Головна Новини Світ Росія Втеча Собчак чи продуманий хід Кремля: що стоїть за раптовим від'їздом журналістки з РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Втеча Собчак чи продуманий хід Кремля: що стоїть за раптовим від'їздом журналістки з РФ

Собчак може бути потрібна Путіну як нова ніби-то «гнана жертва», яку можна буде інфільтрувати в закордонне опозиційне середовище з метою її подальшої дезорганізації

27 жовтня 2022, 12:25 comments1804
Поділіться публікацією:

Відома російська телеведуча Ксенія Собчак терміново виїхала з країни після того, як силовики затримали у Москві її комерційного директора Кирила Суханова та колишнього редактора журналу "Татлер" Аріана Романовського. Вони, як і Собчак, підозрюються у вимаганні у держкорпорації "Ростех". Експерти проаналізували ситуацію навколо Собчака спеціально для видання "Коментарі".

Втеча Собчак чи продуманий хід Кремля: що стоїть за раптовим від'їздом журналістки з РФ

Ксенія Собчак. Фото: з відкритих джерел

Собчак дозволили втекти, вигадавши для медіа детективну історію

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак розмірковує так:

"Ксенія Собчак – селебретіс-інструмент, який періодично використовується путінським режимом у корисливих політичних та медійних цілях. Її так званий "опозиційний" статус – насправді ширма. Була б вона реально опозиційною, сиділа б як Навальний чи Ходорковський у в'язниці. Але їй дозволили втекти, вигадавши для медіа детективну історію, яка, до речі, можливо дуже реальна з огляду на схильність команди Собчак займатися інформаційним кілерством".

На думку експерта, Собчак зараз потрібна Путіну як нова ніби-то "гнана жертва", яку можна буде інфільтрувати в закордонне опозиційне середовище з метою її подальшої дезорганізації – або використання частиною правлячої кліки в політичних цілях транзиту влади на випадок раптового відходу Путіна.

"Кремлівські політтехнологи (а їх курирує в Кремлі перший заступник керівника адміністрації президента Сергій Кирієнко) перетворюють Собчак таким чином на політичного пішака, який підлягає використанню про всяк випадок. Можливо, у РФ дуже уважно дослідили феномен електоральної перемоги Зеленського у 2019 році. Часто у журналістському середовищі Росії кандидатури Собчак та музиканта Шнурова називалися у контексті повторення успіху Зеленського. Проте вже з розрахунком для частини правлячого путінського оточення, що бажає зберегти стан і владу в постпутинській епосі, загрожує політичною турбулентністю", – пояснює Олег Постернак.

Він нагадує, що під час президентських виборів РФ у 2018 році Собчак балотувалася у ролі кандидата у президенти Росії.

"Кремль експлуатував епатажну та скандальну поп-діву Собчак з метою роздробити, приглушити активність ліберального електорату великих мегаполісів, де повторна перемога Путіна могла бути не такою ефектною, як у глухій периферії, де явку та потрібний результат підстрахувала машина адміністративного ресурсу. Друга роль Собчак – перетворити вибори на кероване резонансне шоу, стати "унітазом" ліберального порядку денного, карикатурно знешкодивши всі серйозні політичні заяви, наміри та ідеї непутінського опозиційного середовища. Наприклад, Собчак під час виборів озвучувала ідею повернення Криму Україні, проте отримавши 1,7% фактично виставляє цю позицію як посміховисько, демонструючи її непопулярність та неактуальність. Собчак, працюючи на Кремль, сприяла реалізації політичних технологій, метою яких було показати, що росіяни нібито максимально єдині у своєму ставленні до анексованого регіону", – констатує експерт.

Незабаром ми почуємо від Собчак заяви із засудженням агресивних дій Кремля проти України

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж припускає, що Ксенія Собчак розуміє – кон'юнктурно ситуація у РФ змінюється. І треба вчасно відійти убік.

"Вона завжди реагувала на такі процеси у форматі своїх політичних перспектив. І, гадаю, зараз вона знову грає, зокрема, на своє політичне майбутнє. Їй зараз вигідно усунутись від авторитарного режиму Путіна, показати свою опозиційність. При цьому все робиться з фарсом, навіть із якоюсь інтригою", – зазначає Микола Маломуж.

За його словами, так Собчак заробляє собі бали, щоб продемонструвати на Заході, що вона нібито опозиціонерка до путінського режиму.

"Думаю, невдовзі ми почуємо від неї заяви із засудженням агресивних дій Кремля проти України. Схоже, у планах Собчак – почати формувати якийсь закордонний політичний блок під своєю егідою, щоб уже форматі можливої зміни режиму в РФ, вийти на політичне поле як можливий кандидат у президенти (досвід у неї є) чи керівник однієї з політсил. Все схоже на початок нового політичного проекту. І, на думку Собчак, це хороший старт – з таким собі "шпигунським серіалом" виїзду з Росії та відходу від Путіна", – пояснює екс-глава Зовнішньої розвідки України.

При цьому, наголошує він, не можна виключати, що все це робиться за погодженням з Путіним. У нього, нагадує генерал, були довірчі стосунки з батьком Ксенії (Анатолій Собчак – перший і єдиний мер Санкт-Петербурга, решта глав міста були губернаторами), з нею самої. Він її всіляко опікувався.

"Втім, мабуть, Собчак реально намагається грати у свою гру, розуміючи, що Путін уже не має того впливу, що раніше", – робить висновок Микола Маломуж.

Ми бачимо спецоперацію Кремля, спрямовану на те, щоб видалити будь-яку альтернативну думку

За словами політичного психолога Валентина Кіма, внутрішнє політичне поле в Росії дуже збіднене.

"Якщо порівнювати внутрішню політику РФ з тією чи іншою кліматичною зоною, то це або Арктика, де виживають лише великі тварини, а різноманітність практично відсутня, дрібного звіра майже немає, або пустеля з її мізерним представництвом тваринного світу (з великих – хіба що верблюди). Те саме фактично відбувається в російському політикумі, що демонструє ось такі "зоологічні ознаки". Є кілька великих постатей. Здебільшого це люди, наближені до влади, які втілюють владу. Є кілька нібито представників опозиції. А решта – мертвий простір, в якому нічого немає. На цьому тлі Ксенія Собчак має дуже привабливий вигляд", – зазначає експерт.

По-перше, пояснює Валентин Кім, вона є антагоністом Володимиру Путіну. Багато в чому. Молода жінка з інтелігентної сім'ї протистоїть чоловікові похилого віку з сім'ї службистсько-пролетарської. По-друге, Ксенія Собчак вміє на відміну від Володимира Путіна спілкуватися з аудиторією. Завдяки чому змогла сформувати, накопичити та зберегти увагу громадськості до себе.

"Я не знаю, чи є там справді факт здирництва, якісь схеми, в чому звинувачують Собчак і не тільки. Але не секрет, що російські спецслужби переслідують не злочинців, а конкурентів. Причому найчастіше з надуманого приводу, – наголошує політпсихолог. – Швидше за все, ми бачимо зіткнення інтересів Кремля та псевдопозиції. Кремль намагається зробити повну зачистку інформаційного простору. Видалити будь-які альтернативні джерела інформації, думок. Тому що в наш час важлива навіть не так інформація, як думка про неї. І в цьому плані Ксенія Собчак, як би це комічно не звучало, є загрозою для існуючого режиму, який, ставлячись до неї так само, як до всіх інших людей, які мають власні (на відміну від кремлівської) думки, намагається робити зачистку".

Тому, зазначає експерт, ми бачимо спецоперацію Кремля, спрямовану на те, щоб видалити будь-яку альтернативну думку, залишити випалений простір, де немає нічого, окрім кремлівських меседжів.

"Треба визнати, що деякі дії російського керівництва є дуже ефективними. Опозиція в РФ справді відсутня. Але це все одно, що боротися з вогнем, підливаючи в нього бензин, – вважає Валентин Кім. – Зрештою, все спалахує із ще більшою силою. І в Росії умови для потужних соціально-політичних процесів дозріли вже давно. Будь-які спроби влади прикрити це, загасити цю пожежу призводять лише до того, що вона рано чи пізно спалахне на повну потужність".

Читайте також на порталі "Коментарі" – нові заяви Путіна про Україну: як їх розуміти – чи варто на них реагувати Києву та Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини