Головна Новини Світ Беларусь Антиукраїнська риторика Лукашенка: до чого призведуть заяви диктатора
commentss НОВИНИ Всі новини

Антиукраїнська риторика Лукашенка: до чого призведуть заяви диктатора

Експерти розповіли, чому останнім часом із вуст Лукашенка звучить дедалі більше гострих заяв на адресу України та Заходу і про що вони свідчити

3 грудня 2021, 11:08
Поділіться публікацією:

Останнім часом Олександр Лукашенка відзначається гучними висловлюваннями. Нещодавно самопроголошений президент Білорусі заявив, що Крим – де-факто та де-юре російський, а також пригрозив, що запропонує президентові Росії Володимиру Путіну повернути ядерну зброю до Білорусі, якщо аналогічні системи НАТО опиняться у Польщі.

Антиукраїнська риторика Лукашенка: до чого призведуть заяви диктатора

Олександр Лукашенко - фото: сайт президента Білорусі

Крім того, політик анонсував нові білорусько-російські навчання – на білорусько-українському кордоні, пообіцяв не залишитися осторонь, якщо виникне "війнушка" на Донеччині або біля кордону з РФ, і заявив, що Путін йому – як брат.

Експерти оцінили заяви Лукашенка і розповіли, що за ними послідує. 

Не виключено, що ми ще побачимо Білорусь у контексті вирішення конфлікту на Донбасі

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв пояснює, що позиція Лукашенка виходить із підписаних у вересні дорожніх карток, а також затверджених у жовтні союзних програм, які фактично прискорюють процес плавної інтеграції Білорусі до Росії в рамках Союзної держави.

"Звідси і зміна риторики Лукашенка щодо Криму, Донбасу та НАТО. Захід де-факто штовхнув Мінськ до обіймів Москви. Та й наше МЗС з осені 2020 року саме спровокувало цю напругу. Ну а Росія дала Республіці Білорусь (РБ) пряник у вигляді ціни на газ 128 доларів за тисячу кубометрів", – зазначає Руслан Бізяєв.

Він наголошує, що заяви – не завжди тотожні діям.

"Треба заспокоїтися та почекати розвитку подій, – упевнений експерт. – Не виключено, що ми ще побачимо Білорусь у контексті вирішення конфлікту на Донбасі".

Заяви Лукашенка говорять про те, що Білорусь може повторити історію Криму, а сам він на якомусь із гострих зламів просто "загубиться"

Політолог Андрій Окара наголошує, що заяви не визнаного ні Заходом, ні Україною легітимним президентом РБ Лукашенка мало що означають для цивілізованого світу. Але мають серйозні політичні наслідки самого політика.

"З людини, яку називали "останнім диктатором Європи", вона перетворилася на людину, яка втратила власну політичну суб'єктність і стала сателітом Кремля. Звідси – кримські, антиукраїнські, антизахідні заяви. І всі питання щодо політики Білорусі тепер потрібно ставити не офіційному Мінську, а офіційній Москві", – вважає політолог.

На його думку, незабаром від Лукашенка може бути згода на облаштування повноцінних російських військових баз на території РБ.

"Зараз під росіянами там лише два невеликі старі радянські об'єкти. Тепер же може йтися про те, що в Білорусі буде серйозна російська військова присутність", – прогнозує Андрій Окара.

Він упевнений, що питання поглинання Білорусі Росією вирішуватиметься набагато простіше і легше, ніж було раніше.

"Лукашенко все життя займався будівництвом незалежної білоруської держави. Він вважає себе його творцем. Парадоксально, що тепер він сам створює умови для ліквідації незалежності та суверенітеті РБ, – зазначає політолог. – Усі його останні заяви говорять про те, що Білорусь може повторити історію Криму, а сам Лукашенко на якомусь із гострих зламів просто "загубиться". Не без допомоги РФ".

Раніше на порталі "Коментарі" — Путін хоче гарантії, що Україна не вступить до НАТО: що думають експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини