Головна Новини Світ США Нові вимоги до вакцинації в США: як відрізняється підхід в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові вимоги до вакцинації в США: як відрізняється підхід в Україні

Експерти розповіли, з чим пов'язані нові вимоги до вакцинації у Штатах, порівнявши їх із ситуацією, що склалася в нашій державі

5 листопада 2021, 15:02
Поділіться публікацією:

У США співробітників великих компаній, у яких працює 100 і більше осіб, зобов'язали вакцинуватися від коронавірусу або щотижня складати тести.

Нові вимоги до вакцинації в США: як відрізняється підхід в Україні

Нові вимоги до вакцинації в США: як відрізняється ситуація в Україні - фото з відкритих джерел

Експерти оцінили це рішення для порталу "Коментарі", зокрема порівнявши ситуацію з Україною.

Байдену та Америці загалом важливо показати, що пандемія йде на спад, що вакцинація працює

Політолог-американіст Владислав Фарапонов вважає, що дискусія щодо т.зв. вакцинального мандату може стати фундаментальним саме в США.

"На цю тему є дуже серйозний партійний розкол в американському суспільстві, політична поляризація дуже висока. Прихильники консерваторів – республіканці, які не хочуть вакцинуватися, щоб просто кудись потрапити або мати змогу працювати. Вони вважають, що це наступ на їхні базові конституційні права", – пояснює Владислав Фарапонов.

Він зазначає, що сьогодні у США вакциновано близько 60% населення. І обмеження, що вводяться, як і в Україні, з погляду реалізації політики сприятимуть збільшенню темпів вакцинації.

"Байдену та Америці загалом важливо показати, що пандемія йде на спад, що вакцинація працює. Тим часом темпи вакцинації призупинилися приблизно з середини літа. А восени спостерігається збільшення числа хворих, зростання смертей. Це б'є по рейтингах адміністрації Білого дому, – наголошує Владислав Фарапонов. – Бізнес просив Байдена відкласти рішення щодо обов'язкової вакцинації співробітників великих компаній. І певною мірою адміністрація пішла на поступки. Рішення оголосили пізніше, ніж планувалося спочатку. Але все ж таки – оголосили, бо вибору Білого дому практично не було".

Логіка нових заходів, які запроваджує американська адміністрація, пов'язана як із турботою про здоров'я нації, так і з бюджетним процесом

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко зазначає, що у США, Ізраїлі, інших розвинених країнах, де працює страхова медицина (і працює добре!) людина отримує високоякісні медичні сервіси – за ту страховку, яку має.

"На жаль, в Україні такого немає. І хоч Національна служба здоров'я затвердила пакет від 20 до 40 тис грн на лікування та госпіталізацію кожної людини з ковідом, часто людей потребують ще додатково ті чи інші ліки. Або взагалі не розповідають про ці пакети. Тобто ситуація у нас кардинально інша. Я вже не кажу про матеріально-технічну базу та умови, в яких люди лікуються, – наголошує експерт. – Усі рішення у США, де працює якісна страхова медицина, базуються на математиці лікування людей. Якщо людина не вакцинувалася, вона з великою ймовірністю хворітиме у важкій формі. У результаті з бюджету списується чимало коштів, бо страховка покриває це. У тому числі, тому запроваджуються такі обмеження. Якщо людина працює вдома, наприклад, програмістом, вона може не робити щеплення. Але якщо перебуває в суспільстві з високою ймовірністю заразитися, вакцинація стає обов'язковою – зокрема, тому що держава витрачає потім на лікування гроші".

Логіка нових заходів, які запроваджує американська адміністрація, пов'язана, на думку Катерини Одарченко, як із турботою про здоров'я нації, так і з бюджетним процесом. Адже економіка США, як і економіки всіх країн, зараз не в кращому стані.

"Ще один важливий момент, що вирізняє американську та українську дійсність. У США та інших західних країнах, де є страхова медицина, кожна людина проходить якісний моніторинг стану здоров'я. Він записаний на твою мапу, всі лікарі це бачать. А в нас проблема не тільки в тому, що люди не хочуть вакцинуватися, а й у тому, що держава не забезпечує достатнього моніторингу стану здоров'я. Повною мірою не інформує, кому і чому якесь щеплення можна робити чи не можна. Звідси з'являються стереотипи "якщо я маю алергію на мед, то не можна робити щеплення". Тож завдання держави – не лише забезпечувати потрібний рівень лікування, а й – моніторинг стану здоров'я громадян, а також правильну комунікацію з ними", – резюмує Катерина Одарченко.

Раніше у матеріалі "Коментарі" повідомлялося, що у США вирішили вакцинувати дітей від 5 років: як реагують батьки .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини