Головна Новини Світ США Невдачі на геополітичній арені: чи дійсно США поступаються позиціями
commentss НОВИНИ Всі новини

Невдачі на геополітичній арені: чи дійсно США поступаються позиціями

Експерти вважають, що подібна реальність може призвести до збільшення активності і загроз з боку Росії і Китаю

16 вересня 2021, 11:19
Поділіться публікацією:

Вихід, якщо не сказати — втеча — з Афганістану. Вимушені угоди з європейцями (стосовно того ж газопроводу "Північний потік-2"). Китай, що набирає силу, "неслухняна" Росія та задирлива (принаймні, в заявах ) Україна.

Невдачі на геополітичній арені: чи дійсно США поступаються позиціями

Невдачі на геополітичній арені: чому США поступаються позиціями - фото з відкритих джерел

Що відбувається з США? Чому Штати поступаються позиціями на геополітичній арені? Чи так це насправді? До чого подібна нова реальність може призвести? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Наразі США точно втрачають регіон Середньої Азії

Експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич вважає, що ми бачимо з боку США політику з ревізії того позиціонування, яка почалася навіть не за Байдена, а ще до Трампа.

"Світ змінюється, з'являється кілька центрів сили (той же Китай), змінюється світова економіка. Відповідно — змінюються пріоритети США, — пояснює експерт. — З одного боку, Штати зацікавлені залишитися центром світової економічної системи, науково-технічного прогресу. З іншого боку — оптимізувати свої витрати на зовнішньополітичних майданчиках. Все це США почали близько років 10 тому. Вони спробували сформувати регіональні коаліції, які були б провідниками американських інтересів. Тому що це дешевше".

І в цьому ракурсі, зазначає Ігор Тишкевич, такий розвиток ситуації, який ми побачили в Афганістані, цілком логічний.

"Тим більше, що Афганістан — лише фінальна точка в цілому ряду, скажімо так, щодо невдалих ініціатив США в регіоні. Раніше були Сирія, Ірак, — нагадує експерт. — На цьому тлі логічний вихід з Афганістану. Інше питання, що швидкість виходу підігрівалася внутрішньополітичними міркуваннями. Плюс були відверті прорахунки в аналізі ризиків. В результаті отримали те, що отримали. Безумовно, є серйозний іміджевий удар по США. Кадри падаючих з літака афганців не подивився тільки ледачий. Точно так, як фото службової собаки, яка сидить на пасажирському кріслі в американському літаку. Бачимо серйозний провал певної політики".

Ігор Тишкевич зазначив, що говорити про довгострокові наслідки поки не слід. Але наразі США точно втрачають регіон Середньої Азії.

"Там підсилює позиції Китайська Народна Республіка (КНР). Формується своєрідний півмісяць з групи держав: Китай, Пакистан, можливо, Іран. Відповідно, для США в цьому регіоні буде додатковий виклик, — вважає експерт. — Адже саме КНР розглядається американською адміністрацією як проблема №1".

Якщо говорити про довгострокові плани, то Штати будуть відходити від концепції утримання світопорядку за допомогою збройної сили. Йти від ролі світового поліцейського з кийком. Намагатимуться діяти економічними методами, прогнозує Ігор Тишкевич. Як вийде — сказати поки складно.

"Вже озвучені зовнішньополітичні амбіції КНР. Досить згадати виступ Сі Цзіньпіна (чинний генеральний секретар ЦК Комуністичної партії Китаю з 2012 року, голова Китайської Народної Республіки з 2013 року — прим. ред.), присвячений сторіччю КПК, на якому він прямо говорив про бажання Китаю реформувати світовий порядок. Ми приходимо до моменту, коли в світі складається ситуація як мінімум кількох дуже потужних центрів сили, — зазначає Ігор Тишкевич. — Буде рівновага або складеться система відносин з певним перекосом, де є доміната, поки говорити складно. Але станом на сьогодні з точки зору Тихоокеанського регіону, Азії, Близького Сходу і значної частини Африки позиції КНР набагато потужніші, ніж позиції США".

Глобально для США стратегія не змінилася — як в регіоні, так і у світі

Політолог-американист Владислав Фарапонов вважає, що Штати не втрачають позиції, але змінюють своє геополітичні позиціонування і шляхи будови своєї зовнішньої політики.

"Просто змінюються підходи, — пояснює він. — Але цілі щодо своєї присутності в регіонах, стримування Росії і Китаю, залишаються ті ж самі. Глобально для США стратегія не змінилася — як в регіоні, так і у світі".

Подібна реальність може призвести до збільшення активності і загроз з боку Росії і Китаю, прогнозує Владислав Фарапонов.

"При цьому потрібно розуміти, що вихід США з Афганістану — не спонтанне рішення. Це був двопартійний консенсус, — нагадує політолог-американист. — Наразі триває процес формування зовнішньополітичної доктрини Байдена. Такий підхід може подобатися або не подобатися. Але з ним треба рахуватися".

Раніше видання "Коментарі" писало, що США, Британія і Австралія створили новий військовий альянс.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

16 вересня 2021, 10:48

Штаты безусловно теряют влияние на мировые процессы. Но будет ли это хорошо для Украины? А для России? Новый гегемон - это новые риски, новые альянсы, новые возможности. Нас, украинцев, ждут скорые перемены и, скорее всего, негативные.


Новини