Головна Новини Світ Беларусь Експерт пояснив, чому сьогоднішня подія на україно-білоруському кордоні - це справжнісінька провокація
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт пояснив, чому сьогоднішня подія на україно-білоруському кордоні - це справжнісінька провокація

Прикордонний комітет Білорусі заявив, що білоруський прикордонний знак обстріляли з території України

15 вересня 2021, 18:30
Поділіться публікацією:

Прикордонний комітет Білорусі заявив, що білоруський прикордонний знак обстріляли з території України. І хоч в Держприкордонслужбі України запевняють, що пошкодження виявили саме українські прикордонники, і що білоруська сторона ніяких звинувачень або претензій представникам ДПСУ не висуває, ситуація неспокійна. Особливо на тому фрну, що зараз проходять російсько-білоруськы військовы навчання Захід-2021 і на фоны заяв самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, що Білорусь планує закупівлю російського озброєння, включаючи зенітні ракетні комплекси С-400, щоб розмістити їх на кордоні з Україною. Ситуацію для порталу "Коментарі" проаналізував колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак.

Експерт пояснив, чому сьогоднішня подія на україно-білоруському кордоні - це справжнісінька провокація

Білоруський прикордонний знак Фото: GPK.GOV.BY

На думку експерта, повідомлення Державного прикордонного комітету Республіки Білорусь про нібито обстрілі з боку території України прикордонного стовпа "Сварині" з використанням мисливської рушниці, необхідно сприймати і оцінювати виключно як саму відверту провокацію.

Іван Ступак вважає, що є важливі нюанси, на які необхідно звернути увагу:

— виходячи з опублікованих фотографій, в прикордонний стовп проведений тільки один постріл. Судячи по купчастості попадання, то стріляли прицільно саме в герб (демонстративно) і з дуже близької відстані;

— за всіма міжнародними правилами, прикордонний стовп повернуто лицьовою стороною (гербом) в сторону суміжної держави. В даному конкретному випадку пошкодження знаходяться саме збоку, а це значить, що стріляли з боку Республіки Білорусь.

— даний інцидент стався в той момент, коли Олександр Лукашенко полетів до Таджикистану для участі в саміті ОДКБ.

Експерт вважає, що можна зробити наступні висновки:

1. Ми маємо справу з банальною і дуже простою провокацією з боку спецслужб Республіки Білорусь, а також, ймовірно, не без допомоги їхніх російських колег.

2. Провокація з обстрілом державного символу, хоч і сталася ще 11 вересня, але стала відома в момент відсутності президента Білорусі, ймовірно з метою нагнітання ситуації і формування у Олександра Лукашенка стійкого негативного сприйняття України як ворога (фотографії на відстані завжди більш переконливі).

3. Єдиним вигодонабувачем даного інциденту буде тільки РФ, якій вкрай вигідно підтримувати навколо Олександра Лукашенка атмосферу тотальної загрози з усіх боків.

4. Така вигода для РФ буде виражатися в безповоротньому (політичному і економічному) злитті двох держав, а також збільшенні видатків на закупівлю у РФ сучасних і вкрай дорогих зразків військової техніки.

"Я не розглядаю можливість використання даного інциденту як привід для збройного конфлікту між Україною і Республікою Білоруссю. У той же час, Міністерству оборони і МВС України бажано вжити превентивних заходів, і як мінімум негласно перевірити готовність всіх підрозділів, які несуть службу на ділянці кордону з Республікою Білорусь", — резюмує експерт.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв — Білорусь заявила про обстріл прикордонної території з боку України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини