Головна Новини Світ Беларусь Раптова смерть глави МЗС Білорусі: про що вона говорить – який сигнал Путін може надсилати Лукашенку
commentss НОВИНИ Всі новини

Раптова смерть глави МЗС Білорусі: про що вона говорить – який сигнал Путін може надсилати Лукашенку

Не можна виключати, що те, що сталося, - це спецоперація-попередження у зв'язку з тим, що Лукашенко не виконує системних вказівок Путіна

27 листопада 2022, 13:55 comments2259
Поділіться публікацією:

Раптова смерть глави МЗС Республіки Білорусь (РБ) 64-річного Володимира Макея (нібито від серцевого нападу) може бути отруєнням – натяком для Лукашенка від Путіна. Так вважає радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, на думку якого, так російський диктатор хоче змусити Білорусь вступити у відкриту війну проти України. Не виключено, що російська влада планує ліквідувати і самого Лукашенка, щоб встановити тотальний контроль над РБ, включаючи її армію. Експерти проаналізували те, що відбувається в Білорусі для видання "Коментарі".

Раптова смерть глави МЗС Білорусі: про що вона говорить – який сигнал Путін може надсилати Лукашенку

Владимир Макей. Фото: з відкритих джерел

Путін хоче, щоб Білорусь відкрито вплуталася у війну

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що раптова смерть Макея має чутливі наслідки для режиму Лукашенка та його самого. Насамперед тому, що ніхто не може чітко стверджувати, що причини смерті – природні.

"Не можна виключати, що це спецоперація-попередження у зв'язку з тим, що Лукашенко не виконує системних вказівок Путіна. Особливо щодо залучення до війни армії РБ, – каже генерал. – Засідання ОДКБ, яке відбулося цього тижня в Єревані, показало, що Лукашенко всіляко намагається продемонструвати відданість Путіну. Очевидно, за його вказівкою він вкотре марив про загрозу НАТО, намагаючись згуртувати ОДКБ для відбиття цієї "спільної загрози", намагався тиснути на Україну, стверджуючи, що лише мирні переговори з РФ (на умовах Москви) – альтернатива повному знищенню нашої країни. Тобто з вуст Лукашенка звучали слова Путіна та найближчого путінського оточення".

Але Путіну, наголошує Микола Маломуж, цього замало. Він хоче, щоб Білорусь відкрито вплуталася у війну.

"У свою чергу Лукашенко всіляко дає зрозуміти, що й так робить величезну роботу. Відтягує до українсько-білоруського кордону значні сили та засоби ЗСУ, надає російській армії полігони, озброєння, боєприпаси, аеродроми. Однак, – наголошує генерал, – Путін може вимагати від нього саме вторгнення з боку РБ в Україну об'єднаного російсько-білоруського угруповання".

І те, що трапилося з Макеєм, продовжує екс-глава Зовнішньої розвідки України, може бути сигналом Лукашенка. Мовляв, якщо він не виконуватиме вказівки Путіна щодо формування приводів для вторгнення (провокації на кордоні, з АЕС, після чого можна атакувати Україну під хибним приводом), то на нього чекає не лише усунення від влади, а й – "усунення" від життя.

"Навіть якщо те, що трапилося, не було підготовленою спецоперцією, це можуть подавати саме так. І використати для тиску на Лукашенка. Він зараз явно переляканий, схвильований. І в нього далі є лише два варіанти, – вважає генерал. – Перший – беззастережне підпорядкування Путіну, повноцінне втягування РБ у війну з прогнозованим програшем, після чого – потужний антирежимний рух у Білорусі і громадянських, і військових. З подальшим усуненням режиму та ймовірним фізичним усуненням Лукашенка. Другий – продовжувати лавірувати, намагаючись переконати Путіна, що не вступ Білорусі безпосередньо у війну вигідний і Москві, і Мінську. Мовляв, так ми відволікаємо значні сили та кошти ЗСУ, не ризикуючи отримати дестабілізацію всередині РБ, після чого ця республіка стане вже не союзником, а скоріше противником РФ. З антипутинськими та антилукашенківськими настроями".

Крім того, зазначає Микола Маломуж, Лукашенко зараз посилить контакти з третіми силами (Китаєм, Туреччиною), намагаючись заручитися їхньою підтримкою. Спочатку неофіційною, а потім, дивишся, на міжнародному рівні, після можливого програшу РФ у цій війні. Щоб Пекін та Анкара виступили адвокатами Лукашенка, умовивши Захід дати йому певні гарантії, не чіпати його до проведення нових виборів.

Не можна виключати, що російські спецслужби усуненням Макея роблять Лукашенку останнє попередження

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко вважає, що версія Геращенка має право на життя.

"Макей був значною фігурою, розпочинав кар'єру ще помічником Лукашенка. А хто такий перший помічник? Той, хто надає доступ до глави держави. А значить це можливість, пускаючи/не пускаючи когось до кабінету першої особи, формувати відповідну політику. Макей був явно довіреною особою Лукашенка. І тут – така дивна смерть, невдовзі після зустрічі членів ОДКБ у Єревані, яка завершилася явно не так, як хотілося Путіну. Звісно, не хотілося б конспірології. Але на користь версії Геращенко каже, що Путін явно хоче дотискати Луку. А останній діє зараз виключно у власних інтересах. Йому вже не такі важливі інтереси Білорусі, а особливо інтереси Кремля. Він просто чіпляється за владу, тому що втрата її фактично дорівнюватиме втраті життя", – пояснює Віктор Бобиренко.

Тому, зазначає він, не можна виключати, що російські спецслужби усуненням Макея роблять Лукашенку останнє попередження. Мовляв, вступай у війну, бо...

"І є ймовірність, що невелика 25-тисячна білоруська армія, яка не має бойового досвіду, підживлена російськими військовослужбовцями, перейде наш кордон з метою відкриття другого фронту, – попереджає експерт. – Путіну це потрібно ще й тому, щоби показати, що конфлікт є не російсько-українським протистоянням, а вже міжнародним".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять нові заяви Столтенберга — чи можуть країни НАТО збільшити підтримку України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини