Головна Новини Світ Китай На що зробив ставку Пекін у 2023 році і як це вплине на війну в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

На що зробив ставку Пекін у 2023 році і як це вплине на війну в Україні

Китай фактично сформував пул держав, які виступають із близькою Пекіну позицією у питанні війни в Україні

26 грудня 2023, 13:10 comments1147
Поділіться публікацією:

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун нещодавно провів переговори з генералом Народно-визвольної армії КНР Лю Чженьлі. Діалог на такому рівні між країнами відбувся вперше за півтора роки. Тим часом Business Insider припускає, що Китай і РФ перебувають на межі створення військового альянсу, що становитиме найбільшу загрозу для США. Керівник Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін відкрито заявляє, що підтримує РФ і нарощуватиме з нею торгівлю та посилюватиме зв'язки. Що можна до кінця 2023-го сказати про роль Китаю у російсько-українській війні та загалом геополітичні розклади у світі? Яких дій від КНР очікувати у новому році? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

На що зробив ставку Пекін у 2023 році і як це вплине на війну в Україні

Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Китай у 2023 році зробив серйозну заявку на формування двополярного світу

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич розмірковує так:

"Якщо говорити загалом про геополітичні розклади, то Китай у 2023 році зробив дуже серйозну заявку на формування двополярного (разом із США) світу. Він продемонстрував свою зону впливу, структурував її. Крім того, показав можливість та здатність входити до раніше невирішених криз. Типовий приклад тут – покращення відносин між Іраном та Саудівською Аравією, певні посередницькі послуги з питань сусідів Пакистану, складні питання між країнами Центральної Азії. Той-таки китайський флот біля берегів Ізраїлю — дуже показове явище".

Китай, продовжує експерт, фактично сформував пул держав, які виступають із близькою Пекіну позицією з питання війни в Україні.

За словами Ігоря Тишкевича, це, в першу чергу, держави БРІКС, що трансформується (міждержавне об'єднання, союз п'яти держав — Бразилії, Росії, Індії, КНР і ПАР; на саміті в серпні 2023 було повідомлено, що Аргентина, Іран, Саудівська Аравія, Єгипет Ефіопія та ОАЕ запрошені до вступу до БРІКС як повноправні члени з 1 січня 2024 року, але Аргентина після зміни влади вже відмовилася від цієї ідеї – прим. ред.) та ШОС (Шанхайська організація співробітництва, заснована 15 червня 2001 року лідерами Китаю, Росії), Казахстану, Таджикистану, Киргизії та Узбекистану (9 червня 2017 року повноправними членами ШОС стали також Індія та Пакистан; 4 липня 2023 року приєднався Іран – прим. ред.).

"За великим рахунком, це заявка, причому підтверджена справами, на статус одного з полюсів світу. Причому Китай не відмовляється від раніше озвучених планів до 2050 року постаратися стати державою №1, потіснивши США", – наголошує експерт.

Він зазначає, що російсько-українська війна, з погляду геополітики, певною мірою вигідна як КНР, так і США. Тому що відсутність масштабних успіхів у РФ позбавляє її права на геополітичні амбіції, які вона заявляла.

"І та ж листопадова зустріч Сі з Байденом – це була зустріч лідерів, які, умовно кажучи, ділитимуть сфери впливу у світі. До російського вторгнення в Україну на участь у такій зустрічі претендував Путін. Зараз ні. Можна сказати, що Росія вторгненням до України, широкомасштабною війною, яка триває вже майже два роки, сама позбавила себе статусу глобального гравця. Китай тут може почекати, а США – допомогти РФ швидше втратити її амбіції. Ну, а стримування Китаю стає тепер для Штатів ще пріоритетнішим завданням, ніж раніше", – констатує Ігор Тишкевич.

Послаблення Росії війною проти України – це посилення Китаю

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко вважає, що сам факт зустрічей на рівні вищих політичних, військових, економічних діячів між першою економікою світу (США) та другою (КНР) – це точно непогано.

"Зрозуміло, що другий хоче стати першим, а перший – цього не допустити, що у США та КНР – різна думка. Що між ними є серйозне економічне та ідеологічне (демократія проти автократії) протистояння. Але це радше конкуренція. І зустрічі з різних напрямків не дають цієї конкуренції перерости у серйозне протистояння", – зазначає Сергій Дойко.

Немає сумнівів, продовжує він, що Китай зацікавлений в ослабленні Росії, купуючи у неї дешево ресурси, у тому числі енергетичні. А РФ не має іншого виходу, бо західні ринки їй дедалі більше перекривають.

"Ослаблення Росії війною проти України – це посилення Китаю. Тим паче, що війна ослаблює і Захід. І Пекін грав на цьому. І 2022-го, і 2023-го. І продовжить. Так чи інакше допомагаючи РФ не посипатись. У тому числі через ті ж самі підсканційні Іран і Північну Корею, що залежать від Китаю, як тепер і Росія. Але входити в клінч зі США, безпосередньо спонсоруючи російську агресію (як іранці та північнокорейці), КНР, звичайно, не буде. Адже ринки Заходу та західні інвестиції – це чи не основа китайської економіки. А зовсім не різке зростання товарообігу зі злиденною Росією", – акцентує експерт.

Китай, пояснює він, грає у стратегію, а не тактику. Тому не уподібнюється до Ірану та Північної Кореї, які відкрито йдуть на конфлікт із Заходом, допомагаючи РФ у війні проти України.

"Обійматися-ручатися з російською владою – це одне, а національні інтереси – зовсім інше. Тож прямо до конфронтації з Україною та її союзниками Китай не увійде. А "доїти" Росію, допомагаючи, умовно, на п'ятак, а отримуючи на півсотні, не припинить", – прогнозує Сергій Дойко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — воєнні підсумки року: що вдалося Україні, а з чим виникли складнощі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини