Головна Новини Світ США До чого можуть призвести звинувачення проти Трампа – яку позицію зайняти Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого можуть призвести звинувачення проти Трампа – яку позицію зайняти Україні

Позиція Дональда Трампа по Україні давно сформувалася і навряд чи зміниться

27 вересня 2023, 15:10
Поділіться публікацією:

Нью-Йоркський суд ухвалив, що колишній президент США, потенційний кандидат від республіканців на виборах 2024 року Дональд Трамп шахрайським шляхом завищив вартість своїх активів, щоб отримати вигідні позики та страхові угоди. Сам Трамп, проти якого висунуті звинувачення за 91 пунктом у трьох справах (щодо виплати 130 тисяч доларів порноакторці Стормі Деніель за мовчання; підриві виборів 2020 року; неправомірному розпорядженні секретною інформацією після того, як він залишив посаду), продовжує робити випади проти України та своїх опонентів-демократів. До чого можуть призвести справи Трампа? Що Україні важливо розуміти про внутрішньоамериканське протистояння? Портал "Коментарі" з цими питаннями звернувся до експертів.

До чого можуть призвести звинувачення проти Трампа – яку позицію зайняти Україні

Дональд Трамп. Фото: з відкритих джерел

Звинувачення проти Трампа можуть призвести до вироку

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає у тому числі в США, розмірковує так:

"Звинувачення проти Трампа пройдуть через усі необхідні правові та судові етапи. Деякі з них можуть призвести до вироку. Але питання у тому, коли це може статися".

До виборів президента США (листопад 2024-го) залишається трохи більше року. Тож тут важливе саме питання часу, наголошує експерт.

"Щодо його позиції по Україні, то, на жаль для нас, вона у Трампа давно сформувалася, і навряд чи зміниться", – констатує Володимир Дубовик.

Важливо мінімізувати ризики для нашої країни

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян вважає, що дані розслідування щодо Трампа не є новиною. І рішення Нью-Йоркського суду було досить очікуваним.

"Слід розуміти, що Трамп у своїй електоральній ніші набув так званої тефлоновості (невразливості). І такі скандали практично не мають негативного ефекту для його ядерного виборця. Але вони можуть вплинути на частину електорату, що сумнівається. На тих, хто скоріше підтримує Трампа, чи когось іншого", – пояснює політолог.

Відповідно, продовжує він, тут комунікаційний розрахунок тих самих демократів може бути на підняття токсичності Трампа серед класичних республіканців не трампістського штибу. Своєрідні аргументи для внутрішньої боротьби у Республіканській партії.

"При цьому Трамп є лідером симпатій серед прихильників цієї політсили. Що занижує можливість критики його всередині партії. Адже це буде сприйнято як електоральний саботаж не просто "ненависного Трампа", а й здібності республіканців загалом привести свого кандидата до Білого дому, – зазначає Олег Саакян. – Тому не думаю, що справи проти Трампа матимуть разючий ефект. Але не слід забувати, що політична боротьба в США, як правило, триває в межах кількох відсотків. І протистояння найчастіше до останнього моменту – ніс у ніс. Тож не можна виключати, що ті чи інші правопорушення, в яких звинувачується Трамп, виявляться тим метеликом, який може сісти на чашу терезів, переваживши їх у необхідний демократам бік".

Україні ж, упевнений експерт, як і раніше, необхідно бути рівновключеною та рівнодистанційованою щодо обох політичних таборів усередині США. Важливо мінімізувати ризики для нашої країни і максимізувати можливості. А тому, наголошує Олег Саакян, треба працювати як з представниками правлячої Демократичної партії, так і (різними методами, у тому числі опосередкованими, не публічними, застосовуючи неформальну дипломатію, бізнес-дипломатію, долучаючи опозиційні сили) – з трампістським крилом республіканців та власне Республіканською партією.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому нам все ще не вистачає озброєнь для перелому у війні – як змінити ситуацію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини