Головна Новини Світ США США планували підірвати понад 500 ядерних бомб на території Ізраїлю
commentss НОВИНИ Всі новини

США планували підірвати понад 500 ядерних бомб на території Ізраїлю

Згідно з розсекреченими документами США розглядали можливість використати 520 ядерних бомб в Ізраїлі для свого секретного проєкту Plowshare.

17 жовтня 2023, 17:50 comments1822
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

У 1960-х роках США розглядали можливість створити альтернативу Суецькому каналу через Ізраїль. Для цього планувалось використати 520 ядерних бомб та з’єднати Червоне море через Акабську затоку з Середземним. Проєкт отримав назву Plowshare (українською "Леміш" — частина плуга, яка підрізає землю та утворює борозну або канал). 

США планували підірвати понад 500 ядерних бомб на території Ізраїлю

США планували підірвати в Ізраїлі ядерні бомби для створення нового каналу. Фото з відкритих джерел

У 1996 році меморандум США розсекретили, а згодом історик Алекс Веллерстайн оприлюднив детальний план американців. Відповідно до документів проєкту "Леміш" зазначалось, що "такий канал був би стратегічно цінною альтернативою нинішньому Суецькому каналу і, ймовірно, зробив би великий внесок в економічний розвиток". У документі вказано, що стандартні розкопки виявилися б "непомірно дорогими", тому вказали на альтернативний метод – "ядерну вибухівку можна вигідно застосувати в цій ситуації". 

Уся програма відбувалась в рамках всесвітньої ініціативи "Атом заради миру". Подібну програму також мав Радянський Союз — ядерні вибухи в інтересах народного господарства. Таким чином очікувалось продемонструвати, що атомну зброю можна використовувати у мирних цілях та перекувати ядерний меч у плуг.

США планували підірвати понад 500 ядерних бомб на території Ізраїлю - фото 2

Карта Єгипту та Ізраїлю, яка показує розташування існуючого Суецького каналу та плани США зроби новий канал через Ізраїль

Згідно з планами проєкту "Леміш" територію Ізраїлю довжиною близько 260 км можна було б "прокопати" встановивши 520 ядерних бомб на рівній відстані та підірвати їх.  За підрахунками Алекса Веллерстайна вибух дорівнював би 1,04 гігатоннам вибухівки, тоді як сила вибуху бомби скинутої на Хіросіму сягала 15 кілотоннам. Більшість вибухів проходила б у пустелі Негев, яка була практично безлюдною, тому могла слугувати для "ядерних розкопок". У документі повідомлялось, що "попередній грубий підрахунок" використання ядерних бомб для створення каналу через Ізраїль "схоже, знаходиться в межах технологічної здійсненності".

Після проведення 27 експериментів з’ясувалось, що ядерні вибухи завдадуть сильного радіаційного опромінення для місцевого ландшафту, тому в 1974 році США остаточно відмовилась від проєкту "Леміш" та закрила його.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що посол Ізраїлю заявив, що ХАМАС використовує зброю союзника Росії.

Також "Коментарі" писали про США, які погодились відправити свої війська в Ізраїль.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Матвій

25 жовтня 2023, 19:51

Норм так ідея)) а можна на росіяю?


Новини