Головна Новини Світ Китай Сі Цзіньпін отримав всю повноту влади – чого очікувати від КНР на другому році війни РФ проти України
commentss НОВИНИ Всі новини

Сі Цзіньпін отримав всю повноту влади – чого очікувати від КНР на другому році війни РФ проти України

Китай уважно стежить за ситуацією в Україні, обмірковуючи, як далі діяти з Тайванем

11 березня 2023, 12:04
Поділіться публікацією:

Всекитайські збори народних представників втретє обрали головою Сі Цзіньпіна. Це сталося уперше в історії Китайської Народної Республіки. Тепер у "товариша Сі", який досить неоднозначно поводиться в ракурсі російсько-української війни, зосереджена в руках абсолютна влада. Чого очікувати від КНР на другому році відкритої війни РФ проти України? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Сі Цзіньпін отримав всю повноту влади – чого очікувати від КНР на другому році війни РФ проти України

Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Роль Китаю у війні РФ проти України – досить серйозна

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала наголошує, що Сі Цзіньпін, обраний правителем Китаю одноголосно, абсолютно контролює ситуацію в КНР. Уся повнота влади в нього. І, так чи інакше, він більше думатиме про національні інтереси Китаю, враховуючи саме в цьому ракурсі російсько-українську війну, прогнозує експерт. І приміряючи її на "питання Тайваню", яке є для Сі – знаковим.

"Як Путін свого часу думав, що стане "великим збирачем земель" і увійде в історію саме в цьому статусі, так і Сі Цзіньпін, схоже, хоче бути керівником Китаю, який зможе повернути Тайвань. Раніше була політика "одна країна – дві системи", суть якої в тому, що як би комуністичний режим КНР і як би демократична система Тайваню залишаються єдиною країною. Але вже видно, що варіанта, як із поверненням Гонконгу, вже не вийде. Занадто різні за поглядами нинішні КНР та Тайвань. І надто великі зв'язки останнього із Заходом загалом та США зокрема", – пояснює Віталій Бала.

На його думку, дипломатичним шляхом Пекіну явно не повернути Тайвань. Але чи наважиться КНР на війну, яка точно переросте у Третю світову, бо Штати не залишаться осторонь – питання… І відповідь багато в чому може дати те, як і коли закінчиться російська агресія проти України.

"Можна тільки гадати, як поведе себе КНР у разі поразки Росії або затягування війни з непередбачуваним результатом. При цьому на політичному та дипломатичному рівні Пекін явно на боці Москви. Економічно також допомагає, скуповуючи російські ресурси (якнайдешевше), стрімко освоюючи російський ринок після масового відходу звідти західних компаній. Що стосується військово-технічної допомоги — тут Китай дуже обережний. Адже той товарообіг, який є у нього зі США та ЄС – у рази більший, ніж із Росією", – зазначає експерт.

Він упевнений, що втрачати західний ринок КНР точно не хоче, як підставлятися під санкції.

"Тим більше, що Сі Цзіньпін за роки свого правління розгорнув зовнішню політику від ізоляції до більшої відкритості, – наголошує Віталій Бала. – Подивимося, як буде далі. Але роль Китаю у війні РФ проти України досить серйозна, якщо він почне допомагати агресору зброєю, боєприпасами, чіпами і так далі. Чого, сподіваємось, не станеться. Тому що економіка дуже важлива для офіційного Пекіна. І обрушити її, почавши озброювати Росію (а все рано чи пізно виринає назовні), КНР точно не хоче. І на даний момент, судячи з заяв західних політиків, розвідок, журналістів, немає підстав говорити, що Китай допомагає РФ військово-технічно".

КНР продовжить хитати світ чужими руками, активно діяти в Латинській Америці, Африці

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко розмірковує так:

"Китай продовжує грати у свою гру. Його нещодавно представлені "мирні ініціативи" спрямовані зовсім не на досягнення миру, а на досягнення геополітичних цілей КНР. Ця країна грає у довгу, намагається побудувати, скажімо так, китає-центричне майбутнє нашої планети".

На думку експерта, те, що Китай активно просуває тему повернення до своєї орбіти Тайваню – лише тактичні кроки.

"Звучать різні натяки Заходу – мовляв, відверніться від Тайваню, а ми відвернемося від Росії, після чого війна в Україні закінчиться досить швидко. Але я не ставився б з великою довірою до таких натяків. Хоча Тайвань і важлива для КНР ціль, але це мета скоріше тактичного плану, – пояснює Андрій Сенченко. – А стратегічно Китай вибудовує антизахідну коаліцію, в якій РФ відведена роль розхитування ситуації в Європі, Ірану – на Близькому Сході, Північна Корея виконує ту саму роль у Східній Азії. Плюс – на підтанцьовуванні у китайців та росіян є Лукашенко з Білоруссю".

Можна не сумніватися, вважає експерт, що КНР продовжуватиме хитати світ чужими руками, активно діяти в Латинській Америці, Африці. Все заради збору під своїм крилом держав, які мають ті чи інші образи на Західний світ. І чисельно збільшуватиме антизахідну коаліцію.

Виходячи з вищесказаного, констатує Андрій Сенченко, Китай точно не наближатиме закінчення російської агресії проти України.

Читайте також на порталі "Коментарі" — масована ракетна атака та турецький "привіт" Москві: чим запам'ятався тиждень.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини