Головна Новини Світ Туреччина Кінець Ердогана близький: як це вплине на Україну, Європу та НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Кінець Ердогана близький: як це вплине на Україну, Європу та НАТО

Вибори 14 травня в Туреччині можуть стати ключовим моментом для Європи, НАТО та війни в Україні.

18 квітня 2023, 18:55 comments6679
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Майбутні вибори президента Туреччини вплинуть на безпеку в Європі та Близькому сході. Наступний лідер країни має визначити роль Туреччини в НАТО, відносини з Росією, США та обрати позицію щодо війни в Україні. Про ймовірні зміни політичної влади та її наслідки повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Politico.

Кінець Ердогана близький: як це вплине на Україну, Європу та НАТО

Президент Туреччини Реджеп Ердоган. Фото з відкритих джерел

Вибори 14 травня мають історичне значення, адже вони відбудуться в день заснування Турецької Республіки Кемалем Ататюрком, яке відбулось 100 років тому. Окрім того, це може стати кінцем для 20-річного правління Ердогана, оскільки країна роками має проблеми в економіці, а також постраждала від жахливого землетрусу.

Турецький лідер зустрінеться у боротьбі за крісло президента зі спільним кандидатом від опозиції Кемалем Киличдароглу, якого називають "турецьким Ганді". Опозиціонер обіцяє значні зміни в Туреччині.

"Відбудеться зміна від авторитарного одноосібного правління до свого роду командної роботи, що є набагато більш демократичним процесом", — говорить, головний радник Киличдароглу Унал Чевікоз.

"Коментарі" зібрали кілька тез турецької опозиції, які кардинально відрізняються від політики Ердогана, зокрема це стосується війни в Україні, НАТО та Європи.

Україна та Росія. Після повномасштабного вторгнення Туреччина зайняла позицію посередника між двома країнами – постачає зброю Україні, проте не вводить санкції проти РФ. В опозиції стверджують, що продовжуватимуть діяти як посередник між країнами, проте будуть приділяти більше статусу Туреччини як одного з членів НАТО.

Вступ до ЄС. Опозиція в Туреччині впевнена, що зможе налагодити процес переговорів про вступ країни до ЄС, який був остаточно заморожений у 2018 році. Тоді Туреччина прийняла ряд реформ, які стосувались відкату демократії, свободи преси та дестатизації судової системи.

Зміни в політиці НАТО та США. Опозиція обіцяє прийняти до НАТО Швецію, яку блокує уряд Ердогана та навіть називає конкретну дату – 11 липня. Кемаль Киличдароглу бажає відновити з США програму винищувачів F-35. У 2019 році Туреччину вигнали з цієї програми, адже Ердоган закупив систему С-400 у Росії. Нещодавно опозиція зустрілась з представниками Сполучених Штатів і такі дії розлютили Ердогана, який сказав, що це втручання у внутрішню політику Туреччини.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Ердоган програє вибори в Туреччині: результати опитування.

Також "Коментарі" писали, що Туреччина спустила на воду перший авіаносець: у чому його унікальність.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Юнус Ердогду

19 квітня 2023, 01:37

Диктатори не йдуть з вибори.


Новини