Головна Новини Світ США Які ризики, що США припинять підтримку України: коли та чим закінчаться торги в Конгресі
commentss НОВИНИ Всі новини

Які ризики, що США припинять підтримку України: коли та чим закінчаться торги в Конгресі

Є ймовірність, що підтримка України буде заморожена на тижні, а то й півтора-два місяці

15 листопада 2023, 12:22 comments3661
Поділіться публікацією:

Палата представників (нижня палата парламенту США) продовжила тимчасове фінансування уряду, щоб уникнути зупинення його роботи (шатдауну). У законопроекті, який тепер вирушає до верхньої палати (Сенат), як і хотіли республіканці, немає коштів ні Україні, ні Ізраїлю. Тим часом у Держдепі попередили, що вичерпано практично всі виділені раніше кошти на підтримку України. Тим часом екс-командувач армією США в Європі Бен Ходжес закликає адміністрацію Байдена кардинально змінювати свою політику щодо надання допомоги Україні, почавши, нарешті, давати стільки, щоби ми не просто продовжували боротьбу, а й отримали можливість перемогти. Про що говорять ці заяви? Чого чекати Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які ризики, що США припинять підтримку України: коли та чим закінчаться торги в Конгресі

Конгрес США. Фото з відкритих джерел

Республіканці вирішили грати в політику

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України (з 2005 по 2010 роки) Микола Маломуж наголошує, що у США вже явно стартувала виборча кампанія, хоч до виборів ще рік.

"Йде кон'юнктурна гра. Насамперед з боку республіканців, особливо радикальної частини, яка орієнтується на Трампа. Вони намагаються звинуватити правлячу демократичну партію загалом та президента Байдена зокрема – у неефективності підтримки України. Що нема стратегічних успіхів. Що великі кошти, які Штати передавали Україні, нібито частково навіть задіяли в корупційних схемах. Тому з'явилися інспектори з фінансової, військової частини, які посилили контроль за використанням допомоги. На цьому спекулюють. Тим самим знецінюючи позицію США як лідера демократичної спільноти. І навіть підриваючи основи нацбезпеки самих Штатів", – зазначає експерт.

Тому що, пояснює він, як не раз наголошували стратегічно мислячі люди, набагато вигідніше зараз максимально підтримувати Україну, щоб вона перемагала основного агресивного конкурента США – Росію на полі бою. У це треба вкладатись фінансами, озброєннями. Щоб не допустити прямого зіткнення вже США з РФ, нової конфронтації, вимушеного створення ядерних щитів та нарощування ядерних озброєнь. На що знадобляться вже не мільярди, а трильйони доларів.

"Але республіканці вирішили грати у політику, – констатує Микола Маломуж. – Серед них є й низка симпатиків Росії, які підтримують позицію у стилі "РФ має право на території колишніх країн СРСР і навіть, можливо, загалом соцтабору, до цього нам немає справи". І, прикриваючись такими "аргументами", пріоритетами боротьби з демократами, деякі республіканці роблять абсолютно неправильні у стратегічному плані кроки. Під тим чи іншим приводом блокуючи ту ж допомогу Україні".

Схоже, підтримку буде загальмовано на тижні, а то й півтора-два місяці, вважає генерал. Але зовсім її не згорнуть.

"Не дадуть ні демократи, ні притомна частина республіканців. Питання лише в тому, що пропонований зараз Білим домом масштаб допомоги у 60 млрд доларів може бути знижений до 40 або 25 млрд. Але стати в тупу позицію – ми не даємо допомоги Україні, бо не даємо – республіканці не зможуть. Це гратиме вже проти них. З вищезгаданих причин. Тому що інакше у війну може бути втягнуто самі США – і гинути будуть вже американці, і обійдеться це протистояння набагато дорожче", – наголошує експерт.

Тактично ж республіканці поки що переграють демократів, зазначає він. Створюючи проблеми Україні.

"Утім, у нас залишається ще низка можливостей отримання підтримки: це і залишки раніше виділених коштів (близько 5 млрд), і альтернативні програми (без Конгресу), і допомога з боку ЄС (там також є проблеми, але європейці нарощують потужності ВПК, а та сама Німеччина вдвічі збільшує підтримку України). Плюс – ми самі більш активно випускаємо патрони, снаряди, дрони, посилили ракетні потужності. Протримаємось. А допомога точно буде", – робить висновок Микола Маломуж.

У Конгресі – очевидний клінч

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса поділився таким коментарем:

"Я думаю, що законопроєкт про допомогу Україні врешті-решт розглядатиметься наприкінці місяця. Ключове питання: у пакеті з Тайванем та Ізраїлем чи окремо?".

За словами експерта, республіканці поки що виступають проти пакетного розгляду цих питань. Демократи наполягають на цьому.

"У Конгресі – очевидний клінч, – констатує Ілля Куса. — Припускаю, ці питання або розглянуть окремо і змінять обсяги грошей, що виділяються в результаті торгів, або їх приймуть двома пакетами в рамках угоди "баш на баш". Наприклад, Україну в обмін на Ізраїль, або Україну в обмін на збільшення витрат на зміцнення кордону з Мексикою тощо".

Читайте також на порталі "Коментарі" — США не хочуть запроваджувати додаткові санкції проти російської нафти: Bloomberg назвав причину.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини