Головна Новини Світ Росія У чому полягають путінські плани – до яких наслідків призведе затягування війни
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому полягають путінські плани – до яких наслідків призведе затягування війни

Путіну здається, що він все контролює, але насправді ситуація непередбачувана

4 жовтня 2023, 20:14 comments7475
Поділіться публікацією:

Про те, що російський диктатор Володимир Путін тепер робить ставку у війні на виснаження України, а також на те, що ключові країни-партнери Києва втомляться від війни та перестануть надавати українцям необхідну допомогу, говорять уже не лише в нашій країні, а й за кордоном. Причому британський політолог Марк Галеотті взагалі заявляє, що Путін хоче "вічної" війни з Україною, сподіваючись таким чином продовжити контролювати росіян, посилювати репресії. І навряд чи випадково на цьому тлі з'являються повідомлення, що вже в листопаді Путін, який править в РФ понад 20 років, оголосить про рішення балотуватися на новий президентський термін (під вибори у березні 2024 року). Що можна зараз сказати про становище Путіна? Чи ризикне він балотуватися знову? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

У чому полягають путінські плани – до яких наслідків призведе затягування війни

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Путін з власної волі президентський пост не залишить

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун розмірковує так:

"Мені здається, що питання щодо участі Путіна у виборах 2024 року було вирішено задовго до цього моменту. Прийшовши до влади на початку 2000-х, Путін одразу почав формувати умови для довгострокового перебування в ній. Усі його дії були спрямовані на те, щоби цементувати свій вплив на російське суспільство, формувати авторитарну систему управління. З цією метою було проведено рекет незалежних медіа, а також низки корпорацій".

Путін вирішив балотуватися нескінченну кількість разів, щойно прийшов до влади, акцентує політолог. І диктатор явно збирається правити до кінця свого життя. Ще одним підтвердженням цього стали зміни в російському законодавстві в 2020 році, коли обнулили термін президентства Путіна. І він отримав можливість висуватися знову.

"Немає сумнівів, що диктатор із своєї волі президентську посаду не залишить, – вважає Максим Джигун. – Щодо його становища – Путіну здається, що він все контролює. Але насправді ситуація непередбачувана. Є безліч обставин, у тому числі закулісних, які можуть швидко обрушити той чи інший авторитарний, тоталітарний режим, який здавався тому чи іншому лідерові незламним. Незважаючи на ілюзію вічного правління, такі режими падають несподівано, що призводить до кардинальних змін. Таких прикладів вистачає – ті самі Лівія, Ірак тощо…".

За словами експерта, очевидно, що Путін зробив ставку на те, щоб перечекати вибори в США, у низці європейських країн, сподіваючись, що до влади там прийдуть радикальні сили, не налаштовані на підтримку України.

"Російська пропаганда, лобізм активно включається до таких виборчих процесів. Займається дискредитаційними компаніями. Підтримує ультраправих та ультралівих. Впливає на громадську думку через контрольовані медіа. Є ціла армія агентів впливу, підкуплених політиків, чиновників. Це системна робота, яку Кремль веде давно, – пояснює Максим Джигун. – Саме тому Путін розраховує на позитивні для РФ зміни через такі вибори на Заході. Завдання України – спробувати підписати з певними країнами двосторонні угоди щодо гарантій безпеки. Угоди, які діятимуть, незалежно від того, хто перебуває при владі. Нам важливо зосереджувати зусилля на об'єднанні західної спільноти навколо підтримки України. Розбиваючи путінські плани, які можуть спровокувати кардинальні зміни на карті світу із сумними наслідками для глобальної безпеки".

Путінський режим є найбільшою загрозою

На думку політолога, експерта аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентина Гладких, надії Путіна на поступове згасання інтересу цивілізованого світу до України та війни, яку РФ розв'язала та веде проти українців, марні.

"Навпаки, чим відчутніше ставатимуть для людей у всьому світі віддалені – як хронологічно, так і географічно – наслідки війни, тим більше наростатиме усвідомлення світом необхідності якнайшвидшого її завершення. Причому не будь-якого варіанта завершення, як на це сподіваються в Кремлі, а такого варіанта, який мінімізував би потенційні ризики для існуючого світового порядку, не зруйнувавши принципи, яких він дотримується", – наголошує експерт.

І єдиним таким варіантом є так звана "формула Зеленського", яка містить положення, важливі не лише для України, а й для людства, пояснює Валентин Гладких.

"А в міру затягування війни також стає все очевиднішим для всіх, що путінський режим є найбільшою загрозою не лише для України. І не лише для людства. Але й для самої Російської Федерації", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чи слабшає європейська підтримка України – як реагувати на те, що відбувається.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини