Головна Новини Світ США Про що говорить політика США щодо війни в Україні: куди хитнеться маятник після виборів
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить політика США щодо війни в Україні: куди хитнеться маятник після виборів

Продовжуються переговори щодо двостороннього договору зі співробітництва у сфері безпеки між Україною та США

13 травня 2024, 16:45 comments2234
Поділіться публікацією:

На фоні розгортання росіянами нових наступальних дій у Харківській області, а також тиску на Донбасі, що триває, державний секретар США Ентоні Блінкен визнав – більш, ніж піврічна затримка в голосуванні в Конгресі допомоги Україні призвела до цієї ситуації. А видання The Wall Street Journal пише про зниження можливостей протиповітряної оборони України через посилення атак російських безпілотників та ракет. Тим часом екс-президент США Дональд Трамп, який сподівається повернутися до Білого дому, періодично говорить про певний "мирний план" для України, не розкриваючи, проте, його подробиці. Що можна сказати про американський вплив на російсько-українську війну зараз? Чого очікувати в найближчому майбутньому, а також після виборів у США? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить політика США щодо війни в Україні: куди хитнеться маятник після виборів

Україна-США. Фото: з відкритих джерел

Багато залежатиме від того, хто переможе восени на виборах у США

Експерт з питань міжнародної політики, викладач Київського національного університету ім. Шевченка, політолог Петро Олещук упевнений, що голосування за масштабний (майже 61 млрд доларів) пакет допомоги Україні від США, яке нарешті відбулося у квітні, не повинно нікого розслабляти.

"Як зазначав президент нашої країни Володимир Зеленський під час однієї з недавніх Ставок, є дуже великий розрив між схваленням політичних рішень щодо постачання Україні якихось озброєнь – і того моменту, коли вони опиняються на фронті. Відповідно, наслідки схваленого у квітні пакета ми зможемо відчути через певний час. І росіяни це розуміють. Тому й поспішно організовують нові наступальні дії", – пояснює експерт.

Він нагадує, що тривають переговори щодо двостороннього договору щодо співробітництва у сфері безпеки між Україною та США. Цим активно займається Офіс президента. Є надія, що незабаром цей документ буде підписано.

"Поки що складно сказати, що саме там буде прописано. Але, як зазначають учасники переговорів, угода буде вибудована за тією ж схемою, що і дев'ять подібних, підписаних нами раніше з іншими державами, включаючи Великобританію, Францію, Німеччину. Хоча є надія, що американо-український договір буде найпотужнішим. У тому числі — таким, що включає в себе довгострокові зобов'язання США щодо підтримки України", – зазначає Петро Олещук.

Восени, продовжує він, у США відбудуться вибори, результати яких поки що передбачити складно. І Трамп, і Байден мають серйозний антирейтинг. У проміжних Штатах поки що перемагає Трамп, але все може змінитися будь-якої миті.

"Перемога Байдена означатиме продовження тієї ж зовнішньополітичної лінії, яку нинішня Адміністрація Білого дому обрала по відношенню до України. А саме – надавати допомогу й надалі, але в обмеженому вигляді. З умовою, що, якщо буде надано далекобійне озброєння, його не можна застосовувати по території РФ. І так далі. Ставку буде зроблено на те, що рано чи пізно Росія погодиться з тим, що не має шансів завоювати Україну – і розпочнуться якісь переговори. Очевидно, що Адміністрація Байдена не розглядає вступ України до НАТО як перспективу майбутнього. Скоріше – досить віддалену", – наголошує політолог.

У разі перемоги Трампа прогнозувати щось важче, зізнався він. Адже до кінця неясно, що і як той робитиме.

"Раніше від нього звучали заяви, що він закінчить російсько-українську війну за 24 години. Але без конкретики – як саме. Нещодавно було опубліковано якесь бачення "мирного плану Трампа", яке асоціюють із його радниками. Тож це не можна вважати офіційною позицією Трампа. Але деяке уявлення дається. Згідно з цими напрацюваннями, США запропонують Україні розпочати переговори з Росією щодо припинення вогню. Швидше за все, виходячи з існуючої на той момент лінії фронту. Якщо Київ піде на переговори, то йому дадуть гарантії продовження допомоги з боку США для посилення обороноздатності підконтрольної йому частини країни. Буде запропоновано заморозити конфлікт із обіцянкою домагатися деокупації територій виключно невоєнними способами. З РФ можуть бути зняті окремі санкції. Остаточно знімуть усе лише за умови підписання остаточного мирного договору, який задовольняє Україну", – розповів Петро Олещук.

На його думку, важко сказати, чи стане саме цей план базовим для гіпотетичної адміністрації Трампа. Але за своєю суттю він мало чим відрізняється від кроків, які реалізує Адміністрація Байдена.

"Логіка та сама – заморозити військові дії, продовжити підвищувати обороноздатність України – і в якомусь майбутньому ставити питання про деокупацію всіх територій. Питання про НАТО не порушувати. Констатуючи: є висока ймовірність, що вибори в США глобально на російсько-українську війну не вплинуть. Штати продовжать підтримувати Україну, збереження нашої державності, але, на жаль, не активне відвоювання всіх наших територій", – робить висновок політолог.

Політика США щодо російсько-української війни може змінитися серйозно

Політичний експерт Сергій Таран упевнений, що вибори у США можуть реально вплинути на російсько-українську війну. Саме їхній результат вплине на те, що відбуватиметься на нашому фронті, який дуже залежить від військової, економічної, дипломатичної допомоги, пояснює він.

"У разі, якщо в Білому домі залишиться Байден, можливі зміни, але не особливо серйозні. Але з огляду на те, що останні соцопитування демонструють лідерство Трампа, швидше за все, переможе він. І політика США щодо російсько-української війни може змінитись серйозно", – вважає експерт.

На його думку, зараз важливо відслідковувати те, що кажуть радники Трампа, його команда.

"Днями було оприлюднено якийсь драфт плану людей, наближених до Трампа. Суть там – США намагатимуться знайти шляхи для переговорів із РФ (через посередників чи безпосередньо). Щоб вийти у результаті на значну геополітичну угоду. Імовірно, там буде прописано, що Україна зберігає незалежність, продовжуватиме отримувати зброю, але дискусію щодо деокупації нашої території доведеться відкласти. Як і членство України у НАТО. Очевидно, довкола цього вестимуться основні переговори. І це стосується не лише України, а й Європи", – наголошує Сергій Таран.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи вірять у США, що Україна поверне всі території: у Вашингтоні здивували відповіддю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини