Головна Новини Світ Туреччина Розслідування підриву Каховської ГЕС: чому Ердоган розкрив усі карти – як реагувати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Розслідування підриву Каховської ГЕС: чому Ердоган розкрив усі карти – як реагувати Україні

Можна згадати історію ще однієї комісії, яка ніби створювалася після теракту росіян у Оленівці, де вони знищили українських військовополонених в одній із колоній

7 червня 2023, 19:00 comments11214
Поділіться публікацією:

Президент Туреччини Реджеп Ердоган під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським запропонував створити міжнародну комісію (із залученням українців та росіян) щодо розслідування вибуху, який знищив Каховську ГЕС. Про що говорить дана ініціатива турецької сторони (відомо також, що Ердоган звернувся з такою пропозицією до РФ)? Які перпективи її реалізації? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Розслідування підриву Каховської ГЕС: чому Ердоган розкрив усі карти – як реагувати Україні

Володимир Зеленський та Реджеп Ердоган. Фото: з відкритих джерел

Немає жодних підстав для проведення інспекцій на кшталт тієї, що пропонує президент Туреччини

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що ми бачимо спробу Ердогана уникнути якихось політичних заяв, зіграти в нейтральність, бути ніби об'єктивним, пройти між крапельками.

"І він тут підігрує генсеку ООН, який із подібною концепцією виступав учора, – зазначає експерт. – При цьому очевидно, що повна відповідальність за те, що сталося, лежить на РФ. Під її контролем знаходилася ця територія, включаючи ГЕС. Україна вже навела безліч аргументів, чому все, що сталося – справа рук саме окупаційної армії. Сподіваюся, незабаром з'являться докази від американців. Про це вже було заявлено. А тамтешні аналітики вбачають у знищенні Каховської ГЕС саме російський слід. Тож я не бачу жодних підстав для проведення інспекцій на кшталт тієї, що пропонує президент Туреччини", – каже Ігор Семиволос.

За його словами, навіть якщо уявити, що Україна погодиться на такий крок (що робити, на думку експерта, не варто), можна згадати історію ще однієї комісії, яка ніби створювалася після теракту росіян у Оленівці, де вони знищили українських військовополонених в одній із колоній.

"Це зрештою закінчилося нічим. Нікого не місце події не пустили, – нагадує Ігор Семиволос. – Тож не бачу сенсу навіть починати таку катавасію".

Ми точно не боїмося розслідування, але за умови, що воно буде чесним

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк розмірковує так:

"Ердоган розкрив усі карти. Продемонстрував, що грає на російській стороні. Як може РФ брати участь у якійсь комісії, якщо вона окупант? Якщо саме вона контролювала ГЕС, коли там трапився підрив? Якщо саме їй, згідно з усіма даними, був вигідний цей підрив?".

Турецькі пропозиції виглядають дуже підозрілими, вважає експерт. На його думку, це допомагає легалізувати сумнівні версії про те, що РФ може бути ні до чого.

"Якщо хочуть провести об'єктивне розслідування – там не має бути ні Росії, ні України (як зацікавлених сторін), ні країн, які так чи інакше підігрують РФ, є її сателітами. У комісії можуть лише реально нейтральні країни – Швеція, Норвегія, Швейцарія. Ми точно не боїмося розслідування. Але за умови, що воно буде чесним, – наголошує Микола Давидюк. – І навіть якщо раптом з'ясується, що дамбу прорвало, бо там були тріщини, що це все – через її старість, відповідальність все одно лягає на Росію, яка на той момент контролювала цю споруду. І без вторгнення якої нічого подібного не сталося б. А так – техногенна катастрофа, найімовірніше, рукотворний екоцид. По суті Путін стоїть за крок від другого ордера на його арешт від Гааги".

Читайте також на порталі "Коментарі" — головні висновки після теракту РФ на Каховській ГЕС — чи достатньо відреагував світ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини