Головна Новини Світ Пiвденна Америка Гаяна відреагувала на територіальні претензії від союзника Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Гаяна відреагувала на територіальні претензії від союзника Росії

У МЗС Гаяни відповіли на територіальні претензії Венесуели та вказали, чи може відбутись військове вторгнення.

5 грудня 2023, 10:50
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

У Венесуелі відбувся референдум за підсумками якого 95% проголосували за ідею територіальних претензій до регіону Ессекіб, який є частиною сусідньої країни – Гаяни. На такі дії відреагував міністр закордонних справ Гаяни Г'ю Тодд. 

Гаяна відреагувала на територіальні претензії від союзника Росії

Очільник МЗС Гаяни Г'ю Тодд про територіальні претензії Венесуели. Фото з відкритих джерел

Очільник МЗС Гаяни вважає, що Венесуела не розпочне військове вторгнення, однак вказав на необхідність уважно спостерігати за ситуацією.

"Ми вважаємо, що президент Мадуро не розпочне вторгнення, однак Венесуела може зробити щось дуже непередбачуване, тому ми залишаємося пильними", — заявив Г'ю Тодд в коментарях для AFP.

Тодд також зауважив, що Гаяна буде підтримувати співпрацю у сфері безпеки з США та сподіватиметься на рішення Венесуели прийняти остаточну позицію Міжнародного суду, який визнає регіон Ессекіб за Гаяною.

Нагадаємо, що Венесуела заявляє територіальні претензії до Гаяни вказуючи на "антиколоніалізм" та історичні права Венесуели на цей регіон.  Особливо активно лідер Венесуели Ніколас Мадуро почав говорити про регіон, коли у ньому знайшли значні поклади нафти у 2015 році. Після результатів референдуму міністр оборони Венесуели оголосив про готовність до можливого військового вторгнення в Гаяну.

Зазначимо, що Ніколас Мадуро не визнається більшістю країн ООН як легітимний президент, а США та інші держави ввели санкції проти нього. Однак Венесуела активно співпрацює з Росією у видобутку нафти та оборонній сфері.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія може почати нову "гібридну війну" в європейській країні, щоб відвернути увагу міжнародної спільноти від війни в Україні.

Також "Коментарі" писали про Фінляндію, яка викрила секретний план Росії щодо НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини