Головна Новини Світ Росія Захисти себе сам: про що говорить заклик до бізнесу РФ закуповувати системи ППО – якою буде реакція
commentss НОВИНИ Всі новини

Захисти себе сам: про що говорить заклик до бізнесу РФ закуповувати системи ППО – якою буде реакція

Армія Росії має проблеми з ППО, як усередині РФ, так і на фронті

5 березня 2023, 15:57 comments1660
Поділіться публікацією:

Російським корпораціям потрібно шукати кошти та самим закуповувати системи протиповітряної оборони (ППО) для боротьби з дронами, заявив голова комітету Держдуми РФ з оборони Андрій Картаполов. Про що говорять такі заяви? Як на них може відреагувати російський бізнес? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Захисти себе сам: про що говорить заклик до бізнесу РФ закуповувати системи ППО – якою буде реакція

Засоби ППО. Фото: з відкритих джерел

Враховуючи удари, що почастішали українськими дронами, стає зрозуміло, що все більша територія РФ знаходиться в зоні ризику

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі пояснює:

"Такі заяви говорять про те, що у російської державної машини вже не вистачає грошей на забезпечення протиповітряної оборони своїми коштами. Враховуючи удари, що почастішали українськими дронами, стає зрозуміло, що все більша територія РФ знаходиться в зоні ризику. І немає ресурсів захистити всі об'єкти, зокрема комерційні".

Розмірковуючи про те, як відреагує бізнес, політолог припустив, що у кого будуть гроші, можливо, щось зроблять для власної безпеки, але загалом навряд чи варто очікувати на хорошу реакцію.

"Безумовно, захист неба – функція держави. Особливо на тлі багаторічних мантр про те, наскільки сильна російська ППО, всі їхні "Панцирі" та С-400. Насправді, як з'ясувалося, вони не спроможні захистити навіть від найпростіших дронів, які вже долітають фактично до Москви, як показали недавні події", – констатує Максим Ялі.

Влада намагається підкреслити, що війна – справа всіх росіян

На думку кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, такі заяви насамперед розраховані на те, щоб посилити всередині російського суспільства відчуття правильності агресії, яку здійснює їхня держава проти України. Наголосити, що війна – справа всіх росіян.

"У Кремля дещо змінюється концепція. Якщо раніше російсько-українська війна подавалася путінськими пропагандистами як "спецоперація", як щось, із чим впорається керівництво країни, як якісь "зведення з полів", то останнім часом почастішали тези про те, що війна вже всередині РФ. Що вона – так чи інакше – стосується всіх", – пояснює експерт.

Він впевнений, що повідомлення про нальоти безпілотників, про вибухи, дивна ситуація з ДРГ у Брянській області, що почастішали, використовується Кремлем у своїх цілях. Мовляв, це може повторюватись по всій Росії.

"Сенс таких тез – щоб громадяни відчували, з одного боку, власну незахищеність, з іншого – мобілізувалися на відсіч "спільному ворогові". З цієї ж області заяви з боку Держдуми щодо того, що бізнес має активніше включатися у посилення тієї ж системи ППО, – зазначає Олексій Якубін. – Думаю, російська влада має закриті соціологічні заміри, які показують, що рік повномасштабної війни знизив її підтримку в суспільстві і, щоб вплинути на народ, влада вирішила, умовно кажучи, перенести війну всередину. Лякаючи росіян тим, що ніхто не в безпеці. Тим самим мобілізуючи їх. В якійсь мірі це також визнання з боку РФ загалом несправедливої тактики, яку вона вела в контексті тих самих ударів по критичній інфраструктурі України, що суперечить умовам і звичаям війни".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи реально Rheinmetall побудувати завод зброї в Україні – про що говорить реакція Москви.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини