Головна Новини Світ Росія У Росії триває триденне голосування на вибори до Держдуми: які висновки вже можна зробити
commentss НОВИНИ Всі новини

У Росії триває триденне голосування на вибори до Держдуми: які висновки вже можна зробити

У Росії почалося голосування на виборах різного рівня, яке триватиме три дні: 17, 18 і 19 вересня

19 вересня 2021, 15:37
Поділіться публікацією:

У Росії в неділю, 19 вересня, завершується триденне голосування на виборах депутатів до Держдуми (нижньої палати парламенту), губернаторів, депутатів регіонального та міського рівнів. У ці вибори вперше на такому рівні втягнуті не тільки окупований Крим, а й ОРДЛО. Які висновки вже можна зробити? Які ризики видно? На ці питання намагалися відповісти експерти виданню "Коментарі-Україна".

У Росії триває триденне голосування на вибори до Держдуми: які висновки вже можна зробити

Вибори - фото з відкритих джерел


Генерал армії України, ексголова зовнішньої розвідки України Микола Маломуж називає ці вибори черговим кроком по формуванню в РФ єдиного формату політичної еліти.


"До цього залучені навіть приховані союзники Путіна і" Єдиної Росії ", які йдуть під іншими прапорами — ті ж комуністи та ЛДПР. Відбувається оновлення формату законодавчого органу в нових умовах. Мета — ще раз підтвердити заданий путінською владою курс, його легітимність, свою силу — як у центрі, так і в регіонах, — пояснює Микола Маломуж. — У цьому форматі альтернативно були залучені інші "учасники виборчого процесу": Крим, території самозваних донбаських республік (т.зв. "ЛНР", "ДНР"), визнані лише російськими сателітами Абхазія, Південна Осетія. Їх залучили не тільки заради додаткових голосів в скарбничку ЕР, але, перш за все, щоб показати всеосяжну підтримку курсу Путіна, в тому числі за кордоном".


Генерал акцентує, що проводилася серйозна попередня робота: роздача російських паспортів, активна агітація, введення електронного голосування, підвезення жителів з окупованої території Луганської та Донецької областей для голосування на територію РФ.


"Така велика челнокова операція має на меті показати велику кількість голосуючих з територій Донецької та Луганської областей, неофіційно контрольованих РФ. Причому, не тільки показати всередині РФ і Заходу, що там є "нові росіяни", а й продемонструвати важливі меседжі самим жителям ОРДЛО. Що вони не тільки активні учасники фінансово-економічних процесів РФ (там давно ходить рубль, продукція ОРДЛО поставляється в РФ або через неї в інші держави), а й — процесів політичних. Відповідно, мають можливість розраховувати на повну підтримку з боку Росії. Потужний формат легітимізації не тільки цих громадян, а й — поки не формально — територій, де вони проживають. Це комплексна робота: політична, економічна, гуманітарна, інформаційна по відторгненню українських територій", — вважає Микола Маломуж.


Крім того, продовжує він, режиму Путіна важливо показати світовій спільноті, що він стабільний, що є глобальна підтримка усіх регіонів, суміжних "держав". І тим самим звинувачення в нелегітимність процесу будуть нівелюватися масовістю голосів "за" цю владу.


"На цьому будуть робити акценти в Кремлі. Чи не сперечаючись з тим, що порушення десь якось були. Але підкреслюючи, що цей режим має колосальну підтримку. А тому продовжити діяти в тому ж ключі, що і раніше. Попри критику з боку ті ж США, Великобританії, ЄС, — зазначає генерал. — Мовляв, при такої підтримки путінського курсу, світ повинен зважати на цю владою. Режим сильний, опозиційних потужних рухів немає. І легітимність виборів не повинна піддаватися сумніву. І я з жалем прогнозую, що навіть при певних осуд дій РФ щодо залучення в вибори тих же Крим і ОРДЛО, все будуть рахуватися з реаліями. І підтримувати відносини з Путіним, з його режимом, з представниками нової Держдуми".


Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович впевнений, що залучення жителів ОРДЛО в російські "вибори" покликане вбити відразу двох "зайців".


"По-перше, це спроба підняти неабияк рейтинг керівної партії "Єдина Росія"за рахунок тих жителів окупованих українських територій, яким були роздані російські паспорти. Були організовані спеціальні залізничні та автобусні маршрути в Ростовську область з наполегливими рекомендаціями голосувати саме за ЕР, — зазначає Денис Попович. — По-друге, це сигнал, "владі" "ДНР — ЛНР", що "Росія їх не залишає". Це і сигнал Україні про те, що Донбас поступово від нас спливає". 


Реакцію нашої Ради нацбезпеки і оборони щодо санкцій проти учасників "виборчого процесу" в Держдуму РФ на окупованих територіях Криму та Донецької й Луганської областей (членів дільничних комісій, агітаторів, кандидатів, всіх спостерігачів) Денис Попович вважає мінімально можливою реакцією на подібного роду процеси.


Нагадаємо, у команді президента Росії Володимира Путіна продовжують припускатися помилок, після чого таємне стає явним. Так, депутат Держдуми РФ від керівні партії "Єдина Росія" Дмитро Саблін заявив, що на Донбасі відбувається "експеримент по возз'єднанню цієї території з Росією". Дмитро Саблін зробив таку заяву абсолютно відкрито, приїхавши до окупованого Донецька.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини