Головна Новини Світ Беларусь З боку Білорусі знову неспокійно: про що говорить те, що відбувається – чого очікувати в найближчому майбутньому
commentss НОВИНИ Всі новини

З боку Білорусі знову неспокійно: про що говорить те, що відбувається – чого очікувати в найближчому майбутньому

Лукашенко маневрує, показуючи Путіну та своїм прихильникам усередині РБ, що ведеться якась підготовка білоруських збройних сил

14 грудня 2022, 12:30
Поділіться публікацією:

Міноборони Республіки Білорусь (РБ) розпочало раптову перевірку бойової готовності збройних сил. Крім того, в РБ злітаються російські винищувачі МіГ-31К — носії гіперзвукових ракет "Кинжал". Про що говорить те, що відбувається? Що означають такі маневри самопроголошеного президента Лукашенка? Чого чекати Україні з боку Білорусі в найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

З боку Білорусі знову неспокійно: про що говорить те, що відбувається – чого очікувати в найближчому майбутньому

Кордон України та Білорусі. Фото: з відкритих джерел

Рівень виучки військ у РБ об'єктивно зростає

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко нагадує, що з РБ у нас – досить протяжний кордон, що становить понад тисячу кілометрів.

"Росіяни використовують це у своїх цілях. З Білорусі, куди заведено і їхні збройні сили, вони створюють постійні загрози Україні, проводячи, зокрема, ракетні пуски. Щоправда, останнім часом цього не спостерігається", – зазначає експерт.

За його словами, головна наразі проблема – стан постійної загрози відкриття північного фронту, що змушує нас тримати там значні сили та засоби. З цією метою білоруською армією проводяться постійні навчання (з весни), а тепер оголошено ще й чергову перевірку боєздатності.

"Лукашенко маневрує, показуючи Путіну та своїм прихильникам усередині РБ, що ведеться якась підготовка білоруських збройних сил. При цьому не потрібно ігнорувати ту обставину, що це триває майже рік. І що перед початком широкомасштабного вторгнення в Україну приблизно стільки тривали навчання російського угруповання, що формується. Вони рік проводили безперервні навчання. З одного боку, це виснажує, з іншого – так чи інакше підвищує рівень готовності до бойових дій, – пояснює Ігор Романенко. – Рівень виучки військ у РБ об'єктивно зростає".

Водночас, продовжує експерт, кількість власне білоруських боєготових військовослужбовців – 6-7 батальйонних тактичних груп (кожна БТГ – від 800 до 1000 осіб). Навіть якщо розбивати їх 50 на 50 росіян, це не ті сили, з якими можна йти у відкриту атаку на Україну. Особливо зараз, коли ми значно зміцнили свої межі на півночі. І продовжуємо вдосконалювати тамтешні оборонні рубежі. Очолює цей напрямок генерал Наєв, використовуючи досвід, здобутий ним на східному фронті, де також створювалися потужні зміцнення, наголошує Ігор Романенко.

"Білоруські колони техніки в рамках нової перевірки перейшли на полігон за 12 км від кордону з Україною. Вони відпрацьовують можливості форсування двох річок. Це серйозні напрацювання. Але особового складу, наголошую, для вторгнення в Україну з боку РБ недостатньо. Навіть з огляду на те, що туди заведено понад 10 тисяч російських військ для створення спільного угруповання. Але поки що після злагодження військовослужбовців РФ практично відразу перекидають на південь чи схід України. Відповідно, російсько-білоруське угрупування, достатнє для удару по нам з Білорусі, не формується", – пояснює генерал.

Однак, наголошує він, насторожує, що в РБ повернулися три російські винищувачі МіГ-31К, які здатні застосовувати гіперзвукові "Кинджали" (адаптована під винищувач "іскандерівська" ракета дальністю до 2 тисяч км, швидкісна, серйозна загроза).

"Загалом процеси там проходять, які були і раніше. З різними відтінками. Ми ситуацію уважно відстежуємо. Причому не лише наша розвідка, а й союзницькі. Але наявного зараз у РБ угруповання явно недостатньо, щоб мати можливість ефективно застосувати проти Сил оборони України на півночі", – констатує Ігор Романенко.

Будь-який напад з боку РБ буде жорстко придушений

Політолог, боєць 112 бригади Сил ТрВ ЗСУ Максим Степаненко вважає, що напад збройних сил РБ, навіть незважаючи на їхню активізацію біля кордонів з Україною, малоймовірний.

"І про це говорить, зокрема, найвище військове та політичне керівництво України. Думаю, реальна мета цих маневрів, як і раніше, спрямована на розтягування ЗСУ, вимушені реагувати на ці навчання, тримаючи чималу кількість сил та коштів у прикордонних районах. Незважаючи на явну шизофренічність Лукашенка, інстинкт самозбереження у нього все ж таки присутній. Він чудово розуміє, що непопулярний серед власного народу (це вилилося у масові акції протесту після фальсифікації президентських виборів 2020 року). Втягування у війну з Україною (надання території РБ для російського вторгнення та завдання ударів по нашій країні ракетами, допомога країні-агресору озброєнням, боєприпасами, полігонами тощо) також погіршило становище диктатора. І якщо втручання буде явним, для Білорусі загалом і Лукашенко, зокрема, все закінчиться плачевно", – прогнозує Максим Степаненко.

Він наголошує, що Україна робить серйозні дії для відображення такої агресії. Кордони в наших північних областях були потужно зміцнені, там перебуває чимало сил та засобів ЗСУ. І будь-який напад з боку РБ буде жорстко пригнічений.

"Проте такі білоруські маневри грають на руку Путіну. Хоча офіційний Мінськ не бере активної участі у війні, він змушує нас тримати великі сили на українсько-білоруському кордоні. Адже вони нам куди потрібніші на півдні, на Донбасі, де йдуть кровопролитні бої, – зазначає Максим Степаненко. – Знаю з особистого досвіду, що захисники України там роблять все можливе та неможливе, тримаючи оборону, відбиваючи постійні масовані атаки окупантів. Ганебно втікши з Херсона, країна-агресор тепер перекидає відведені з того напряму сили та кошти на Донбас. Туди ж кидаються "чмобики" всіх мастей. Все заради того, щоб виконати путінський пунктик із захоплення Донецької та Луганської областей у їхніх адмінкордонах, продемонструвавши рішення хоч якогось із завдань божевільного т.зв. "спецоперації". Але нічого у загарбників не вийде. Окупанти буде розбито і вигнано з нашої землі, а хтось залишиться в ній надовго".

Читайте також на порталі "Коментарі" — щось пішло не так: міністри ЄС не змогли схвалити дев'ятий пакет санкцій проти РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини