Чому Ердоган перестав просувати мирну ініціативу щодо України – як розуміти затишшя Анкари

Туреччина зараз зосереджена на внутрішніх справах, на кадрових перестановках у зв'язку з виборами парламенту і президента, що відбулися в травні

У ракурсі врегулювання російсько-української війни Туреччина минулого року проявляла неймовірну активність. Навіть була спроба переговорів у Стамбулі. А 2023-го спостерігається якесь затишшя. Чому президент Ердоган, переобраний у травні на черговий термін, перестав бути активним в цьому напрямку? Про ту ж зернову угоду, яку РФ знову погрожує зірвати – мовчання… Не кажучи вже про якісь мирні ініціативи… А тут ще є дані, що Туреччина разом із Угорщиною можуть блокувати просування України до НАТО без ПДЧ (про що начебто домовляються всередині Альянсу). Експерти проаналізували ситуацію для видання "Коментарі".

Зараз у турецькому порядку денному, справді, Вільнюський саміт, переговори зі Швецією, торги зі США по літаках

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос поділився такою думкою:

"Ну, станом на даний момент Туреччині просто нема чого запропонувати. Ціла низка мирних ініціатив, про які ми нещодавно дізналися, звузили для Анкари поле для маневру".

Тож, зазначає експерт, пауза Туреччини у зовнішньополітичній активності на українському напрямі є цілком природною.

"Тим більше, що відбулася заміна глави зовнішньополітичного відомства – і потрібно як мінімум почекати, доки він остаточно сформує свою команду, – акцентує Ігор Семиволос. – Зараз у турецькому порядку денному, справді, Вільнюський саміт, переговори зі Швецією, торги зі США по літаках. А ось про блокування зусиль України з боку Угорщини та Туреччини я не чув".

Свою позицію у ракурсі російсько-української війни Туреччина ще актуалізує, але зараз їй просто не до цього

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що Туреччина зараз зосереджена на внутрішніх справах, на кадрових перестановках у зв'язку з виборами парламенту і президента, що відбулися в травні.

"Свою позицію у ракурсі російсько-української війни вона ще актуалізує, але зараз їй просто не до цього, – пояснює експерт. – Ну, а питання зернової угоди актуалізується у липні, приблизно в середині якого закінчується чергова пролонгація".

Щодо можливого блокування можливості України вступити в НАТО без ПДЧ, тут Іллі Кусі здається, що навіть якщо його блокуватимуть, це особливо ні на що зараз не вплине. Все одно на липневому саміті у Вільнюсі ніхто не збирає брати Україну в НАТО, зазначає він.

"Судячи з останніх заяв, нам просто пообіцяють створення Ради Україна-НАТО, проти чого в Альянсі ніхто особливо не виступає, – каже експерт. – Це підвищить рівень відносин України та Альянсу. Крім того, ми отримали "зелене світло" на отримання двосторонніх гарантій безпеки з окремими країнами. Така собі тимчасова модель, яка швидше за все працюватиме до кінця війни".

Читайте також на порталі "Коментарі" - у Путіна видали свою версію – чому НАТО ніколи не прийме Україну.