Головна Новини Світ Туреччина Як розуміти заяви Ердогана про Україну – як на них реагувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Як розуміти заяви Ердогана про Україну – як на них реагувати

Ердоган знову дав зрозуміти, що у своїх геополітичних кроках насамперед керуватиметься виключно національними інтересами Туреччини

8 липня 2023, 15:27 comments2997
Поділіться публікацією:

Під час візиту президента України Володимира Зеленського до Туреччини, у процесі переговорів та спільного брифінгу, турецький лідер Реджеп Тайіп Ердоган зробив дві важливі заяви. По-перше, заявив про те, що триває робота з продовження зернового морського коридору (термін дії попередньої пролонгації спливає 17 липня) принаймні на 3 місяці (з перспективами – на 2 роки). По-друге, чітко дав зрозуміти, Україна заслуговує на членство в НАТО, акцентувавши, що від настання справедливого миру в нашій країні ніхто не програє. Як оцінюєте дані заяви та ймовірність їх реалізації? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як розуміти заяви Ердогана про Україну – як на них реагувати

Володимир Зеленський та Реджеп Ердоган. Фото: сайт Офісу президента

Важливо, що ми почули заяви щодо підтримки територіальної цілісності України

Старший аналітик Центру досліджень сучасної Туреччини, кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Євгенія Габер вважає, що заяви Ердогана показали збереження колишньої політики Туреччини.

"З одного боку – підтримка територіальної цілісності України та справедливого миру у нашій країні. З іншого боку – акцент на національних інтересах самої Туреччини. Зокрема, на участі турецьких компаній у повоєнному відновленні України, збереженні ролі Туреччини як ключового гравця в Чорноморському регіоні, а також Анкари – як посередника у російсько-українських відносинах (іноді у форматі переговорів щодо обміну полоненими, в ідеалі, на думку Ердогана – у форматі миротворця та посередника у мирних переговорах)", – пояснює експерт.

На її думку, важливою стала заява, що Україна заслуговує на членство в НАТО. Але формулювання вкрай обтікаюче. Воно не уточнює, коли ми заслуговуємо там бути, у якому форматі, наголошує Євгенія Габер. Краще б, вважає вона, чітко прозвучало, що Туреччина підтримує членство України в НАТО.

"Формулювання "заслуговує там бути" не несе додаткового меседжу, крім меседжів про політику відкритих дверей НАТО, що Україна та Грузія в перспективі там можуть бути. Подібне ми чуємо вже давно. Так що так, добре, що Ердоган зробив таку заяву. Але це більше схоже на компроміс між різними поглядами на членство України в НАТО всередині Туреччини і за її межами", – зазначає аналітик.

Вона звертає увагу, що навіть таке формулювання вже викликало негативну реакцію Росії. Адже підтримуючи Україну, Туреччина намагається максимально уникнути погіршення відносин з РФ, яка залишається її важливим економічним партнером.

"Щодо зернової угоди – справді, були зроблені заяви, що ведеться робота в цьому напрямку, регулярно відбуваються телефонні переговори з Путіним. І про те, що Туреччина сподівається на продовження зернової угоди на три місяці, а не на два, як відбувається останнім часом. Нагадаю, що у початковому документі, який підписувався близько року тому в Стамбулі, йшлося про шість місяців. Потім продовження становило три місяці, а з березня – два. При цьому навіть у нинішній конструкції зернова угода не працює. За останні дні кораблі не заходять до українських портів і не виходять звідти", – наголошує Євгенія Габер.

З одного боку, продовжує вона, заява Ердогана про намір продовжити угоду в майбутньому на два роки – це позитивний сигнал. З іншого – в ідеалі, мова має йти взагалі про деокупацію Чорного моря. Що саме Туреччина готова зробити, щоб спільно з партнерами по НАТО відновити свободу судноплавства.

Ну, а заява про продовження операції на два роки зараз звучить як фантастика. Адже поки що ми бачимо лише звуження угоди — і за термінами, і за охопленням, інтенсивністю роботи зернового коридору, пояснює аналітик.

Євгенія Габер констатує:

"У сухому залишку. Важливо, що ми почули заяви про підтримку територіальної цілісності України, про те, що наша країна заслуговує на членство в НАТО, що є підтримка з боку Туреччини щодо обміну полоненими, зернової угоди. Але це не проривні заяви. Не було проривних рішень. Підписання меморандуму про наміри у сфері стратегічних галузей промисловості, очевидно, показує продовження співпраці у військово-технічній, технологічній сфері. Але, не бачачи тексту меморандуму, робити якісь висновки складно.

Наше завдання – не просто утримати зерновий коридор, а й зробити його максимально функціональним

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк розмірковує так:

"Морським зерновим коридором – Туреччина, якщо до неї ще й приєднуватимуться США, навіть без Росії зможуть реалізувати цю опцію. Для нас взагалі було б добре, щоб коридор функціонував без РФ, яка всіляко заважає його роботі. Адже, крім усього іншого, вона ще й наш прямий конкурент на світових ринках. І наше завдання – швидше збанкрутувати агресора, зробити так, щоб посівів в РФ поменшало у кілька разів, тоді як у нас аналогічно – вони зросли. Щоб ми видавили росіян із продовольчих ринків".

Погано те, пояснює експерт, що зерно, як і багато іншого, Росія використовує як зброю.

"Ні Україна, ні світ не повинні прощати такого. І наше завдання – не просто утримати зерновий коридор, а й зробити його максимально функціональним. І Ердоган як ніхто може нам у цьому допомогти", – вважає Микола Давидюк.

Щодо заяв про НАТО, схоже, зазначає експерт, Ердоган таким чином зробив своєрідний подарунок до 50-річчя головкому ЗСУ Валерію Залужному, яке відзначається 8 червня.

"Весь Альянс також міг би зробити подарунок і Залужному, і Україні загалом, чітко окресливши параметри членства нашої країни на саміті НАТО, який відбудеться 11-12 квітня у Вільнюсі. Параметри, які ми зможемо виконати, – і після закінчення війни вступити до Альянсу. Це наше головне і, як на мене, завдання, яке цілком реалізується", – констатує Микола Давидюк.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Кремлі відреагували на бажання Ердогана поговорити з Путіним.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини