Головна Новини Світ Пiвденна Америка Реакція світу на перемогу Мадуро: лише чотири світових лідери визнали результати виборів
commentss НОВИНИ Всі новини

Реакція світу на перемогу Мадуро: лише чотири світових лідери визнали результати виборів

Мадуро оголосили переможцем на виборах у Венесуелі. Більшість лідерів світу засудили результати виборів, однак чотири країни підтримали Мадуро.

29 липня 2024, 14:40
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Голова Національної виборчої ради Елвіс Аморозо заявив, що Ніколас Мадуро переміг на виборах президента Венесуели з результатом 51% голосів, а його конкурент від опозиції Едмундо Гонсалеса отримав 44%. Результати виборів у Венесуелі піддали різкій критиці місцева опозиція та ряд демократичних країн, однак Росія та її партнери привітали венесуельського диктатора з перемогою.

Реакція світу на перемогу Мадуро: лише чотири світових лідери визнали результати виборів

Диктатор Венесуели Ніколас Мадуро. Фото з відкритих джерел

Екзитполи перед голосуванням показували перевагу опозиційного кандидата Едмундо Гонсалеса над Ніколасом Мадуро. Однак підконтрольна керівництву Венесуели виборча комісія оголосила результати після підрахунку 80% бюлетенів та не опублікувала результати з 30 тис. дільниць, що заважає перевірити ці дані. Сам же Мадуро пояснює це тим, що система голосування зазнала хакерських атак. 

Більшість країн світу висловила критику результатам виборів у Венесуелі. 

Президент Чилі Габріель Боріч заявив, що в результати президентських виборів у Венесуелі "важко повірити". Президент Гватемали Бернардо Аревало зазначив, що Венесуела "заслуговує на прозорі, точні результати, які відповідають волі її народу", однак отримані результати "викликають багато сумнівів".

Міністр закордонних справ Перу Хав'єр Гонсалес Олаечеа заявив, що "рішуче засуджує сукупність порушень з наміром шахрайства, вчинених венесуельським урядом". Президент Коста-Рики Родріго Чавес зазначив, що його країна категорично відкидає проголошення Ніколаса Мадуро президентом Венесуели.

Президент Аргентини Хав'єр Мілей заявив, що не визнає перемогу Мадуро та закликав збройні сили країни підтримати демократію і народне волевиявлення. Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес закликав Венесуелу оприлюднити розгорнуті дані голосування, які можна перевірити, адже вони суперечать кільком екзит-полам. Також МЗС Великої Британії закликало відкрити повні дані, щоб перевірити результати виборів у Венесуелі.

Попри критику більшості країн, частина світових лідерів привітала Ніколаса Мадуро з перемогою на виборах у Венесуелі.

Російський диктатор Володимир Путін заявив про стратегічне партнерство між країнами та вважає, що перемога Мадуро буде й "надалі сприятиме їх поступальному розвитку в усіх сферах". Також Путін заявив, що венесуельському диктатору "завжди раді на російській землі".

В МЗС Китаю також привітали Мадуро з перемогою та "гладким проведенням президентських виборів". За словами речника МЗС Лінь Цзяня "Китай і Венесуела – хороші друзі та партнери, які підтримують один одного".

Також підтримав Мадуро президент Куби Мігель Діас-Канель, який назвав венесуельського диктатора своїм "братом". За його словами "перемога венесуельського народу, чиста і однозначно перемогла проімперіалістичну опозицію".

До когорти Росії, Китаю та Куби долучився лідер Гондурасу Сьомара Кастро, який також висловив вітання Мадуро та заявив про його "беззаперечний тріумф".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що опозиція не визнала результатів виборів у Венесуелі та оголосила про перемогу свого кандидата.

Також "Коментарі" писали, що Венесуела заявила про готовність військового втручання у сусідню країну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини