втратили свою ефективність: як змінити ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини