Головна Новини Світ США Криза в США затягується: про що це говорить і що означає для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Криза в США затягується: про що це говорить і що означає для України

У нинішній ситуації Демократична партія, схоже, програла Республіканській через відсутність достатньої кількості своїх представників у нижній палаті

17 квітня 2024, 10:52
Поділіться публікацією:

У США стараннями спікера Палати представників республіканця-трампіста Майка Джонсона продовжує затягуватися виділення допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. І демократи нібито готові підтримати ідею Джонсона щодо зовнішньої підтримки окремими законопроектами. Те, що відбувається в США, та перспективи України на отримання звідти допомоги для порталу "Коментарі" проаналізували експерти.

Криза в США затягується: про що це говорить і що означає для України

Майк Джонсон. Фото: з відкритих джерел

Ситуація складна, але є шанси, що ми отримаємо підтримку

Політолог, кандидат філософських наук Олександра Решмеділова вважає, що зараз ситуація із виділенням допомоги Україні з боку США виглядає найбільш реалістичною за останній період.

"Джонсон вирішив розділити законопроект на чотири частини (окремо щодо України, Ізраїлю, Тайваню, а також щодо заборони TikTok, можливості використовувати конфісковані активи РФ для допомоги Україні, за ленд-лізом, за кредитами, що конвертуються для полегшення гуманітарної допомоги). Голосуватимуться вони один за одним. Втім, ніхто не знає поки що остаточного тексту. Парламентарі отримають його на доопрацювання за 72 години до голосування. І, схоже, остаточний варіант може з'явитися 18-19 квітня, коли відбудеться голосування", – пояснює аналітик.

За її словами, демократи справді дали зрозуміти, що готові підтримати новий законопроект, але за умови, що там залишаться ключові пункти сенатського (був прийнятий ще в лютому, але "завис" у Палаті представників) – з допомогою України, Ізраїлю та Тайваню .

"Республіканці ж по-різному поставилися до ініціатив колеги-Джонсона. Дехто навіть погрожує запустити процес його відставки, – зазначає Олександра Решмеділова. – Ситуація складна, але є шанси, що ми отримаємо підтримку. Ймовірно, частину коштів – як безоплатну допомогу (військовий напрямок), частину – як позику (швидше за все – це фінансова допомога для наповнення бюджету). Як тільки це станеться, то запустить додаткову хвилю допомоги Україні від решти союзників, які стежать за тим, що відбувається у Штатах".

Криза в США змінює ставлення Європи до України

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок розмірковує так:

"Ми бачимо серйозну політичну кризу в США, яка збіглася з виборами. Там відбувається справжня політична битва з використанням усіх коштів. І, якщо хтось думає, що американські політики більше звертатимуть увагу на війну в Україні чи на Близькому Сході, на загрозливу ситуацію в Середній Азії, ніж на особисті інтереси, я вас розчарую – це не так. Їм важливіше здобути чи утримати владу. Така картина характерна для різних періодів американської демократії".

У нинішній ситуації Демократична партія, схоже, програла Республіканській через відсутність достатньої кількості своїх представників у нижній палаті, вважає експерт. На його думку, якби спікером Палати представників був демократ, законопроект, ухвалений два місяці тому верхньою палатою (Сенатом), давно поставили б на голосування і підтримали.

"Криза у США змінює ставлення Європи до України, до власної безпеки. І тут є великі плюси. Також США через політичну кризу демонструють неготовність протистояти тому ж Китаю. Він потужно виходить на геополітичну арену, говорить про необхідність налагоджувати стосунки з Європою, яку Сі відвідає у травні. Думаю, підтримка від США буде проголосована. Причому після того, як підніметься з Палати представників до Сенату, він також швидко підтримає цей пакет, а президент Байден його швидко підпише", – прогнозує Валерій Клочок.

Є надія на позитивне рішення найближчими днями

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, який зараз перебуває в США, поділився таким коментарем:

"Зараз у Вашингтоні йде важка кулуарна робота з пакету допомоги. Для демократів ситуація простіша. Вони наголошують, що в Палаті представників понад два місяці лежить відповідний законопроект, ухвалений Сенатом. І його потрібно поставити на голосування. У спікера Джонсона ситуація важча. Він намагається балансувати між ультраправими сопартійцями, просто прихильниками Трампа в Республіканській партії, а також тими, хто розуміє важливість якнайшвидшої підтримки України. Триває обговорення чотирьох окремих законопроектів, які хочуть об'єднати в один пакет допомоги – та надіслати на голосування. Спершу до Палати представників, потім – до Сенату".

За словами експерта, республіканці не мають необхідної кількості власних голосів (тим більше, для такого голосування потрібно дві третини), тому вони залучатимуть демократів. І зараз обговорюється, в якому остаточному вигляді постане цей пакет. Буде одне голосування, чи чотири.

"Паралельно розвивається історія зі спробою звільнення Джонсона з посади спікера. Цю ідею просуває агресивно налаштована до України депутатка Палати представників Маджорі Тейлер Грін, до якої нещодавно приєднався ще один республіканець. Вони попереджають, що ініціюють відставку Джонсона, щойно він винесе цей пакет до зали засідань. Тож йому ще й у цьому сенсі важливо заручитись підтримкою демократів – щоб ті таку ідею не підтримали, як сталося у жовтні з його попередником Кевіном Маккартні. Тож дискусія триває. Але виглядає так, що найближчими днями вона завершиться позитивним для України рішенням на рівні Палати представників", – прогнозує Ярослав Железняк.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у чому цинізм США щодо України: чи можемо ще розраховувати на допомогу Вашингтона.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини