Головна Новини Світ Беларусь Білорусь покинуло до пів мільйона громадян: У чому причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Білорусь покинуло до пів мільйона громадян: У чому причина

Масовий виїзд білорусів в країни ЄС почався з початку репресій 2020 року

20 березня 2023, 15:45
Поділіться публікацією:

Багато громадян Білорусі залишають країну і зупиняються в сусідніх країнах, а також йдуть воювати проти Росії на боці України. Олександр Лукашенко боїться повернення білорусів до країни. Про це в Телеефірі сказав білоруський політик, представник Координаційної ради демократичних сил Білорусі Валерій Мацкевич, пишуть "Коментарі".

Білорусь покинуло до пів мільйона громадян: У чому причина

“Дедалі більше білорусів і білорусок виїжджають із країни, щоб приєднатися до новостворюваних добровольчих формувань, що розширюють свої лави і воюють на території України. І спецслужби Лукашенка знають, що це безперервні тенденції. Він дуже боїться, що білоруси прагнуть приєднатися до полку Калиновського, до білоруського корпусу, інтернаціональних легіонів”, — сказав він.

За словами Мацкевича, після початку репресій 2020 року Білорусь покинули 350-500 тисяч осіб, які зараз живуть у Литві, Польщі та інших країнах ЄС.

“Ці діаспори також формують і відправляють нові групи добровольців, волонтерів зі своїх лав в Україну для того, щоб допомогти нашим братам-українцям здобути перемогу, очистити свою землю від окупантів. Лукашенко дуже боїться, що всі ці люди після відповідної підготовки, не шкодуючи себе на полі бою, будуть налаштовані повернутися в Білорусь”, — зазначив політик.

Він звернув увагу, що в Білорусі залишаються люди, які здатні на воістину героїчні вчинки.

“Люди йдуть на подвиги, розуміючи, що можуть отримати більше ніж 20 років в’язниці, і навіть розуміючи, що вони можуть бути розстріляні, тому що сьогодні, нібито закони, які ухвалює Лукашенко, припускають розстріли не просто за нібито терористичну діяльність, яка насправді називається народною відплатою, але навіть за думки про “терористичну діяльність”. Тобто Лукашенко намагається зробити все для того, щоб у Білорусії люди боялися навіть дихати”, — вважає Мацкевич.

Проте, додав він, навіть у цих умовах білоруси проявляють неймовірну силу волі і силу духу, активну громадянську позицію і висловлюють свою думку щодо війни.

 "Коментарі" також писали про те, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко влаштував 7 березня істерику. Він звинуватив українські спецслужби, в тому числі й президента Володимира Зеленського (якого обізвав), в атаці дронів аеродрому "Мачулищи", де наприкінці лютого під удар потрапив російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління ДРЛО А-50.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв яку провокацію Кремль готує з Білорусі – про що говорять заяви та дії режиму Лукашенка.

Читайте також на сайті "Коментарі" — Лукашенко підписав закон про смертну кару у Білорусі: кого він стосується.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини