Головна Новини Світ Беларусь Поїздка до Криму та ядерна зброя для Білорусі: що задумав Лукашенко
commentss НОВИНИ Всі новини

Поїздка до Криму та ядерна зброя для Білорусі: що задумав Лукашенко

Так, відвідування Криму Лукашенком означатиме визнання півострова частиною Росії

30 листопада 2021, 20:40
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підтвердив висловлений раніше намір відвідати тимчасово окупований Росією Крим, який цього разу визнав де-факто та де-юре російським. Він також заявив, що запропонує президентові Росії Володимиру Путіну повернути ядерну зброю до Білорусі за умови, якщо аналогічні системи НАТО опиняться у Польщі.

Поїздка до Криму та ядерна зброя для Білорусі: що задумав Лукашенко

Олександр Лукашенко - фото з відкритих джерел

Експерти для порталу "Коментарі" проаналізували подібні заяви та розповіли, як на них слід реагувати Україні та Заходу.

З цього моменту РБ слід остаточно вважати "Чеченею номером два", а Лукашенка прирівняти до Кадирова – путінського прислужника, який не має навіть мінімального суверенітету

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий зазначає:

"Білоруський диктатор довго намагався уникнути повного поглинання Республіки Білорусь (РБ) Росією та зберегти для себе повноту влади в країні та певну частку самостійності у зовнішній політиці, водночас, користуючись усіма перевагами від підтримки Кремля. Після торішнього пригніченого повстання білорусів така гра стала неможливою – і питання перетворення РБ на де-факто федеральний округ РФ стало лише питанням часу. "Батька" ще трохи намагався "пропетляти". Але, схоже, всі його можливості уникати "братських обіймів" вичерпалися, і Путін озвучив йому "прайс" за залишення при владі в країні. З цього моменту РБ слід остаточно вважати "Чечнею номером два", а Лукашенка прирівняти до Кадирова – путінського прислужника, який не має навіть мінімального суверенітету. Натомість, в обмін на право необмеженої репресивної влади над своїм населенням, йому доведеться виконувати найбрудніші доручення Кремля. У тому числі стати знаряддям російської зовнішньої політики у тих справах, де навіть РФ сама не хоче публічно бруднити руки. Наприклад, як у випадку із "міграційною агресією" проти ЄС".

За словами експерта, з правової точки зору Білорусь стає порушником Статуту ООН та всіх міжнародних угод про непорушність кордонів у Європі.

"Отже, єдина здорова реакція на таку поведінку РБ – це перетворення санкцій із секторальних на повномасштабні. А також перетворення режиму Лукашенка на "держава-ізгоя" типу КНДР", – вважає Євген Дикий.

У разі, якщо (коли) відбудеться візит Лукашенка до Криму, Україна, на думку експерта, має перервати усі відносини з РБ та повністю перекрити кордон, за винятком пропуску в Україну політичних біженців – білорусів.

"До цього ж Україна має закликати Захід. Враховуючи міграційну кризу та позицію країн ЄС – сусідів РБ (Польща та країни Балтії), такий заклик від України цілком може бути почутий, – припускає Євген Дикий. – Сподіваюся, українська влада правильно сприйме заяву "Батьки" – як сигнал нарешті припинити ігри з "занепокоєнням" ситуацією в РБ і для початку повноцінно приєднатися до всього пакету західних санкцій проти режиму Лукашенка, що слід зробити ще рік тому".

Ситуація на наших кордонах уже ускладнюється, а загрози нашій національній безпеці в перспективі лише зростатимуть

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член Політради парії "Сила та Честь" Олег Білоколос нагадує, що президент Володимир Путін, виступаючи на розширеному засіданні колегії МЗС РФ 18 листопада, серед іншого наголосив, що Росія продовжить лінію на зміцнення зв'язків та поглиблення інтеграційних процесів із Білоруссю.

"Загалом можна прогнозувати, що за збереження сьогоднішніх тенденцій, Білорусь до 2024 року де-факто втратить практично всі значущі складові державного суверенітету і практично добровільно змінить сьогоднішній статус зовнішньополітичного союзника на повну залежність від Росії вже в статусі сателіту. Відповідно, ситуація на наших кордонах вже ускладнюється, а загрози нашій національній безпеці в перспективі лише зростатимуть", – прогнозує Олег Білоколос.

На його думку, неправильна оцінка офіційним Києвом перспектив розвитку ситуації на білоруському напрямі протягом кількох останніх років, а також сьогоднішній цілеспрямований курс РФ на прискорене фактичне поглинання РБ ведуть до суттєвого погіршення геостратегічного становища України із ще більш негативними перспективами.

Раніше на порталі "Коментарі" — Загрозу вторгнення РФ в Україну обговорять НАТО: що допоможе стримати агресора.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини