Головна Новини Світ Росія Скандальна стаття про Україну та її владу: що ховається за образами Медведєва
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандальна стаття про Україну та її владу: що ховається за образами Медведєва

Зокрема, російський політик назвав нашу державу "змученою", а її перших осіб "людьми, які не мають стійкої самоідентифікації"

11 жовтня 2021, 14:42 comments1024
Поділіться публікацією:

Заступник голови Радбезу Росії, експрем'єр і експрезидент РФ Дмитро Медведєв написав досить різку статтю про Україну, в якій обґрунтував, чому не вийде налагодити в найближчому майбутньому україно-російські відносини.

Скандальна стаття про Україну та її владу: що ховається за образами Медведєва

Дмитро Медведєв - фото з відкритих джерел

Опитані виданням "Коментарі" експерти проаналізували цей випад.

Домовлятися — не треба, треба чекати "своїх" проросійських в українській політиці

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, представник Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію Юлія Тищенко впевнена, що Медведєв описав традиційні страхи та уявлення росіян про українську сторону.

"Дратівливі моменти: Кримська платформа, закон про корінні народи, історична пам'ять, європейська та євроатлантична інтеграція України. У тексті прямий посил — домовлятися — не треба, треба чекати "своїх" проросійських в українській політиці. Відповідно до цього незмінною залишається лінія на розхитування з боку РФ ситуації в Україні, спроби вибудовувати політичний вплив на українських політичних акторів, просувати "своїх". Ця стратегія незмінна для РФ ", — підкреслює Юлія Тищенко.

На її думку, це вказує на традиційне неприйняття російською владою української незалежності та суверенітету.

"Також стаття — претензія на внутрішні російські розклади по "наступнику", принаймні, в безпековому секторі. А ще це — розвиток і підтримка тез аналогічної статті Путіна, що побачила світ влітку", — резюмує аналітик.

Визнати ж, що Росія в реальності програла Україні, Кремль не може

Політолог, глава платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян акцентує, що текст, під яким стоїть авторство Медведєва — досить глибокий, хоч і написаний поверхневою мовою. При цьому він просякнутий невіглаством і образами.

"Думаю, її поява спровокована внутрішніми політичними процесами у РФ. Після вересневої виборчої кампанії до Держдуми, яка для Кремля закінчилася успіхом (у його розумінні), почалася роздача медальок, приписування собі заслуг. І, як наслідок, перерозподіл сил і значущості в кремлівської еліти. І Медведєву зараз, очевидно, необхідно перепідтверджувати свою спроможність в тому статусі, в якому він знаходиться в Радбезі. Звідси — потреба саме йому зробити подібну заяву, саме в такій формі, з образами на адресу України. Для додання якоїсь "мускулинності" його фігурі в політичному істеблішменті", — зазначає Олег Саакян.

З іншого боку, продовжує експерт, саме така тематика з'явилася неспроста. У російському істеблішменті, підкреслює Олег Саакян, українське питання є болючим, тригерним. Російські еліти намагаються для себе зрозуміти, чому ж їм не вдається з Україною. Чому вливання колосальних ресурсів і чудові стартові позиції для того, щоб зберігати Україну в галузі свого впливу, оберталися для них кожен раз фіаско.

"І для них серйозна травма, що вони вже розуміють — Україна програна ними стратегічно, на покоління вперед. І їм важливо провести якесь опрацювання, пояснення, осмислення — що і чому пішло не так. Тут же існує страх. Якщо визнати, що вони щось роблять неправильно, це — потреба змін. І визнання того, що Росія просто нездатна щодо України в сьогоднішньому вигляді до нетоксичних міждержавних відносин. Тому і з'являється таке доктринальне обґрунтування того, що не Росія щось неправильно робить, а сама Україна ось така погана. І це прогрес", — упевнений експерт.

Він пояснює: тобто, вже не українській президент поганий, як раніше. А поганий народ, який шукає свою ідентичність.

"У статті Медведєв глумиться над цим процесом. Але, по факту, його визнає. І вже є визнання суб'єктності України. Так, Медведєв підкреслює, що українці нібито залежать від зовнішнього управління, говорить про васалів і інше. Мовляв, треба дочекатися владу в Києві, з якою можна говорити. Визнати ж, що Росія в реальності програла Україні, Кремль не може, — підкреслює Олег Саакян. — Як не може визнати, що отримав лише тактичну піррову перемогу у вигляді окупації Криму та частини Донецької та Луганської областей. При цьому не досяг головного, не добився стратегічної перемоги. А отримав колосальну стратегічну поразку. Фактично, Медведєв дає своєрідний емоційний вихід для російського істеблішменту, пояснюючи, чому треба поставити відносини на паузу. За логікою, рупором якої обрано Медведєва, не треба змінюватися, це не Росія не має рації, не Росія неправильно трактує процеси та поводиться по-скотинячому на міжнародній арені. Це просто погана Україна".

Ця стаття свідчить про те, що фактично все йде до заморожування конфлікту

Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко передбачає, що стаття Медведєва — в першу чергу відповіді президенту України на його ініціативи провести зустріч "нормандської четвірки" або двосторонню між Зеленським і Путіним.

"І ця стаття свідчить про те, що фактично все йде до заморожування конфлікту. Що якогось просування зараз в бік врегулювання не передбачається. Росія показує, що не готова йти на компроміси, поступки. Що готова розмовляти лише з США. Послідовна позиція, вони давно поширюють фейки про зовнішнє управління в Україні", — пояснює Олександр Мусієнко.

На його думку, така позиція РФ дає нам шанс ставати сильнішими. Підходити з більш прагматичними, агресивними аргументами до ведення переговорів, підводити до цього наших союзників. Чинити певний тиск.

"Україні важливо стати дійсно сильним гравцем з чіткою і послідовною позицією, з якою будуть рахуватися — і яку будуть поважати", — упевнений експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що ексрадник президента РФ розповів, чому Путін поставив Зеленського у положення вилки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Ігор

11 жовтня 2021, 14:47

Для чого в Україні знати про цю статтю та подібні? В жодній країні, частку яких окуповувала Росія, не приділяли стільки уваги, що там на окупованих територіях. Ані ФРН, ані Західна Європа, ані Японія з Курилами, ані Південна Корея з КНДР. Бо всі ті країни були зайнятті розвитком/прогресом. Весь світовий приклад каже, що Росія кілька десятків років не віддає вкрадене. А в нас окупація стала бізнесом, бо розвиватись/прогресувати не вміємо - заробляємо на пропаганді. Навіть міністерство пропаганди з друзями Порошенка створили, яке сім років діє таємно, патріотично соромиться світу. Ось чому всюди розвиток, а в Україні корупційний патріотизм я на "Скотному дворі" Оруелла. І правлять екстремісти Шаріков зі Швондером та подібними "патріотами" які узурпували все. Брати Кастро на Кубі, Пол Пот у Камбоджі, Дзержинський, Сталін, Моторола, Захарченко, Ярош, Гіві, Плотницкій, Тягнибок, Каддафі, Кім Ін Сер, ..., теж були патріотами.


Новини