Головна Новини Світ США Росію та Китай не покликали на саміт за демократію в США: що думають експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Росію та Китай не покликали на саміт за демократію в США: що думають експерти

Форум має стати майданчиком для "обговорення викликів, з якими стикається демократія"

24 листопада 2021, 10:55
Поділіться публікацією:

Сполучені Штати запросили 110 країн, включаючи Україну, на "Саміт на підтримку демократії", що відбудеться у грудні.

Росію та Китай не покликали на саміт за демократію в США: що думають експерти

Росію та Китай не покликали на саміт за демократію в США: що думають експерти - фото з відкритих джерел

При цьому до списку не включили Росію, Китай, Туреччину, а з країн ЄС – Угорщину. Натомість запросили Тайвань, який, згідно з офіційною позицією Китаю, є однією з китайських провінцій.

Експерти для видання "Коментарі" прокоментували цей список і значущість саміту.

Саміт – політичний сигнал із боку США, що ті готові підтримувати, розвивати відносини з тими, хто є для них паритетними партнерами

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич вважає, що цей саміт – це спроба США продемонструвати, що у ціннісному полі вони залишаються центром умовного демократичного світу.

"На такий саміт запрошуються держави, які або вже є демократичними або розвиваються, які так чи інакше тяжіють до США чи ЄС. Це демонстрація, що ви все ще наші, ніж щось реальне на даному етапі, – пояснює експерт. – Захід був анонсований Байденом ще під час передвиборчої кампанії. Проводиться вперше. Сумніваюся, що після першого такого саміту, тим більше в онлайн форматі, тим більше в усіченому режимі, можуть виникнути довгострокові працездатні конструкції. Хоча б тому, що на сьогодні під такі конструкції немає ресурсної бази".

Ігор Тишкевич припускає, що радше саміт – політичний сигнал з боку США, що ті готові підтримувати розвивати відносини з тими, хто є для них паритетними партнерами. Демонстративно, на його думку, і відсікання від саміту тих, хто стосовно Штатів перебуває у конкурентній позиції.

Крім політичного піару для всіх сторін, нічого і нікому цей захід не принесе

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук зазначає: для того, щоб прокоментувати цю новину, потрібно трохи відкрити завісу американської політики, яка в Україні практично ніким особливо не обговорюється і є для нас якоюсь "заморською таємницею", "річчю у собі" тощо.

"В Україні народ переважно думає, що США це якісь добрі ельфи за океаном, які мають ідеальну політичну систему, в якій все добре. Зрозуміло, це не так, – наголошує експерт. – Загалом непоміченими в Україні залишилися нещодавні місцеві вибори у Штатах. Я говорю про губернаторські вибори у Вірджинії та Нью-Джерсі. У першому штаті вперше за 10 років переміг кандидат-республіканець, причому з результатом у "50+1". Це нонсенс, адже довгий час це був штат демократів, там з великим відривом переміг на виборах Байден. У другому штаті губернатор-демократ зміг здобути перемогу, але ледь-ледь. Він буквально вирвав її в опонента-республіканця — тоді як раніше цей штат був повністю "демократичним", у Байдена і демократів там завжди була величезна підтримка. Тепер її помітно зменшилося. Навіщо це довгий вступ і про що це говорить? До того й про те, що коріння та логіку вчинків Байдена слід шукати не лише у його зовнішніх заявах і діях, а й у внутрішній політиці".

А там, наголошує Микита Трачук, все зовсім не гладко. І на місцевих виборах у 2022 році політсила Байдена може програти опонентам, що й демонструють вибори у Вірджинії та Нью-Джерсі.

"Це, своєю чергою, може загрожувати другому терміну президента США, на який він йде – чи, швидше, його йдуть, – пояснює експерт. – До чого тут саміт та Україна? Та тому що нічим глобально наші політики та тамтешні мало чим відмінні. Вони теж шукають коріння легітимізації у якихось великих міжнародних кейсах. А оскільки реально жодних особливих міжнародних здобутків немає, то займаються карнавальною політикою. Гучні заходи, за якими стоїть порожнеча. Ось "саміт за демократію". Обговорюватимуть, що сьогодні загрожує демократії по всьому світу. В епоху пандемії, ковіду, в епоху, коли нам загрожує вже просто все поспіль, від мутації інфекцій до голоду (а пандемія стала винуватцем голоду сотень мільйонів людей) – ось у цей час нас усіх, звісно, хвилюють не насущні проблеми, нас хвилює демократія. І США збирає клуб друзів поговорити про демократію".

При цьому експерт погоджується з тим, що можна і потрібно говорити про загрози демократії. У тому числі – про масові порушення прав людини та масову обкатку нових технологій контролю громадянина та особистості, які використовуються під шумок пандемії.

"Кьюар-коди як бирка в концтаборі на людину, "паспорт здоров'я", сегрегація на щеплених і нещеплених... Це – реальні загрози демократії, це прообраз digital-концтабору нового типу, який формується на наших очах. Але ж про це говорити не будуть, – вважає Микита Трачук. – А говоритимуть, напевно, про "агресивних диктаторів", таких як лідери Росії, Білорусі чи Китаю. Або – про права ЛГБТ як загрозу демократії – у цьому контексті логічно, що не покликали Угорщину… А тому в цьому саміті вбачаю лише ідею адміністрації Байдена якось нагадати про себе, провести гучний міжнародний захід, показати лідерство Штатів, їхню значущість та зануреність у Світові питання. Все це під вивіскою "захисту демократії", хоча навіть сама ця фраза вже давно викликає у половини планети зневагу, недовіру, а на умовному Близькому Сході й зовсім ненависть".

На думку експерта, навряд чи цей захід щось означає для України.

"Хоча за підсумком обов'язково знайдуть у цьому "велику перемогу" і розкажуть, що США – це наш головний друг та стратегічний партнер. Реально ж, окрім політичного піару для всіх сторін, нічого і нікому цей захід, на мій погляд, не принесе", – резюмує Микита Трачук.

Раніше "Коментарі" писали, що в США заспокоїли Шойгу, заявивши, що "репетиції ядерного удару по Росії" не було.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини