Головна Новини Світ США Чи можуть США й надалі відкладати рішення щодо допомоги Україні: які прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можуть США й надалі відкладати рішення щодо допомоги Україні: які прогнози

У США ніхто не заперечує, що підтримка Україні необхідна, але далі слів поки що справа не просувається

29 березня 2024, 15:57
Поділіться публікацією:

Продовжується битва за надання допомоги Україні, яку вже майже півроку гальмує трампістське крило Республіканської партії США. Президент України Володимир Зеленський вперше провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, одним із головних "блокувальників" цієї допомоги. А американські журналісти в колонці для CNN буквально рознесли Джонсона, назвавши того союзником Путіна та людиною, яка тримає в заручниках мільйони українців. Які очікування від епопеї з (не)виділенням допомоги України? Чи можемо отримати її цієї весни – чи США продовжать занурюватися у внутрішній порядок денний, втрачаючи вагу на зовнішній арені? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи можуть США й надалі відкладати рішення щодо допомоги Україні: які прогнози

Конгрес США. Фото з відкритих джерел

Виділення допомоги залишиться у підвішеному стані

Політолог, кандидат філософських наук Олександра Решмеділова припускає, що хоч Зеленський і провів переговори зі спікером Джонсоном, коливання в американському істеблішменті щодо допомоги Україні продовжуватимуться. І рішення тут, швидше за все, ухвалять не у квітні, а у травні чи навіть червні.

"Вже анонсовано візит президента Туреччини Ердогана до США. Де він, мабуть, вестиме з головою Білого дому Байденом переговори на глобальні теми, включаючи підготовку до літнього саміту НАТО у Вашингтоні. Саме там, схоже, ухвалять рішення – як допомагати Україні, в якій пропорції, яка відповідальність лежатиме на тих чи інших країнах", – пояснює аналітик.

Поки що, схоже, вважає вона, що виділення допомоги залишиться у підвішеному стані. Ніхто не заперечуватиме, що підтримка необхідна, але рішення відкладуть на кілька місяців.

"Це пов'язано, безумовно, і з виборчим процесом усередині США. Ті чи інші опитування є індикатором, що дозволяє зрозуміти – куди схиляється чаша терезів. І з ким світові лідери готові домовлятись. З Байденом ставлячи на нього і на демократів. Або більше орієнтуватися на Трампа та республіканців", – зазначає Олександра Решмеділова.

Боротьба за допомогу продовжується

Політичний експерт Сергій Таран вважає, те, що відбувається із затягуванням виділення допомоги Україні величезною проблемою самих США. Причому проблемою, яку там, схоже, ще повністю не усвідомили.

"У той час, як Україна через такі тяганини з боку топ-партнерів втрачає людей, території, отримує нові руйнування, Штати втрачають провідну роль у світі. Тим більше, що допомога затягується не лише Україні, а й Ізраїлю з Тайванем. А втрата ваги США у світовій політиці загрожує вже самим Штатам як економічно, так і політично", – аргументує експерт.

На його думку, причиною того, що відбувається, є дивна передвиборча політика трампістів, які вважають, що краще зараз довести до абсурду зовнішню політику, а потім після того, як Трамп повернеться до Білого дому (як вони вважають), він швидко "вирішить" всі проблеми.

"Це дуже ризикова гра частини американського політикуму, за яку українці зараз платять кров'ю", — зазначає Сергій Таран.

Поки не зрозуміло, продовжує він, що буде далі з підтримкою України. Але громадська думка у США (і це демонструють усі опитування) – за те, щоб така підтримка продовжувалася.

"Причому більшість саме республіканських виборців вважають, що підтримку України та інших союзників слід посилити. У тому числі, тому що США не уникнути війни з РФ та Китаєм. А Україна стала б тут сильним союзником. Тож маємо парадокс: з одного боку, трампістське крило республіканців проводить дивну виборчу стратегію. З іншого боку, переважна більшість американців вважають, що Україна – союзник США, якого слід підтримувати. Боротьба за допомогу триває", – робить висновок експерт.

Розбіжності між демократами та республіканцями залишаються досить великими

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін розмірковує так:

"Мені здається, що одна з головних проблем з допомогою Україні з боку США полягає в тому, що це питання стало частиною внутрішнього американського порядку денного, у тому числі – виборчого. Це вже не просто зовнішньополітична стратегія, а й – щось внутрішнє у протистоянні між Демократичною та Республіканською партіями. Що, на жаль, має неприємні для нас наслідки".

Останнім часом контакти між Україною та США почастішали, про що говорить та сама телефонна розмова між Зеленським і Джонсоном, зазначає політолог. Відкрилося якесь вікно можливостей, коли потенційно можна аргументовано донести свою позицію. Що Зеленський робить, зокрема, через американські медіа. В надії, що починаючи з 9 квітня, коли Конгрес повернеться з канікул, там негайно візьмуться за найважливіший для нас законопроєкт.

"Але, як на мене, розбіжності між демократами та республіканцями тут залишаються ще досить великими. Перші наполягають, щоб на розгляд Палати представників винесли законопроєкт, проголосований у лютому в Сенаті (з виділенням 60 млрд доларів безоплатної допомоги Україні). Другі (чи принаймні група республіканців) хочуть запропонувати свій варіант, не виключено, що зі скороченням допомоги (наприклад, до 40 млрд), та ще й виділенням її у вигляді кредиту", – пояснює Олексій Якубін.

Відомо, продовжує він, що демократи запустили процедуру обходу повноважень спікера. І, якщо відповідна петиція набере потрібну кількість голосів, є шанс виставити сенатський законопроєкт на розгляд без його участі. Але не факт, що вийде.

Експерт констатує: виборчий порядок денний домінує у США, тому фокус допомоги Україні дедалі більше зміщується на Європу.

Читайте також на порталі "Коментарі" – коли в кращому разі отримаємо допомогу від США: що має пробудити американський політикум.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини