Головна Новини Світ Росія Що відбувається всередині Росії - чи є передумови, що путінський режим впаде
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається всередині Росії - чи є передумови, що путінський режим впаде

У РФ посилюються репресії, заарештовують за якісь думки в соцмережах, за нібито неякісні ракети, називають "іноагентами" всіх без розбору

18 травня 2023, 13:42 comments3696
Поділіться публікацією:

Втрати армії Росії, за даними українського Генштабу, перевалили за 200 тисяч осіб. Знищено величезну кількість військової техніки. У РФ, яка продовжує винаходити "аргументи" для виправдання агресії, істерика з приводу отримання Україною далекобійних видів озброєння. Посилилися і внутрішні репресії – у тому числі проти нібито ракет "Кинджал", які неможливо збити. Зважаючи на те, що Кремлю не вистачає "гарматного м'яса", періодично чужими вустами озвучуються заяви про необхідність другої хвилі мобілізації. Що можна сказати зараз про внутрішню ситуацію в РФ? Чи нагадує вона "порохову бочку"? Чи є ознаки того, що путінський режим втрачає контроль – і його незабаром можуть змести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається всередині Росії - чи є передумови, що путінський режим впаде

Москва. Фото: з відкритих джерел

У росіян немає розуміння того, що буде далі

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко звертає увагу, що прямих свідчень про те, що насправді відбувається в РФ, у тому числі щодо суспільних настроїв, немає і бути не може. Тому що за тоталітаризму нормальної соціології немає, пояснює він. Навіть якщо чесно проводити опитування (чого в Росії немає), люди відповідають не те, що думають насправді, а те, що, на їхню думку, хочуть від них почути. До реальності це не має жодного стосунку.

Тож судити про те, що відбувається всередині країни-агресора, можна лише за непрямими ознаками, вважає експерт.

"А непрямі ознаки там такі. Посилюються репресії, причому досить хаотичні. Заарештовують за якісь думки в соцмережах, за нібито неякісні ракети, називають "іноагентами" всіх без розбору. Через Держдуму хочуть навіть провести закон, що дозволяє посадити за мимовільну допомогу "іноагенту". Закручування гайок продовжується. Явно не від хорошого життя. Адже коли все під контролем, вся країна надихнута та діє в єдиному пориві, немає причин для репресій", – зазначає Андрій Єрьоменко.

За його словами, є також такий яскравий маркер, як, схоже, поява реальної політичної опозиції.

"Так, це, раптово, виявився ватажок ПВК "Вагнер" Пригожин, Гіркін вже з ними. Але вони є. І їх уже з якоїсь причини не затикають. Проглядаються також непрямі ознаки суто економічних проблем. У столицях (Москві та Пітері) – помітне падіння бізнес-активності. Приховати це жодними бравурними репортажами про "імпортозаміщення" не виходить. Так, прямих ознак проблем для режиму немає. Але непрямих цілком вистачає", – наголошує експерт.

Ще важливий момент, наголошує він. А саме – росіяни не мають розуміння того, що буде далі. Нема картинки світлого майбутнього. Навіть у принципі картинки майбутнього.

"Якщо запитати українців – таке розуміння є. Ми віримо в перемогу, подальше відновлення нашої країни, в економічне зростання після настання справедливого миру. Віримо в те, що в найближчому майбутньому станемо членами ЄС та НАТО. А РФ немає варіантів навіть щодо світлого майбутнього. В принципі. Якщо вони якимось дивом зможуть заморозити конфлікт, залишивши за собою частину вкрадених в Україні територій, санкції триватимуть, ізоляція триватиме, закручування гайок режимом – триватиме. Якщо програють (сподіваємося тут не "якщо", а "коли") – зрозуміло, що майбутнє виявиться не менш похмурим", – зазначає Андрій Єрьоменко.

При цьому, продовжує він, російська політична культура, її історія відрізняється від українських тим, що в Росії все валиться різко.

"Коли в Україні назріває революція, це проглядається. Перед Євромайданом ми бачили "врадіївську ходу", "мовний майдан", податковий... Рано чи пізно це виливається на щось більше. Ми Майдан пророкували не на осінь, а на весну, помилилися на півроку. Але було ясно, що він – неминучий. Російська традиція – інша. Там вся опозиція, начебто, закатана в асфальт, влада потужна як ніколи. А потім раптом – різке обвалення. Так упала Російська імперія, так упав Радянський Союз, – нагадує експерт. – Не виключаю, що ми одного ранку прокинемося – і виявимо, що поряд з нами – зовсім інша країна, з зовсім іншою владою. Що там відбуваються зовсім інші події, аніж учора. Отже, я вірю в зміни в РФ, але різкі. Історичні аналогії – штука лукава, але ця війна дуже нагадує Першу світову та її наслідки. Коли Німеччина підписувала капітуляцію в тій війні, на її території не було жодного солдата альянсу переможців, що протистоїть їй. Понад те, німецькі війська перебували поруч із Парижем. Але економічна, військова та внутрішня ситуація склалася так, що Німеччина впала".

Наразі, упевнений Андрій Єременко, щось подібне відбувається в РФ. Яка намагається більше копіювати фашистську Німеччину Другої світової, ніж Німеччину часів Першої світової. Але йде шляхом до капітуляції, як обидві ці Німеччини.

"Що саме стане тригером різких змін усередині РФ, сказати поки що складно. Можливо, чиясь смерть (не факт, що від природних причин), можливо різка нестача продовольства в одній із частин країни (як це було в Петербурзі 1917-го, вилившись у результаті у спробу відсилання на фронт солдатів, які не бажають того — у революцію). Але ми точно знаємо, що кожна наша перемога на фронті, кожне оновлення (у бік збільшення) цифри загиблих росіян на цій війні, кожне нове постачання нам озброєнь, кожні нові антиросійські санкції – це крок до краху і путінського режиму, і путінської Росії. І посиплеться там все дуже різко", – прогнозує експерт.

Поки що Путін досить міцно сидить на троні, а якихось протестних рухів не спостерігається

Політтехнолог, спеціаліст з антикризових кампаній Денис Богуш міркує так:

"Безумовно, внутрішня ситуація у Росії зараз дуже складна. Але запас міцності у влади ще є. З низки причин".

Перша, на думку експерта, у тому, що росіяни – надзвичайно пасивний народ. З рабською психологією.

"Вони не готові виступати проти влади, яку нині уособлює Путін. І ставлення до нього зараз, схоже, як у радянських людей – Сталіна. Люди без нього просто не уявляють собі Росії", – пояснює Денис Богуш.

Друга важлива причина, через яку навряд чи можливе знесення путінського авторитарного режиму, полягає в тому, що він створив умови, що дозволяють знищити будь-якого неугодного, наголошує експерт.

"Так у військовій т.зв. "еліті", яку зараз представляють Герасимов, Шойгу, Пригожин, Кадиров, постійно виникають внутрішні конфлікти. А в них традиційно вплітаються конфлікти із спецслужбами. Все це рано чи пізно може рвонути. Але розміте на клаптики, насамперед, якесь із цих угруповань. Вибух не буде спрямований на Путіна та його ближнє коло. І, коли Стрєлков-Гіркін безбоязно і без наслідків для себе періодично видає нову порцію критики на адресу Путіна, тоді як звичайних росіян садять за лайки в інтернеті або картинки про мир, важливо розуміти, що це все – гра. Що вустами цілком собі керованого Стрєлкова-Гіркіна просто дають усьому народу підвипустити пару. Не більше", – наголошує Денис Богуш.

На його думку, будь-яка революція в Росії можлива насамперед у вигляді палацового перевороту.

"Лише потім, – продовжує експерт, – може почати бузити керований натовп на вулиці. Або некерований, якщо влада послабить віжки, а хтось цим скористається. І це єдиний варіант різких змін. Поки ж Путін досить міцно сидить на троні, а якихось протестних рухів, не кажучи про спроби тих чи інших регіонів пограти в самостійність, не спостерігається. Тому що народ раболіпий, а еліти гризуться між собою, а не виступають консолідовано проти господаря Кремля".

Читайте також на порталі "Коментарі" — коли Україна може отримати літаки західного зразка – про що говорять дії низки країн.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини