Головна Новини Світ Туреччина Як розуміти маневри Туреччини: чому Ердоган чекає з візитом Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Як розуміти маневри Туреччини: чому Ердоган чекає з візитом Путіна

Навіть заробляючи втричі-вчетверо більше, ніж раніше, на Росії, Туреччина все одно критично залежить від торгівлі з ЄС, а у військовому сенсі від США

21 січня 2024, 17:44 comments1249
Поділіться публікацією:

Туреччина, яка 2022-го проявляла активність щодо врегулювання російсько-української війни, а також відкриття морського зернового коридору, останнім часом відійшла в цьому ракурсі в тінь. Більше того – наприкінці січня туди збирається із візитом президент Ірану (який допомагає РФ у війні з Україною) Ібрагім Раїсі, а у лютому – російський диктатор Володимир Путін. Про що говорять зовнішньополітичні активності та не активності офіційної Анкари? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Як розуміти маневри Туреччини: чому Ердоган чекає з візитом Путіна

Ердоган та Путін. Фото: з відкритих джерел

Путін не від хорошого життя їде до Ердогана

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній розмірковує так:

"Туреччина щодо зернового коридору (від якого мала свою вигоду) пішла в тінь з тієї простої причини, що Україна її послуг (після виходу РФ з відповідної угоди) більше не потребує. Оскільки СБУ та ЗСУ дронами та ракетами загнали флот РФ фактично до Новоросійська. І ми створили свій морський коридор, досить великий".

При цьому, продовжує експерт, Туреччина під тиском Заходу вимушено припиняє обслуговувати російські банківські картки, проводити різноманітні платежі, як робила раніше. Плюс (схоже – також під тиском Заходу) – скорочуються можливості обходу санкцій через Туреччину.

Також Туреччина зберігає своє право не допускати російські військові кораблі в Чорне море (згідно з доктриною Монтре 1934 року), зазначає Тарас Загородній.

"Думаю, Путін не від хорошого життя їде до Ердогана, який явно викручуватиме йому руки з вимогою нових поступок. Щодо нафти, газу, будівництва АЕС і так далі. У переговорах важливо, хто до кого приїжджає. Якщо саме Путін збирається їхати до Ердогана, значить саме йому щось і треба", – аргументує експерт.

На його думку, Ердоган, вирішивши прийняти Путіна (якому заборонено приїзд до багатьох країн через ордер на його арешт, виданого Міжнародному кримінальним судом), схоже, хоче таким чином не тільки отримати чергові вигоди від РФ, а й знову підняти свій статус як можливого посередника між Україною та Росією.

"Ну, а Путін переслідує свої цілі, – упевнений Тарас Загородній. — Він спробує через Ердогана знову качати тему припинення війни (але за кремлівським сценарієм). Також спробує вирішити економічно питання, у тому числі в ракурсі обходу санкцій (але не такими явними шляхами, як раніше). Туреччина в цьому сенсі – важливе "вікно" для РФ, а його прикриття загрожує країні-агресору серйозними фінансово-економічними проблемами.

Треба показати, що світової ізоляції РФ немає

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій, Олексій Голобуцький вважає, що Туреччина вже отримала максимум від того, що могла з російсько-української війни. Але є певні межі впливу. І зараз, пояснює він, Анкара швидше надує щоки, як і Москва. Нічого більше, що зроблено/отримано, не вийде.

"Навіть заробляючи втричі-вчетверо більше, ніж раніше, на Росії, Туреччина все одно критично залежить від торгівлі з ЄС. А у військовому розумінні – від США, – зазначає експерт. — Те, що Туреччина, Росія та Іран спільно щось будуть робити (на тому ж Близькому Сході), щоб перевернути геополітичну шахівницю — це з серії конспірології. Тут немає жодного зиску для Туреччини".

Після виборів, які Ердоган вкотре виграв минулого року, він нічого відверто антизахідного не робив, наголошує Олексій Голобуцький. Так, риторика була різна. Але дій не було.

"Цьогорічна радикальна риторика (у тому числі в ракурсі ізраїльсько-хамаської війни) – це скоріше із прицілом на весняні місцеві вибори. Де правляча партія Туреччини (ердоганівська) мріє перемогти опозицію, що вже давно не вдавалося у ключових містах. Насправді ж Ердоган нічого кардинально в геополітичному сенсі змінити не може", – упевнений експерт.

А ймовірний лютневий приїзд Путіна до Туреччини, на думку Олексія Голобуцького, є певною мірою плата Ердогана за заробляння на російських проблемах. Показати, що Путін – виїзний, що він ніби залишається світовим лідером.

"Це дуже треба самому російському диктатору перед березневими перевиборами себе, коханого. Треба показати, що все добре… Що світової ізоляції РФ немає", – робить висновок Олексій Голобуцький.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Захід має готуватися до нападу РФ: що підштовхує Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини