Головна Новини Світ Росія Відносини США і РФ: чи є в цьому рівнянні місце Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Відносини США і РФ: чи є в цьому рівнянні місце Україні

Експерти зазначають, що відносини між РФ і США поки не на стадії розрядки, але ведеться діалог з широкого спектру питань

22 жовтня 2021, 14:24
Поділіться публікацією:

У четвер, 21 жовтня, на пленарній сесії в рамках XVIII щорічного засідання клубу "Валдай", президент Росії Володимир Путін не тільки "нападав" на українську владу, а й заявив про зростання торгівлі між РФ і США після червневої зустрічі з главою Білого дому Джо Байденом в Женеві.

Відносини США і РФ: чи є в цьому рівнянні місце Україні

Джо Байден і Володимир Путін - фото з відкритих джерел

Раніше в Росії заявили про можливість ще однієї зустрічі Путіна і Байдена в поточному році "в тому чи іншому форматі". У той же час, в Білому домі цього не підтвердили.

Що відбувається зараз між РФ і США? Чи є в цьому рівнянні місце України? Щоб розібратися в цих питаннях портал "Коментарі" звернувся до експертів.

У Москву Байден точно не полетить. Це стало б не дуже зрозумілим сигналом як для його прихильників, так і для опонентів

Політолог-американист Владислав Фарапонов зазначає, що безпосередньо торгівля між країнами не може залежати від однієї зустрічі. Тим більше, якщо вона була в такому недалекому минулому.

"Що стосується американо-російських контактів на вищому рівні, то після Женеви, крім нещодавнього візиту заступник держсекретаря США Вікторії Нуланд в Москву, відбулися ще кілька зустрічей. Цим займався давній соратник Байдена — Джон Керрі. Незважаючи на те, що він зараз є спеціальним посланником США з питань клімату, очевидно, що обговорювалися й інші питання. У тому числі т.зв. стратегічна стабільність", — підкреслює Владислав Фарапонов.

Він сумнівається, що в цьому році можлива ще одна зустріч Байдена з Путіним.

"На кінець року намічений так званий Саміт демократії, ініційований адміністрацією Байдена. І на організацію американо-російського саміту просто може не вистачити часу. До того ж, на нейтральній території зустріч вже була. У Москву Байден точно не полетить. Це стало б не дуже зрозумілим сигналом як для його прихильників, так і для опонентів. Запрошення ж Путіна в Білий дім також виглядає передчасним, — вважає експерт. — Відносини між лідерами США і РФ, між самими країнами не перебувають на належному рівні для організації такої зустрічі ".

На думку політолога-американиіста, відносини між РФ і США поки не на стадії розрядки, про це рано говорити. Але ведеться діалог з широкого спектру питань. Включаючи Донбас і Крим.

"Місце України в нинішньому баченні політики США визначається не характером або змістом американо-російського діалогу, а стратегіями команди Байдена щодо Східної Європи в цілому — як регіону. Думаю, в Білому домі вже зрозуміли, що питання Донбасу далеко не таке просте, як їм би хотілося ", — резюмує Владислав Фарапонов.

Путіну вигідно говорити, перш за все, внутрішньому споживачу, що торгівля зростає, що Америка потребує російської продукції будь-якого характеру

Політтехнолог, партнер SIC Group, глава Інституту демократії і розвитку PolitA і партії "Національна платформа" Катерина Одарченко акцентує, що Росія не є одним з найпотужніших економічних гравців на геополітичному полі.

"Якщо порівняти, наприклад, з ростом всіх" азіатських тигрів ", в тому числі активність російського сусіда — Китаю, то зрозуміло, що говорити про якесь потужне виробництву в РФ не доводиться. Тому Путін і проводить відповідні форуми в Валдаї, в Пітері, де Росія намагається влитися в міжнародні тренди. Кажуть про стійку економіку, "Стратегії Блакитного Океану" та інші прогресивні тренди, обговорювані на світових майданчиках. При цьому російська економіка залишається сировинною. Вони експортують сировину (на жаль, як і економіка України) і маніпулюють енергоресурсами. Що проявляється в стимулюванні таких проектів як ті ж "Північні потоки". Безумовно, в аспекті інформаційної політики Путіну вигідно говорити, перш за все, внутрішньому споживачу (саме йому, а не Байдену спрямовані всі меседжі), що торгівля зростає, що Америка потребує російської продукції будь-якого характеру. Хоч це виглядає досить дивно", — зазначає Катерина Одарченко.

Відносно швидкої нової зустрічі Байдена і Путіна експерт налаштована скептично.

"Минула довго готувалася, стосувалася, зокрема, питання стратегічних озброєнь. Ця тема і раніше роками обговорювалася, і зараз залишається актуальною. Але наразі необхідності в новій зустрічі немає. Для Путіна це було б красиво в аспекті російського меседжу, що Байден слабкий, що він, умовно кажучи, програв Афганістан. Що Америка нібито зацікавлена в економічних відносинах з Росією. Тим часом, адміністрація Байдена підкреслює, що розмова з РФ, перш за все, була б не про економіку, а в аспекті безпеки. У тому числі — в ракурсі завершення тих конфліктів, які Росія розв'язала або спонсорує. Це і сирійський конфлікт, і окупація частини територій України, Грузії, Молдові. І втручання у вибори в США і європейських країнах. Навряд чи тут є точки дотику, — говори Катерина Одарченко. — Принаймні, на сьогодні. Саме тому в доступному для огляду майбутньому така зустріч, швидше за все, неможлива ".

Раніше на порталі "Коментарі" — заяви Путіна щодо України: експерти оцінили "валдайські тези" президента РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини