Головна Новини Світ США Головне питання навколо виділення США допомоги Україні: чи справді справа лише у Трампі
commentss НОВИНИ Всі новини

Головне питання навколо виділення США допомоги Україні: чи справді справа лише у Трампі

Причиною гальмування допомоги від США Україні став виборчий процес

10 квітня 2024, 12:50
Поділіться публікацією:

У США продовжуються ігри навколо виділення допомоги Україні. Винним називають спікера Палати представників Майка Джонсона, який блокує ухвалення відповідного законопроекту. Втім, справжнім винуватцем є екс-глава Білого дому, ймовірний кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп. І чергова спроба переконати його (цього разу з боку міністра закордонних справ Великобританії Девіда Кемерона), схоже, не мала успіху. Як події навколо законопроекту про зовнішню допомогу можуть розвиватися далі? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Головне питання навколо виділення США допомоги Україні: чи справді справа лише у Трампі

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Гальмування допомоги союзникам призвело не лише до більшої активізації опонентів США

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе впевнений, що зрештою законопроект про надання зовнішньої допомоги з боку США буде ухвалено.

"Адже там справа не тільки в Україні. У проекті закону закладено кошти і на таких стратегічних партнерів США, як Ізраїль, Тайвань, – зазначає експерт. – І було б дивно, якби США так різко припинили свої партнерські зобов'язання. На кону також лідерство Штатів як таке".

Адже гальмування допомоги союзникам призвело не лише до більшої активізації опонентів США, а й партнерів, наголошує Антон Кучухідзе. Тієї ж Європи. Чехія знайшла мільйон снарядів для України, Естонія готова знайти стільки ж. І так далі.

"Європейці почали більше вкладатись у свою безпеку. Найважливішою частиною якої є Україна. І це добре. Але загальне ослаблення позицій США на світовій арені нічого доброго демократичному світу не обіцяє, – наголошує експерт. – Впевнений, що американський політикум це розуміє. І зробить певні висновки".

Враховуючи вищесказане, законопроект, у якому "зашита" також підтримка України, точно буде ухвалено, прогнозує співрозмовник порталу "Коментарі". Питання лише – коли й у якому вигляді.

"Причиною гальмування, безперечно, став виборчий процес. У республіканців фундаментальна ставка була зроблена на посилення міграційної політики, зміцнення своїх кордонів. Тому ці питання пов'язували з допомогою закордонних партнерів. Отже, справа тут не тільки у Трампі, а у виборчому процесі як такому, – пояснює Антон Кучухідзе. — Що стосується команди Трампа, вона дарма його обмежує від комунікацій із зовнішніми гравцями. Влаштовують вкрай рідкісні зустрічі, причому нерідко з такими маргінальними політиками, як угорський прем'єр Орбан. Не секрет, що президент Зеленський запрошував Трампа до України, коли той заявив, що нібито має мирний план. Але Трамп не озвався. Добре, що главі британського МЗС Кемерону вдалося днями зустрітися з ним. Впевнений, він доніс правильні меседжі. Але загалом подібна ізоляція колишнього господаря Білого дому, який мріє туди повернутися, – не найкраще рішення".

Трамп намагається показати, що Байден – слабкий президент

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко розмірковує так:

"Допомога від США буде, але в Україні вона опиниться, швидше за все, лише у другій половині поточного року. А у затримці немає якогось саботажу. Швидше – політичний піар. Трамп хоче знову стати президентом США. І дуже важливо створити максимальні проблеми Байдену. У всьому. Включно із зовнішньою політикою. Показати, що Байден – слабкий президент. Це абсолютно нормальна передвиборча технологія".

Україна, на жаль, стала тут жертвою цих внутрішньополітичних розбірок у США, констатує експерт.

Він звертає увагу, що офіційно ні Трамп, ні той самий Джонсон не проти допомоги Україні. Але їм важливо максимально вичавити з "українського кейсу" у ракурсі ослаблення Байдена.

"Як наслідок — і Джонсон, і Трамп, що стоїть за ним, максимально гальмуватимуть виділення допомоги Україні, але не тому що проти нас, а тому що — проти Байдена. Виставляючи його та його Адміністрацію відвертими слабаками. А того ж Трампа, який зараз не має жодних повноважень, але проводить таку гру — сильним політичним лідером. Який, повернувшись до Білого дому, все швидко "вирішує". Підтримку у будь-якому випадку виділять, але із запізненням. І під таким соусом, що це в результаті виявиться скоріше заслугою республіканців (читай — Трампа), ніж демократів (читай — Байдена). Але проблем із виділенням допомоги Україні з кожним разом буде дедалі більше", – попереджає Олександр Охріменко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – хто і чому у США проти допомоги Україні: з чим прорахувався Байден.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

10 квітня 2024, 12:07

Справа в тому що республіканці виконують волю громадян США. Там не прийнято юдействовати і красти.


Новини