Головна Новини Світ США Байден і Трамп готові вступити до президентських перегонів: які внутрішньополітичні розклади в США
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден і Трамп готові вступити до президентських перегонів: які внутрішньополітичні розклади в США

Трамп серйозно націлений на вибори 2024 року, щоб забезпечити себе від втрати рейтингу, яка має всередині Республіканської партії

16 листопада 2022, 16:27
Поділіться публікацією:

Колишній президент, один із видатних представників Республіканської партії 76-річний Дональд Трамп офіційно оголосив про подачу заявки у президентські перегони до США у 2024 році. Чинний президент-демократ Джо Байден, якому 20 листопада виповниться 80 років, раніше заявив, що має намір балотуватися на переобрання у 2024 році, але ще не робив офіційної заяви. Про що говорить така рання заява Трампа і взагалі внутрішньополітичний розклад у США на даний момент? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Байден і Трамп готові вступити до президентських перегонів: які внутрішньополітичні розклади в США

Дональд Трамп та Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Трамп хоче якомога раніше розпочати боротьбу і він має низку переваг перед тим самим Байденом

Політолог-американіст Владислав Фарапонов вважає, що Трамп серйозно націлений на вибори 2024 року, щоб забезпечити себе від втрати рейтингу, який має всередині Республіканської партії.

"Його відповідну заяву викликано, зокрема, тим, що не прихильники Трампа всередині Республіканської партії перемогли на проміжних виборах до Конгресу, що пройшли 8 листопада. У тому числі у Флориді досить важливому штаті. При цьому, Трамп має достатньо шансів і за опитуваннями він, м'яко кажучи, не відстає від конкурентів-республіканців. Тож його кандидатуру слід брати до уваги", – зазначає експерт.

Владислав Фарапонов упевнений, що Трамп не залишатиме спроб повернутися до великої політики.

"Він не приховував своїх амбіцій і раніше. І зараз явно не збирається це робити. Тож його висування певною мірою передбачуване, – пояснює експерт. – Трамп хоче якомога раніше розпочати боротьбу. І він має низку переваг перед тим самим Байденом – не обтяжений посадами, має достатньо часу для проведення кампанії загалом і рядом зустрічей, зокрема. І Трамп цим користуватиметься".

Ситуація для Трампа складна — негатив щодо захоплення Капітолію, спроб дестабілізувати ситуацію в США — пов'язують із його ім'ям

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко розмірковує так:

"Щодо активної участі Трампа у виборчій кампанії до Конгресу було очевидно, що він готується до президентської кампанії. Це пов'язано і з політичними амбіціями, що є в нього, і з бажанням довести правоту проти тих розслідувань, що ведуть проти нього".

Але ситуація для Трампа є складною, вважає експерт. Адже зараз весь негатив щодо захоплення Капітолію, спроб дестабілізувати внутрішню ситуацію в США пов'язують саме з його ім'ям. Демократи широко використовують це практично у кожній публічній комунікації, наголошує Катерина Одарченко.

"Другий момент — республіканець Рон Десантіс, який знову виграв вибори у Флориді, залишившись її губернатором, розглядається низкою представників Республіканської партії, як більш вдала кандидатура на пост президента США в 2024 році, ніж скандальний Трамп", — пояснює експерт.

Що стосується Байдена, то зараз демократи говорять, як про свою велику перемогу те, що на проміжних виборах вони хоч і поступилися республіканцем Палату представників, але, схоже, змогли втримати Сенат. І подають це як ознаку успішності свого політичного вектора – як внутрішнього, так і зовнішнього. А тому, зазначає Катерина Одарченко, усередині Демпартії вважають, що Байден має шанс.

"Щодо віку – у США ключові лобісти та політики якраз таки за 70... І це для Штатів нормально. Мовляв, людина із досвідом. З іншого боку, той же молодший Рон Десантіс (йому 44), обіграватиме якраз переваги свого віку (мовляв, енергійніший і так далі) порівняно з Трампом і Байденом", – підсумовує Катерина Одарченко.

Саме Трамп та його прихильники ставлять під сумнів продовження допомоги Україні

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, звертає увагу, що заява Трампа про висування кандидатом на вибори 2024 року очікувалася давно.

"В принципі, він не приховував такого плану. Його радники переконали його зачекати до завершення проміжних виборів, – пояснює експерт. – Трамп хоче мобілізувати своїх прихильників та спонсорів якомога раніше. Крім того, він хоче вибити ґрунт з-під ніг своїх можливих опонентів у Республіканській партії".

А ось Байден, продовжує Володимир Дубовик, до кінця не впевнений, що висуватиметься.

"Однак є консенсус, що для того, щоб перемогти Трампа, знадобиться саме Байден. Тому якщо кандидатом від республіканців таки буде Трамп, то тиск на Байдена для того, щоб він висувався, посилиться", – прогнозує експерт.

На його думку, для України присутність Трампа у великій політиці – це негативне явище. Таким воно було у минулому, таким залишається і зараз.

"Саме Трамп та його прихильники ставлять під сумнів продовження допомоги Україні, – пояснює Володимир Дубовик. – Якщо у 2019 році, коли він на якийсь час заблокував допомогу Україні, це не вело до негайних драматичних результатів, то зараз, у розпал масштабної агресії Росії, пропозиція припинити допомогу Україні особливо небезпечна. Тому ситуативно для нас важливо, щоб трампісти залишалися у меншості у Конгресі, щоб опоненти Трампа в Республіканській партії могли його врівноважувати, стримувати. Враховуючи досить невдалий результат недавніх виборів для трампістів, вони навряд чи зможуть заблокувати допомогу Україні, але здатні ускладнювати процес".

Читайте також на порталі "Коментарі" — літак НАТО відстежив ракету, яка впала в Польщі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини