Головна Новини Світ США Участь Байдена в самітах НАТО й G7: чи зможуть прийняті рішення вплинути на ситуацію в Україні та світі
commentss НОВИНИ Всі новини

Участь Байдена в самітах НАТО й G7: чи зможуть прийняті рішення вплинути на ситуацію в Україні та світі

Експерти вважають, що вибір президентом США для першої закордонної поїздки Англії та Бельгії є цілком очевидним та логічним

26 квітня 2021, 14:01
Поділіться публікацією:

Першим закордонним візитом Джозефа Байдена в статусі американського президента буде поїздка до Великобританії та Бельгії у червні — для участі в саміті "Великої сімки" (з 11 по 13 червня) і саміті НАТО (14 червня). Про що говорить вибір приводів для першого візиту? Чи може в той же час відбудутися зустріч глави Білого дому Джо Байдена з главою Кремля Володимиром Путіним? Чи можливі якісь глобальні рішення? На ці запитання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

Участь Байдена в самітах НАТО й G7: чи зможуть прийняті рішення вплинути на ситуацію в Україні та світі

Візит Джо Байдена до Бельгії та Великобританії - Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Рішення, які можуть бути прийняті на самітах НАТО і G7, будуть здатні вплинути на ситуацію у світі, в тому числі — на появу нових "гарячих точок""

Директор Міжнародного інституту політичної філософії (МІПФ) Віктор Савінов відзначає, що існують основні, що регулюють геополітичну структуру світу, структури. Лідерство там визначає статусність держави. НАТО і G7 ( "Велика сімка") — саме з таких.

"Оскільки США є не просто світовим лідером, але і основною спрямовуючою силою всіляких глобальних самітів, економічних форумів, політичних ігор — вибір самітів G7 (своєрідний "клуб обраних") і НАТО для першого закордонного турне нового американського президента видається більш ніж очевидним. Тим більше, що заходи будуть плавно перетікати з одного в другий", — підкреслює Віктор Савінов.

Він не виключає прийняття на самітах деяких глобальних рішень.

"Це пов'язано з тим, що конфронтація з геополітичного розлому США-Великобританія — РФ-Китай стає все більш напруженою. На жаль, межі розлому проходять, в тому числі, по території України", — зазначає директор МІПФ.

На його думку, рішення, які можуть бути прийняті на самітах НАТО і G7, будуть здатні вплинути на ситуацію у світі, в тому числі — на появу нових "гарячих точок".

Не виключає Віктор Савінов і зустріч Байдена з Путіним під час візиту президента США до Європи. Не на полях самітів, звичайно. А як окремий захід — до або після зустрічей в рамках НАТО і G7.

"Адміністрація Білого дому буде всіляко посилювати свою присутність в Південно-Східній Азії"

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець зазначає, що в боротьбі з пандемією Джо Байден і його адміністрація демонструють наразі явні успіхи. А тому цілком логічно, що настав час зайнятися зовнішнім порядком.

"Як відомо, вакцинація у США проходить вдвічі швидше, з випереджаючими темпами, ніж спочатку припускав Білий дім. Тому не дивно, що тепер розгорнеться міжнародна активність Джо Байдена. Так само як не дивно, що він обирає у якості перших місць для візиту Великобританію і Бельгію, — зазначає експерт. — Байден завжди був (в тому числі, будучи віце-президентом в адміністрації Обами) прихильником багатонаціональних коаліцій. І вибір для першого міжнародного візиту Великобританії, де пройде зустріч G7, а також Брюсселя, де відбудеться черговий саміт НАТО — тому явне підтвердження".

Тарас Березовець звертає увагу на те, що зараз у США з'явився новий союзник — Японія.

"На тлі посилення Китаю і протистояння китайській загрозі, що буде обговорюватися і в рамках "Великої сімки", і на саміті НАТО, вагомість Японії і Південної Кореї починає підвищуватися. Байдену його опоненти закидають недостатню підтримку Тайваню. І тому зараз адміністрація Білого дому буде всіляко посилювати свою присутність в Південно-Східній Азії. І знаходяться там країни, які протистоять китайській загрозі, перш за все, Японія, будуть грітися в променях американського партнерства", — зазначає експерт.

Зустріч же Байдена з Путіним найближчим часом неможлива, вважає Тарас Березовець.

"Через пандемію президент РФ уникає будь-яких зустрічей. Той, хто хоче з ним зустрітися, повинен відсидіти як мінімум, двотижневий карантин, — пояснює експерт. — До того ж, щоб американо-російський саміт відбувся, потрібно тривале узгодження деталей. Тому думаю, що раніше, ніж кінець літа — початок осені, така зустріч навряд чи можлива".

А ось український фактор, на думку Тараса Березовця, буде присутній під час обговорень і у Великобританії, і в Брюсселі.

"Глобальні рішення навряд чи будуть прийняті, — говорить він. — Але в рамках саміту G7 можна очікувати оголошення про нову програму підтримки реформ в Україні. Можливо, буде прийнято рішення збільшити фінансову допомогу нашій країні. Що до саміту НАТО, то мова може йти про якісь додаткові програми співпраці, в першу чергу, по військовій лінії. Будуть призначені дати додаткових військових навчань, в тому числі на адмінграніце з тимчасово окупованих Кримом, як це вже було в минулому році".

Раніше портал "Коментарі" писав, що Байден визнав вбивство вірмен в Османській імперії геноцидом: яка доля відносин між США і Туреччиною.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини