Головна Новини Світ США Блокування допомоги Україні: хто і з чим прорахувався у США і не лише
commentss НОВИНИ Всі новини

Блокування допомоги Україні: хто і з чим прорахувався у США і не лише

Білий дім веде велику політичну гру щодо української допомоги не лише з республіканцями

16 січня 2024, 14:14
Поділіться публікацією:

У США продовжуються зволікання з ухваленням закону про багатомільярдну допомогу Україні, який республіканці пов'язали з посиленням міграційного законодавства. При цьому результати соцопитування CBS News/YouGov показали, що для американців у пріоритеті питання інфляції, кордону з Мексикою та еміграції. А війну в Україні назвали найважливішою проблемою лише 2% опитаних. Про що говорить те, що відбувається в США? Як ситуація може розвиватись далі? Як це може позначитися на російсько-українській війні та глобальній безпеці? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Блокування допомоги Україні: хто і з чим прорахувався у США і не лише

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Українська допомога стала заручником політичної гри у Конгресі

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак наголошує, що західна допомога – фундаментальний чинник стійкості та успішності оборони та стратегії відвоювання окупованих земель для України. Але натомість, зазначає він, це ще й базовий козир західних країн, здатний коригувати українські плани.

"Порційне надання, неповна номенклатура, застарілість та дисфункція деяких видів озброєнь не дозволяють Україні ставити питання успіху та перемоги на системному та стратегічному рівні. Залишаючи можливість для Заходу будь-якої миті не допустити чутливої поразки Кремля через побоювання ядерної ескалації. Хоча Україна останніми місяцями перейшла майже всі мислимі "червоні лінії" РФ, які вимагають від Путіна нервової радикалізації, все одно західні країни залишаються в полоні геополітичних страхів і діють досить обережно", – пояснює експерт.

За його словами, питання постійного формату військової допомоги здатні вирішити двосторонні безпекові договори. І перший такий договір із Великобританією фактично дозволяє нормувати військову кооперацію та зробити її константою, вважає Олег Постернак. Особливо це важливо в умовах, коли провисає допомога США через апаратно-політичні війни між республіканцями та демократами.

"Коріння того факту, що українська допомога стала заручником політичної гри в Конгресі – на совісті демократів та Байдена, які поставили її на свій "партійний прапор" як електоральну ставку та докази успішної зовнішньої політики. А для республіканців такою темою є міграційна реформа, яка набуває великої прихильності серед американців, – зазначає політтехнолог. – Проте, гадаю, Білий дім веде велику політичну гру щодо української допомоги не лише з республіканцями. Це видимий фронт. А є, схоже, невидимий: тривала затяжка використовується адміністрацією Байдена як опосередкований тиск на українське керівництво. Байдену потрібне це зволікання Україною для підштовхування Зеленського до певних кроків".

Експерт не виключає, що це можуть як політичні кроки всередині країни – так і стратегічні позиції щодо перспектив мирних переговорів України та РФ.

"Можливо, тому інтенсифікувалися розмови щодо Глобального саміту миру в Швейцарії та необхідності обов'язкового запрошення РФ у цей формат", — підсумовує Олег Постернак.

У США фактично немає потужних українських лобістів

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"Безумовно, з огляду на те, що 2024-й – рік виборів у США, ставка там робиться саме на внутрішні питання, які хвилюють населення. І на цьому будуватимуть свої кампанії дві основні політичні партії-опоненти (Демократична та Республіканська). І в цьому сенсі республіканці вже тривалий період розкручують меседж, що треба спочатку вирішувати внутрішні проблеми, а потім займатись зовнішніми. Вони ще минулого року запустили низку опитувань у стилі "Чи не вважаєте ви, що Україна отримує надто багато допомоги від США?". Більшість республіканців вважає, що – забагато... Була низка відповідних статей і так далі".

Це, пояснює експерт, певний набір інструментів, які дозволили республіканцям знизити зацікавленість частини американського суспільства на підтримці нашої країни. Вибиваючи з рук Байдена карту важливості зовнішньополітичної підтримки демократій, що протистоять автократіям.

"Проблема не лише в тому, що у США посилилася внутрішньопартійна боротьба на тлі виборів, що зменшило увагу до російсько-української війни. І не тільки в тому, що американців набагато більше цікавлять внутрішні питання (ті ж інфляція та міграція). Останнє цілком зрозуміло, так фактично у будь-якій країні. Біда в тому, що дії нашої влади допомогли республіканцям зробити кейс допомоги Україні певною мірою ахіллесовою п'ятою для Байдена в його передвиборчій кампанії", – вважає Віталій Бала.

Зрозуміло, продовжує він, що було багато маніпуляцій. І кошти, що виділяються Україні з боку США, не такі величезні, як це намагаються продемонструвати республіканці. Але, наголошує експерт, сама українська влада їм допомогла.

"По-перше, коли завищила очікування від контрнаступу ЗСУ у 2023 році. Як наслідок – ми самі дали опонентам можливість заявляти, що Україна має недостатньо сил, щоб перемогти. Відповідно – треба зупиняти війну та хоч якось домовлятися. Мовляв, навіщо Заходу витрачати гроші, а українцям – втрачати життя? Така спрощена, але цілком зрозуміла для чималої частини американського суспільства (і не тільки американського) теза, – пояснює експерт. – По-друге, питання української корупції мусувалося та мусується у західних ЗМІ, зокрема у США. Особливо в ракурсі мільярдів, які прямують безпосередньо до бюджету України (а не у вигляді військової чи гуманітарної допомоги). І деякі сенатори відкрито кажуть, що не хочуть виділяти ті ж 11,8 млрд доларів (частина із запланованих 61,4 млрд законопроектом Білого дому щодо підтримки України у 2024 році) для бюджету нашої країни. Тому що побоюються, що частину з них буде використано не за призначенням. Такі заяви транслюють медіа. Їх чують звичайні американці. І роблять відповідні висновки".

У цьому контексті, з жалем констатує Віталій Бала, у США фактично нема української пропаганди, потужних українських лобістів. На відміну від російських — і пропаганди, і лобістів (не явних, але просувають проросійські тези). І попри спроби Адміністрації Байдена проводити лінію підтримки нашої країни, вона знижується.

Читайте також на порталі "Коментарі" — угода Байдена та Джонсона про допомогу Україні: ЗМІ дізналися, чи варто чекати на хороші новини Києву.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини