Головна Новини Світ США Допомога США Україні: що задумав Трамп і навіщо йому зустріч з Орбаном
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога США Україні: що задумав Трамп і навіщо йому зустріч з Орбаном

Трамп у статусі офіційного кандидата у президенти може внести свої корективи

2 березня 2024, 15:50 comments3733
Поділіться публікацією:

У США з жовтня не можуть ухвалити питання про виділення пакету допомоги Україні на 2024 рік. Зараз питання "зависло" у Палаті представників, перш за все, стараннями її спікера-трампіста Майка Джонсона. Багато американських політиків і військових говорять про те, що подібні тяганини б'ють не тільки по Україні, а й по всьому світовому порядку, заснованому на принципах демократії. Але віз і нині там. Тим часом, один із головних європейських блокувальників допомоги Україні – угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан збирається на зустріч із найбільш ймовірним кандидатом у президенти США від Республіканської партії – Дональдом Трампом. До чого може призвести ця зустріч, про що свідчить факт її підготовки? Як події з підтримкою України з боку США можуть розвиватися далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Допомога США Україні: що задумав Трамп і навіщо йому зустріч з Орбаном

Дональд Трамп. Фото: з відкритих джерел

Джонсон явно має на меті затягувати процес

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт із міжнародної політики Петро Олещук наголошує, що ситуація з допомогою Україні з боку США залишається невизначеною.

"Нещодавня зустріч президента Байдена з керівництвом Сенату та Палати представників (республіканцями та демократами) поки що не дала проривів. Учасники кажуть, що проходила вона тяжко. А Джонсон заявив, що питання надання допомоги Україні буде розглянуто вчасно. Пізніше він уточнив, що спочатку має бути вирішене питання із забезпеченням фінансування уряду США", – зазначає експерт.

На даний момент, продовжує він, продовжили фінансування окремих статей утримання уряду до 8 та 22 березня. Але цього не достатньо. Тому протягом наступного тижня має відбутися узгодження необхідних статей – і голосування або постійно, або (вкотре) тимчасового бюджету. Після цього, напевно, відкриється гіпотетична можливість розгляду законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, вважає політолог.

"При цьому Джонсон явно має завдання затягувати процес як мінімум до "супервівторка" (цього року – 5 березня), коли проходять масштабні праймериз у низці Штатів. Після цього Трамп може отримати потрібну кількість голосів делегатів у тому, щоб офіційно стати кандидатом від Республіканської партії на посаду президента (вибори, нагадаю, відбудуться листопаді). Поки що не зрозуміло, як це може вплинути на голосування законопроєкту про підтримку України. Можливо, розрахунок, що після цього Трамп, як безумовний лідер республіканців, зможе натиснути на сопартійців у Палаті представників – і завадити їм протидіяти спікеру. Адже відомо, що в цій палаті вже з'являється петиція, ініційована як демократами (про підтримку проголосованого в Сенаті законопроєкту), там і республіканцями (про розгляд нового варіанту лише про військову допомогу для України). Поява таких петицій свідчить, що протягом березня Джонсон змушений буде поставити на голосування питання підтримки України. Але Трамп у статусі офіційного кандидата у президенти може внести свої корективи", – пояснює Петро Олещук.

Що стосується майбутньої зустрічі Трампа з Орбаном, важко сказати, які цілі тут переслідуються, зізнався експерт.

"Не виключено, що Орбан виступає посередником для переговорів Трампа з Путіним. Адже зараз Трамп під постійною увагою ЗМІ, можливо, спецслужб. Тому не може дозволити собі якихось контактів із Кремлем. Зайві справи в суді йому точно не потрібні. Можливо, що нещодавнє інтерв'ю Путіна журналісту-трампісту Такеру Карлсону це просто привід для донесення якихось неформальних меседжів від Трампа — Путіну. Так не можна виключати, що Трамп спілкується з Путіним через Орбана. Останній перебуває у постійному контакті з Кремлем, зокрема через свого міністра закордонних справ Сійярто, який регулярно відвідує Москву. Отже, Орбан може бути тут передатною ланкою у вибудовуванні відносин між Трампом і Путіним", – припускає політолог.

Плюс – ймовірні мотиви, пов'язані з НАТО, зазначає він. Як відомо, Трамп постійно критикує Альянс. І в них із Орбаном можуть пройти узгодження позицій із цього приводу. Щоб орбанівськими руками (у Трампа зараз немає таких повноважень) блокувати ті чи інші рішення НАТО.

"При цьому Орбан сам прагне цієї зустрічі, розраховуючи, що вона — з майбутнім президентом США. І можна потім це капіталізувати на щось позитивне для себе. Обидва політики явно добре розуміють один одного, у них однакові ціннісні набори, схильність до авторитаризму. Але точно сказати, про що вони говоритимуть — важко, як і прогнозувати, яке місце в цій розмові займе Україна", – підсумовує Петро Олещук.

Поки криза в США не вирішиться, говорити про надання допомоги Україні важко

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян поділився такими роздумами:

"Ситуація з підтримкою України є заручником нинішньої політичної кризи у США. І поки ця криза не вирішиться, говорити про те, що допомога точно буде виділена, важко".

Наразі, пояснює експерт, у Конгресі немає необхідних голосів, хоч і підвищується рівень роздратування, що Трамп фактично взяв їх у заручники у рамках своєї передвиборчої кампанії.

"Тож тут вирішення питання залежить не від деяких зовнішніх зустрічей, а від динаміки внутрішньополітичної кризи та передвиборчої кампанії у США", – наголошує Олег Саакян.

Що стосується зустрічі Орбана і Трампа, то, на думку політолога, це спроба капіталізувати ситуацію, що виникла, кожним з них. Трамп демонструє таким чином, що його шанують зовнішні гравці. А Орбан підвищує свою статусність і сподівається на деякі бонуси, якщо Трамп повернеться до Білого дому. Кожен у плюсі, констатує експерт.

Трамп шукає своїх прихильників у Європі

Політичний експерт Сергій Таран вважає, що Трамп шукає своїх прихильників у Європі. Оскільки традиційні політичні еліти, з якими контактує Байден, орієнтуються переважно на Німеччину і Францію, його опонент шукає союзників там, де нинішній президент США їх ніколи не шукав. А саме – в Угорщині.

"З точки зору Трампа Орбан – це уособлення внутрішньої консервативної політики в інших країнах. Саме такої, якої дотримуються американські ультраконсерватори", – пояснює експерт.

На його думку, навряд чи така зустріч призведе до якихось серйозних наслідків, хоч медійний шум, звісно, буде.

"Вага Угорщини в європейській політиці та економіці – незначна. Тож Трамп, у разі його повернення до Білого дому, все одно буде змушений вибудовувати стосунки з Німеччиною. Францією, тією ж Польщею. А Угорщина буде для нього партнером, за допомогою якого він дратуватиме потужніші європейські держави, – прогнозує Сергій Таран. – Стимулюючи їх до покращення стосунків особисто з Трампом".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому тривожний прогноз на військову весну: з якими викликами зіткнемося.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини