Головна Новини Світ Беларусь У що обернеться можливий достроковий відхід Лукашенка – що буде з Білоруссю
commentss НОВИНИ Всі новини

У що обернеться можливий достроковий відхід Лукашенка – що буде з Білоруссю

У випадку, якщо ситуація виходитиме з-під контролю Лукашенка, Кремль спробує взяти РБ під свій прямий контроль

16 травня 2023, 12:47
Поділіться публікацією:

Представники Головного управління розвідки Міністерства України підтвердили, що у самопроголошеного президента Республіки Білорусь (РБ) Олександра Лукашенка проблеми зі здоров'ям. Про можливе погіршення стану Лукашенка заговорили після його поїздки до Москви на парад 9 травня. Він виглядав захворівшим і навіть пропустив частину заходів. Чим загрожує ймовірний достроковий відхід Лукашенка з окупованого ним президентського посту? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

У що обернеться можливий достроковий відхід Лукашенка – що буде з Білоруссю

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Будь-який відхід Лукашенка від влади Кремль сприйме як відмашку для остаточної анексії Білорусі, її поглинання Росією

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук поділився такою думкою:

"Навколо самопочуття Лукашенка багато спекуляцій та мало об'єктивної інформації. Тож можна робити лише припущення. Але при цьому будь-яке погіршення стану Лукашенка, а тим більше його відхід від керівництва РБ (з будь-якої причини), звичайно, може запустити низку непередбачуваних процесів".

Десятки років Лукашенко вибудовував у Білорусі персоналістську диктатуру, нагадує експерт. А її особливість у тому, що у разі зникнення персони, навколо якої все вибудовувалося, такий режим може швидко впасти.

"У Кремлі явно не зацікавлені, щоб у Білорусі сталося щось подібне, щоб там розпочалися якісь революційні процеси. Тому, швидше за все, якщо ситуація виходитиме з-під контролю Лукашенка, Кремль спробує взяти РБ під свій прямий контроль, – прогнозує Петро Олещук. – Навряд чи Москва має привід довіряти комусь у білоруському керівництві, вважати, що хтось зможе там стати абсолютно підконтрольним РФ".

Відповідно, продовжує політолог, будь-який відхід Лукашенка від влади сприйме Кремль як відмашку для остаточної анексії Білорусі, її поглинання Росією.

"РФ може оформити це у форматі приєднання РБ до себе, або представить це як СРСР-2 зі зрощуванням адміністративних та інших вертикалей на користь Москви. Варіанти можливі різні. Путін, враховуючи проблеми з геополітичними успіхами, може бути зацікавлений у тому, щоб "продати" росіянам поглинання Білорусі як велику геополітичну, історичну перемогу. З іншого боку, таке поглинання може призвести до непрогнозованих процесів у самій Білорусі – і точно не сприятиме стабілізації ситуації. Схоже, поки що всі просто очікують, як зі всієї цієї історії вийде сам Лукашенко", – констатує Петро Олещук.

Поглинання Білорусі путінським режимом майже відбулося

Політичний експерт Світлана Кушнір розмірковує так:

"Ніщо й ніхто не вічний під цим сонцем. У всіх свій вік записаний у Книзі. Тому і Лукашенко також цілком може здати. Його нездоровий вигляд на параді в Москві, в гостях у Путіна, тому пряме підтвердження. Проект "Наступник", який так хотів здійснити багаторічний керівник Республіки Білорусь, опинився на межі краху. Громадяни РБ не хочуть бачити сина Лукашенка продовжувачем Батьки".

Та й вибори 2020 року, на яких народ Білорусі віддав перевагу не Лукашенку, який не приріс до президентської посади, а альтернативному опозиційному кандидату Світлані Тихановській, багато що показали. Зробивши з Лукашенка-диктатора – Лукашенка-васала російського президента.

"Виходячи з того, що повномасштабний наступ регулярних військ РФ розпочався не лише з території Росії та тимчасово окупованих нею Криму та частини Донбасу, а й з території Білорусі, Україна цієї підлості Лукашенку не пробачить, – упевнена Світлана Кушнір. — Але зараз йому явно не до того... Думаю, якщо він піде, розвалу РБ не станеться. На роль нового васала з необмеженою владою та силовиками цілком може бути розглянутий міністр оборони Віктор Хренін. Зручна кандидатура для Путіна. Сам Хренін пройшов шлях становлення, закінчивши військові заклади РФ, а потім і Білорусі, має широкі та міцні зв'язки з командувачами та генералами Збройних сил РФ, бездоганний у виконанні поставлених завдань".

На думку експерта, після повідомлення про можливість розміщення РФ на території РБ пускових установок для тактичної ядерної зброї стає зрозумілим, що поглинання цієї держави путінським режимом майже відбулося.

"Залишилося лише провести контрольований референдум у РБ – і потім повідомити про "бажання жителів братської Білорусії приєднатися до РФ". Цього явно не хоче Лукашенко, – вважає Світлана Кушнір. — Боляче йому, що не вдалася династія правителів. Від того й мучиться на посаді, бо пов'язаний і кров'ю білоруських опозиціонерів, і кров'ю невинно вбитих українців у війні Росії проти українського народу та державності. Проміжний результат: РФ міцно тримає віжки управління офіційними особами Білорусі, а тому не дасть можливості бунтів та демократичного самовизначення громадянам РБ. Поки самі білоруси не наважаться на зміну влади, не очистять від російських ставлеників коридори влади та не дадуть жорстоку відсіч впливу Росії на політичні позиції Білорусі".

"Відхід" Лукашенка означатиме майже стовідсоткову ймовірність вступу Білорусі у війну з Україною

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш упевнений, що Лукашенко залишить свою посаду "достроково", лише якщо його винесуть із кабінету наперед ногами.

"У цьому контексті важливо розуміти: причиною "погіршення здоров'я" диктатора стала Москва, або це не планувалося нею. Навіть якщо друге, то смерть диктатора означатиме виникнення ризиків для Росії, які вона спробує усунути відкритою чи прихованою окупацією Білорусі", – вважає експерт.

Тобто, пояснює він, це буде вже не тотальна залежність як зараз, а окупація, з маріонетковою владою та повним підпорядкуванням.

"У будь-якому випадку "відхід" Лукашенка означатиме майже стовідсоткову ймовірність вступу Білорусі у війну з Україною, – попереджає Сергій Гармаш. – Що критично не потрібно нам як мінімум у найближчі 4-5 місяців. Тож нехай тиран впаде, але не зараз!".

Читайте також на порталі "Коментарі" — як війна змінює вектор – чому Україна вже має далекобійну зброю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини