Головна Новини Світ США Що не так із Трампом – звідки такі токсичні заяви про війну в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що не так із Трампом – звідки такі токсичні заяви про війну в Україні

Роблячи скандальні заяви, Трамп намагається максимально яскраво підсвітити свою позицію на фоні конкурентів-республіканців

3 квітня 2023, 20:40 comments1728
Поділіться публікацією:

45-й президент США Дональд Трамп, який має постати перед судом для висунення йому звинувачень у справі про гроші за мовчання порнозірки Стормі Деніелс, продовжує нагнітати пристрасті навколо війни Росії проти України. За словами Трампа, якби він був президентом, Путін би не вторгся в нашу країну, а тепер російський президент нібито має можливість захопити всю Україну. Про що говорять такі заяви? Яке майбутнє, швидше за все, чекає на Трампа? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що не так із Трампом – звідки такі токсичні заяви про війну в Україні

Дональд Трамп. Фото: із відкритих джерел

"Українська тема" з вуст Трампа продиктована логікою запеклої передвиборчої боротьби

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак пояснює:

"Трамп, напевно, єдиний із потенційних кандидатів, хто раніше за всіх почав інтенсивну передвиборчу активність, розуміючи, що іншого шляху він не має. Йому потрібно вибудовувати крім правового ще й політичний захист, утримати та мобілізувати свій ядерний електорат, не дати можливості іншим республіканцям запропонувати гідну та популярну альтернативу".

За словами експерта, в основі трампістського електорату лежить глибока правоконсервативна конспірологія, що відрізняється брутальною категоричністю, дипломатичним невіглаством, маніпулятивними теоріями змов тощо.

"Тому й "українська тема" з вуст Трампа продиктована логікою відчайдушної передвиборчої боротьби, пронизана махровим суб'єктивізмом, награним епатажем. І цілком відірвана від реального розуміння солідарних інтересів західної цивілізації та тієї ролі України, яку вона займає у контексті не лише відстоювання свого територіального суверенітету, а й як форпосту колективного Заходу", – наголошує Олег Постернак.

Він зазначає, що, будучи надмірно самолюбним та егоїстичним політиком, Трамп вважає вкрай важливим у своєму політичному реноме агресивно відбудуватися від позиції нинішнього Білого дому (навівши на нього відповідальність за війну в Україні). І максимально яскраво підсвітити свою позицію на фоні конкурентів-республіканців, наприклад, флоридського губернатора Рона Десантіса, який поки що намагається сформулювати більш виважену та тверезу оцінку.

Токсичність Трампа підвищується навіть серед Республіканської партії

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко нагадує, що у США вже були певні процеси, пов'язані із правосуддям та президентами. З недавніх історій – це, наприклад, Білл Клінтон та його історія з Монікою Левінськи.

"Якщо люди щось говорять на суді, що потім не підтверджується, а пізніше з'являються незаперечні докази їхньої провини, відповідь доведеться тримати. І цим країни з усталеними демократіями відрізняються від тих же країн пострадянського простору. У нас навіть депутата притягнути до відповідальності – проблема. На Заході все інакше", – акцентує експерт.

Тому, продовжує він, якщо вина Трампа буде доведена, йому не допоможе ні те, що він був 45 президентом Штатів, ні те, що має намір балотуватися знову.

"Зрозуміло, що Трамп найме найкращих адвокатів, щоб спробувати розбити доводи звинувачення. Але тут, наголошую, важливим є питання вагомості доказів. Важливим є також і реальний ступінь підтримки Трампа, – зазначає Сергій Дойко. – Люди, які працювали в Республіканській партії, які багато знають про внутрішні процеси в ній, запевняють, що основна частина республіканців намагається останнім часом переорієнтуватися на більш осудних політиків. І та сама ситуація з більш ніж проблематичним голосуванням за спікера Палати представників Кевіна Маккарті (було обрано 7 січня лише з 15-го разу) говорить сама за себе. Воду тоді каламутило саме трампістське крило Республіканської партії та інші її ультрарадикали, які намагаються вибити особисто для себе якісь бонуси".

Той самий Маккарті в інтерв'ю неодноразово наголошував, що хоч він і був із Трампом під час президентства останнього, але він насамперед вірний партії, а не Трампу. Губернатор Флориди – республіканець Рон Десантіс, на якого робляться ставки на майбутніх президентських виборах, також якийсь час становив з Трампом якийсь тандем. І також зараз намагається відійти від нього. Тобто, констатує експерт, токсичність Трампа підвищується навіть у середовищі Республіканської партії.

"Адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик, який давно живе в США та багатьох політиків знає особисто, звернув увагу на таке. Коли Трамп виступав в окрузі Колумбія на з'їзді консерваторів і "зарядив" про те, що має якийсь план щодо того, як за 24 години закінчити російсько-українську війну, він не представив навіть наміток цього плану. Не вказав хоч якихось концептуальних моментів. З чого, як розповів мені Ванетик, можна зробити висновок, що, швидше за все, ніякого реального плану Трамп не має. Він, як завжди, ставить на "понти". Багато в чому завдяки їм зумів стати свого часу президентом. Тому що – суперпопуліст. А фактор популізму в тих же США має велике значення. І Трамп грає на цьому. Мовляв, оберете мене – і менше доведеться витрачати гроші на Україну, протистояння з Росією. "А справді, – думає рядовий американський виборець, – може, треба ставити на Трампа. І житимемо краще". На те й розрахунок, – упевнений Сергій Дойко. — При тому, що плану у Трампа, схоже, немає. Але є величезне бажання знову дорватися до влади. Або хоча б не отримати звинувачувального вироку".

Читайте на порталі "Коментарі" — Трамп продовжує нагнітати: екс-президент США дав прогноз – чим закінчиться війна в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини