Головна Новини Світ США Секретні записи попереджали президента США про війну в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Секретні записи попереджали президента США про війну в Україні

Нещодавно розсекречені записки проливають світло на те, яким був світ, коли адміністрацію Буша замінив Барак Обама.

20 лютого 2023, 17:32
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Коли президент США Джордж Буш у 2009 році залишив свою посаду, то передав новому президенту – Бараку Обамі, секретні записки, які містили поради по національній безпеці. Частина з них стосувалась України і можливої російської агресії. Про зміст нещодавно розсекречених файлів повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання NY Times.

Секретні записи попереджали президента США про війну в Україні

Війна в Україні. Фото з відкритих джерел

У 2009 році команда Джорджа Буша написала 40 секретних записок до нового президента Барака Обами, які мали на меті дати розуміння ситуації для нового лідера країни.

"Індія — друг. Пакистан ні. Не довіряйте Північній Кореї чи Ірану, але говорити все одно краще, ніж ні. Стережіться Росії — вона жадає території сусідньої України", — йшлося в записах.

У секретних записах записах повідомляється, що стратегія Джорджа Буша мала вплив до 2008 року, тоді, коли Путін вторгся в Грузію та окупував частину країни. Тому в одній з записок для Обами передбачено російські амбіції щодо України.

"Необхідно запобігти спробам Росії кинути виклик територіальній цілісності України, особливо в Криму, який на 59 відсотків складається з етнічних росіян і де базується Чорноморський флот Росії", — повідомляли секретні записи за п’ять років до того, як російські війська анексують Крим і 13 років до того, як вони розпочали повномасштабне вторгнення в решту країни.

Також в документах йшлося про стратегію Росії щодо Європи.

"Росія використовуватиме залежність Європи від російських енергоресурсів і політичними засобами буде вбивати клини між Сполученими Штатами та Європою", — повідомляє NY Times текст секретних записок.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія пригрозила керівництву Молдови бути дуже обережними.

Також "Коментарі" писали, що Туреччина відповіла на попередження США про експорт військових товарів до Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини