Головна Новини Світ США Допомога США Україні: чи є зрушення та які сценарії подальшого розвитку подій
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога США Україні: чи є зрушення та які сценарії подальшого розвитку подій

У Вашингтоні до останнього сподівалися на виділення великого нового пакету допомоги через Конгрес, але процес страшенно затягнувся

14 березня 2024, 07:27 comments8983
Поділіться публікацією:

Адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про новий пакет військової допомоги на 300 мільйонів доларів за рахунок коштів, які були зекономлені під час виконання попередніх контрактів Пентагону. Але цих коштів катастрофічно мало, а законопроєкт про виділення десятків мільярдів застряг у Палаті представників, спікер якої Майк Джонсон продовжує гальмувати процес. Як ситуація може розвиватись далі? Які є варіанти? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Допомога США Україні: чи є зрушення та які сценарії подальшого розвитку подій

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Джонсон все ж таки поставить важливий для нас законопроєкт на голосування

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає в тому числі в США, акцентує, що виділення міні-пакету в 300 мільйонів, швидше за все, відображає розуміння критичного становища із постачанням українським збройним силам на цьому етапі. А також, напевно, обмеженість запасів для потреб українських протиповітряних сил.

"Думаю, що у Вашингтоні до останнього сподівалися на надання великого нового пакету допомоги через Конгрес. Але процес там страшенно затягнувся. Здається, що в цьому процесі, все ж таки, можливі позитивні для нас зрушення. Так, Трамп намагається заблокувати виділення допомоги, але частина республіканців, мабуть, ризикне, всупереч його волі, підтримати якісь формати винесення пакету допомоги на голосування", – вважає експерт.

На його думку, якщо спікера Джонсона, проти його бажання, змусять поставити це питання на голосування, це буде приниженням, свідченням слабкості, нездатності контролювати Палату представників – і навіть просто всю фракцію республіканців.

"Припускаю, що він намагатиметься уникнути такого сценарію і, все ж таки, поставить пакет допомоги на голосування. А це голосування точно буде позитивним. Але життєво важливим питанням для нас, – уточнює Володимир Дубовик, – є коли саме це може статися і чи не зменшиться у процесі погоджень сума у 60 мільярдів доларів".

Є три сценарії подальшого розвитку подій

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан вважає, що є три сценарії подальшого розвитку подій.

Перший — буде зібрано достатньо голосів у Палаті представників, щоб поставити на голосування законопроєкт, який підтримав Сенат, без винесення цього документа на розгляд спікером Майком Джонсоном.

"Цей варіант влаштує всіх, – упевнений експерт. — Джонсон залишився б на посту, не побивши горщики з Трампом. А республіканці нижньої палати спокійно могли віддати голоси за документ, який чимало їхніх колег підтримали у Сенаті. Сподіваємося, що збирання відповідних підписів завершиться успішно".

Другий – буде підтриманий новий, компромісний варіант, який зараз розробляється республіканцями за дорученням Джонсона. Там йдеться про зменшення фінансування України із ставкою на кредитні ресурси.

Третій – не буде підтримано жодного рішення (не вдасться зібрати голоси для винесення на розгляд сенатського законопроєкту в обхід спікера, а альтернативний варіант також не пройде навіть Палату представників).

"Для України, зрозуміло, оптимальний перший варіант, – наголошує Вадим Трюхан. – Але слід бути готовими до будь-якого розвитку подій, тісно працювати з нашими європейськими друзями, із соратниками поза ЄС. Шукаючи можливість тримати оборону без американської допомоги. Але мені здається, що шанси на розблокування допомоги Україні з боку США є досить високими".

Владі потрібно не тримати паузу, а здійснювати наступальні політичні дії

Політолог Володимир Цибулько поділився таким коментарем:

"Ситуація із фінансовою допомогою з боку США досить драматична. Але насправді у Джозефа Байдена ще достатньо важелів, щоб надавати її поза Конгресом. Але для цього потрібні й зусилля Києва. А на Банковій грають уже в якийсь зовсім невідповідний сценарій, який наштовхує на думку про сепаратні переговори з ерефією".

За словами експерта, поки що європейські лідери взяли на себе певне лідерство щодо підтримки України.

"Але дивує млявість української влади. Адже треба не тримати паузу, а здійснювати наступальні політичні дії, а не ігри в нікчемні безпекові договори, які не мають жодних правових зобов'язань! Тут уже навіть не питання американських виборів та шантажу з боку Трампа та республіканців", – констатує Володимир Цибулько.

Читайте також на порталі "Коментарі" – що сталося з Україною після перемог у 2022 році: куди поверне війна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини