Головна Новини Світ Росія ЗМІ отримали секретні плани Кремля щодо контролю країн Балтії
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗМІ отримали секретні плани Кремля щодо контролю країн Балтії

Росія створила плани контролю Литви, Латвії та Естонії.

26 квітня 2023, 14:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

LRT, Delfi Estonia, Expressen, Kyiv Independent та ряд інших видань отримали конфіденційні стратегічні документи, які розкрили плани кремля посилити свій вплив в Литві, Латвії та Естонії. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Yahoo News.

ЗМІ отримали секретні плани Кремля щодо контролю країн Балтії

Росія планувала контролювати країни Балтії. Фото з відкритих джерел

Секретні матеріали свідчать про основні наміри Москви щодо Балтійських країн: перешкодити будувати військові бази НАТО, зменшити силу демократичних урядів, розширити вплив російської культури та мови, а також зміцнити організації, які мають прокремлівські погляди.

Конфіденційні документи були розроблені Управлінням з прикордонного співробітництва адміністрації президента Росії, які складаються з представників російських спецслужб: ФСБ, ГРУ та СВР. Попри "нейтральну" назву російського управління, головне його завдання було повернути балтійські країни під свій контроль.

"Естонія, наші союзники та партнери вже давно усвідомлюють зацікавленість Росії використовувати гібридну тактику для досягнення своїх цілей і спроб утвердити свій вплив в інших країнах. Це класична російська п'єса — багато їхніх тактик взято прямо з КДБ", —  заявила прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас.

Прем’єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш займає подібну позицію та закликає до ізоляції РФ.

"Після відновлення незалежності Латвія стикається з прагненням Росії зміцнити та розширити свій вплив у сусідніх країнах. Латвія зберігає реалістичний погляд на зовнішню політику Росії та її ініціативи. На міжнародному рівні Латвія активно виступає за ізоляцію Росії", — сказав Каріньш.

Цікаво, що подібні документи про вплив були розроблені для Білорусі та Молдови. Вони всі подібні та розбиті на три розділи: політичний та військовий; торгово-економічний; гуманітарний. У документах також наведенні часові рамки планів: короткостроковий – до 2022 року, середньостроковий – до 2025 року та довгостроковий до 2030 року.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що білоруси бояться бути втягнутими в активні військові дії в Україні.

Також "Коментарі" писали про план Кремля по підкоренню Молдови.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини