Головна Новини Світ Глобальна економіка Що Японія пропонує Україні: Підсумки візиту
commentss НОВИНИ Всі новини

Що Японія пропонує Україні: Підсумки візиту

Сторони підписали двосторонній договір про глобальну співпрацю

22 березня 2023, 17:57 comments2016
Поділіться публікацією:

Японія надасть новий пакет допомоги Україні. Про це заявив прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда під час свого візиту до Києва. Йдеться про односторонню грантову підтримку для енергетичного сектору та інших галузей. Токіо до того ж планує виділити кошти на постачання нелетального озброєння через трастовий фонд НАТО. Президент Володимир Зеленський прийняв запрошення від японського лідера на участь у саміті G7 у Хіросімі 19-21 травня, пишуть "Коменатрі".

Що Японія пропонує Україні: Підсумки візиту

Після 30 років дипломатичних відносин, співпраця України та Японії переходить на новий етап. Під час візиту прем’єр-міністра Японії Фуміо Кішіди сторони підписали двосторонній договір про глобальну співпрацю.

“Ключове питання, яке ми обговорили, — це безпека. Я подякував Фуміо за підтримку України — економічну, політичну, санкційну та гуманітарну. Кожен пакет японської підтримки для нашої держави — це інвестиція в міжнародний порядок. Японія є очевидним лідером в Азії в захисті цих фундаментальних принципів. Ми домовилися про діалог щодо поширення безпекової взаємодії, обговорили подальший санкційний тиск на РФ за агресію. Японія застосувала 18 пакетів санкцій проти Росії, і нові пакети мають продовжувати цей шлях відновлення глобальної безпеки”, — сказав Зеленський.

Це перший візит Фуміо Кішіди в Україну на посаді прем’єр-міністра. Але як міністр закордонних справ раніше він уже відвідав країну двічі. 

“Я хотів відвідати Україну перед самітом “Групи семи”, щоби безпосередньо поспілкуватися з президентом Володимиром Зеленським і висловити непохитну солідарність Японії. Для нас, як для країни, яка зазнала атомного бомбардування під час війни, погрози Росії ядерною зброєю неприйнятні. На саміті G7 у травні ми хотіли б продемонструвати рішучість “Великої сімки” захищати міжнародний порядок, заснований на верховенстві права. Ми також хочемо рішуче взятися за вирішення продовольчої проблеми та інших питань, з якими стикається міжнародне співтовариство внаслідок російської агресії”, — заявив глава уряду Японії.

Як пишуть японські ЗМІ, візити Кішіди до України і Сі до Росії демонструють глибокі розбіжності в Північно-Східній Азії в тому, що стосується війни Росії проти України.

“Це було питання іміджу, питання престижу, зокрема, — показати себе як ліберально-демократичну країну, яка проявляє розуміння, сприяння країні, яка постраждала від агресора. Візит важливий для Японії, безумовно, для нас точно так само, тому що це шанс донести свою позицію, донести те, як ми бачимо цю війну, як розцінюємо і трактуємо цю війну, тому що російська пропаганда на Азію працює дуже активно, просуває туди свої наративи, свої стереотипи. Для нас важливо донести до японського керівництва наш погляд. Хоча в підтримці Японії ми можемо не сумніватися”, — зазначила головна консультантка Національного інституту стратегічних досліджень з країн Азії Аліна Гриценко.

Раніше, під час спільної пресконференції з канцлером Німеччини, прем’єр-міністр Японії чітко окреслив позицію Токіо. 

“Міжнародний кримінальний суд у Гаазі оголосив, що видав ордер на арешт президента Путіна, а прокурор МКС Карім Хан заявив, що це — перший конкретний крок у розслідуванні. Наша країна буде з великим інтересом стежити за перебігом цього розслідування”, — наголосив Кішіда.

Японія дотримується одного з найсуворіших у світі підходів до експорту озброєнь — оборонним компаніям і державним установам заборонено експортувати або передавати військове обладнання в інші країни.

Після 24 лютого 2022 року японський уряд вніс зміни до власних процедур. У підсумку було здійснено постачання в Україну нелетального обладнання та спорядження. Зокрема, розвідувальних безпілотників, касок, бронежилетів. Крок став безпрецедентним у сучасній японській історії.

Як писали "Коментарі", Японія вимагає у Російської Федерації повернути її території, що перебувають під окупацією понад 70 років. Уряд Японії розкритикували дії Російської Федерації через "незаконну окупацію" її території поблизу острова Хоккайдо. Таке формулювання японці використали вперше.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що Японія планує змінити законодавство заради України.

Читайте також на сайті "Коментарі" - розвідка Японії повідомила скільки російських генералів ліквідовано в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини