Головна Новини Світ Росія Що відбувається з економікою в Росії - як розуміти заяви олігархів, які залишили РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається з економікою в Росії - як розуміти заяви олігархів, які залишили РФ

Курс рубля до кінця року може послабитись приблизно до 110-120 рублів за 1 долар

11 серпня 2023, 16:30
Поділіться публікацією:

Бізнесмен, який є засновником "Яндекса" Аркадій Волож (четвертий у російському списку Форбс, з 2014-го залишив РФ) оприлюднив заяву, де вперше засуджує вторгнення РФ на українську територію. Раніше подібне зробив російський олігарх, засновник банку "Тінькофф" Олег Тіньков, який також проживає за межами РФ. З нього Британія у липні навіть зняла раніше накладені санкції. Тим часом Росія у складеному МВФ рейтингу найгірших економік світу за рівнем падіння ВВП у 2023 році впевнено лідирує (втратить до кінця 2023-го 150 млрд доларів порівняно з показниками минулого року). А російський рубль стрімко слабшає, через що вже підняли істерію російські пропагандисти. Про що говорять заяви олігархів, які залишили РФ, а також фінансово-економічні проблеми в країні-агресорі? Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається з економікою в Росії - як розуміти заяви олігархів, які залишили РФ

Економіка Росії. Фото з відкритих джерел

За підсумками року, якщо і буде падіння російської економіки щодо зростання ВВП, то – мінімальне

Економічний експерт Данило Монін вважає, що ослаблення рубля – планове та основна мета переслідує мінімізацію дефіциту державного бюджету на тлі великих військових витрат, які Росія, на відміну від України, фінансує власним коштом.

"Думаю, курс рубля до кінця року може послабитись до 1 долар – приблизно 110-120 рублів (на даний момент курс не перейшов психологічної позначки в сто рублів за один долар). Але це не означає, що російська економіка близька до дефолту чи кризи", – наголошує експерт.

Він припускає, що за підсумками року, якщо і буде падіння російської економіки щодо зростання ВВП, то мінімальне.

"Експорт, як і раніше, випереджає імпорт, але відтік капіталу з Росії може збільшитися, – прогнозує Данило Монін. – А заяви багатих росіян, які залишили свою країну, скоріше мають на меті лояльність режиму Заходу та зняття з певних бізнесменів санкцій. Боротьба ж еліт у РФ поступово входить у активну фазу. І після смерті чи усунення Путіна процеси там будуть дуже невизначені".

Ситуація в Росії лише погіршуватиметься

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков розмірковує так:

"Те, що деякі олігархи після затяжного періоду мовчання почали, нарешті, засуджувати агресію проти України, демонструє, що вони вже бачать, в який бік схиляються ваги. І розуміють, що путінському режиму недовго лишилося. Що перемога буде за Україною та її союзниками, серед яких уже не лише Західний світ, а й частина т.зв. Глобального півдня".

Щодо фінансово-економічної ситуації в РФ – вона стрімко погіршується, констатує експерт. Є небувалий дефіцит бюджету. Навіть офіційний. Адже показують обивателю далеко не все.

"Тобто, насправді, дефіцит значно більший, ніж оголошується. І незрозумілими є джерела покриття цього дефіциту. Рубль стрімко слабшає. І далі буде лише гірше. Це показник того, що ефект санкцій посилюється. І загального захворювання російської економіки. Так, вона виявилася міцнішою, ніж очікувалося. Але, тим не менш, санкції (обходити які все важче при тому, що їх вплив – все сильніше), і перенастроювання економіки на війну (що не дає розвитку економіки як такої), проблеми нестачі робочих рук через мобілізацію і втечі мільйонів громадян за межі РФ, низка інших факторів – розхитують країну-агресора", – пояснює Олексій Плотніков.

Він зазначає, що, зважаючи на все, ситуація в Росії лише погіршуватиметься. Чому сприяє і ситуація на фронті, де окупаційна армія – невмотивована, що воює за радянськими принципами не проявляти ініціативність без вказівки зверху – невдовзі, сподіваємося ми, зазнає чергової хворобливої поразки.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорить війна безпілотників – до чого готуються Україна та Росія.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини