Головна Новини Світ США Чи може Україна втратити підтримку США – як розуміти заяви Трампа, що насторожують
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Україна втратити підтримку США – як розуміти заяви Трампа, що насторожують

Незважаючи на те, що Трамп критикуватиме практично всі дії Байдена, є логіка передвиборної боротьби, а є реальна виборча кампанія

16 березня 2023, 15:25 comments1163
Поділіться публікацією:

Екс-генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає, що, якщо у 2024 році, коли в США намічені президентські вибори, до Білого дому повернеться республіканець Дональд Трамп, це може обернутися великою проблемою для України. Сам 45 президент США вже заявляв, що якщо він знову стане главою держави, то Київ і Москва підпишуть мирний договір за добу. Також Трамп систематично критикує постачання американської зброї в Україну. Чи справді така велика загроза послаблення підтримки України у разі приходу до влади республіканців? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи може Україна втратити підтримку США – як розуміти заяви Трампа, що насторожують

Дональд Трамп. Фото: з відкритих джерел

Втрата Україною підтримки США малоймовірна за будь-якого розкладу

Директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна, політтехнолог Тарас Березовець міркує так:

"Немає сумнівів, що Трамп критикуватиме будь-які дії Байдена, якому програв минулі вибори. Тим більше, що Байден на відміну від Трампа демонструє впевнений курс і на внутрішньополітичній, і на зовнішньополітичній арені. І його політика підтримки України дає результат. Відбулася консолідація союзників по НАТО (тоді як за Трампа спостерігався розкол), залежність Європи від РФ різко знизилася, тоді як від США – зростає. В американському військовому промі створено десятки тисяч нових робочих місць. Фактично спостерігається реанімація ВПК США. А це, до речі, електорат переважно республіканців. Причому ці озброєння та боєприпаси закуповуватимуть не лише Пентагон, а й союзники. Американське озброєння чудово показало себе у російсько-українській війні. На реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) HIMARS вже черга".

Незважаючи на те, що Трамп критикуватиме практично всі дії Байдена (до речі, в такому ключі діє ще один ймовірний кандидат у президенти від республіканців – флоридський губернатор Рон Десантес), є логіка передвиборчої боротьби, а є – реальна виборча кампанія, зазначає експерт. І риторика згодом може змінитись. До того ж, у Трампа не такі очевидні шанси перемогти внутрішній праймеріз серед республіканців, наголошує Тарас Березовець.

"Втрата Україною підтримки США малоймовірна за будь-якого розкладу, – упевнений він. – І річ не тільки в тому, що наразі ми маємо двопартійну підтримку. Російський винищувач, який нахабно збив 15 березня американський дрон над Чорним морем, тільки роздраконить громадськість Штатів. Що спричинить зростання рівня підтримки України. Якщо влада США спробує після того, що сталося, загравати з Росією – це буде точно проти американської національної величі. Дискурс на примирення з Путіним, на будь-які переговори з Кремлем ще довго не будуть популярні в американському суспільстві".

Україна є питанням, у якого є підтримка, незалежно від партійної приналежності

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова закликає не робити поспішних висновків. Зрозуміло, пояснює вона, що Трамп намагатиметься йти на контрасті з демократом-Байденом. Так належить республіканцям. Щоб бути на порядку денному, щоб резонувати, відрізнятися.

Але треба розуміти, продовжує аналітик, що коли будь-який кандидат стає президентом, він не просто виконує свої передвиборчі обіцянки, а й діє у фарватері інтересів США.

"Обидві палати, обидві партії чітко окреслили, що Україна є партнером США, що її треба підтримувати. І поламати це в односторонньому порядку Трамп не зможе, – наголошує Олександра Решмеділова. – Зрозуміло, що президент – це символ. Його думка, позиція, заяви – украй важливі. Але питання фінансування, постачання, постачання – справа Конгресу".

На думку експерта, на даному етапі говорити про те, що Україна може втратити якусь підтримку, навряд чи варто. До виборів майже півтора роки. А попередня сутичка за пост президента (Трамп-Байден) була буквально "ніздрю в ніздрю", нагадує вона.

"Що буде 2024-го – побачимо. Тому ж Трампу ще доведеться поборотися за кандидатство всередині республіканців. Кампанія поки що лише в зародку, – пояснює Олександра Решмеділова. – Критика з боку Трампа на адресу Адміністрації Байдена зрозуміла. Йому потрібна швидка підтримка. При цьому вся соціологія демонструє, що американське суспільство підтримує Україну та різко негативно налаштоване по відношенню до РФ. І тут Трамп точно не йде за якимось соціальним запитом. Скоріше – намагається формувати певні настрої. Чи вдасться йому накопичити їх і утримувати – побачимо".

Не факт, що Україна буде ключовою темою у майбутніх дебатах кандидатів. Швидше вони будуть зосереджені на внутрішньому порядку. І там, наголошує аналітик, є чого побоюватися Байдену. Проблеми економіки (через ковід та його наслідки) серйозно підбивають стійкість його позицій.

"Але, – наголошує Олександра Решмеділова, – Україна є питанням, у якого є підтримка, незалежно від партійної приналежності. Безумовно, нам слід відслідковувати розгортання американських передвиборчих перегонів. І наявність риторики, подібної до трампівської, не може не викликати побоювання. Але щоб у республіканців були повністю розв'язані руки, їм треба зайти більшістю до Конгресу. Так улаштована в демократії система стримувань та противаг. І це працює".

На думку аналітика, було б чудово, якби тема України стала консолідуючою для американського суспільства. Зараз це так, що показав несподіваний приїзд Байдену до Києва 20 лютого. Це призвело до приросту його підтримки, а не до відтоку.

"Риторика Трампа, звісно, насторожує. Але одна справа критикувати, будучи в опозиції, а інша – перебуваючи у Білому домі. Звичайно, він собі в актив заноситиме, що при ньому не відбулося жодної великої війни. І це, можливо, стане однією з ключових тез його кампанії. При цьому будь-який діалог з боку Трампа з РФ виглядатиме більш ніж дивно після всього бруду, який Кремль вилив на Штати. Ще один цікавий момент. Американські коміки почали жартувати, що заздрять Україні, яка зуміла об'єднатися, відбиваючи російську агресію. Тоді як американці серйозно роз'єднані останніми роками. Якщо кандидати гратимуть на цій полярності, це ще більше розколюватиме суспільство. Більш мудра політика — шукати теми, що об'єднують. І якщо Україна буде таким чинником – просто чудово", – резюмує Олександра Решмеділова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому стратегічний наступ РФ вже неможливий — що може змінити розклад сил на полі бою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини