Головна Новини Світ Китай Які шанси, що Китай розпочне постачання зброї РФ – чому затягування війни невигідне Пекіну
commentss НОВИНИ Всі новини

Які шанси, що Китай розпочне постачання зброї РФ – чому затягування війни невигідне Пекіну

Якби РФ захопила Україну «за три дні», це влаштувало б Пекін, але довгостроковий конфлікт негативно позначається на світовій економіці

6 березня 2023, 12:50 comments2065
Поділіться публікацією:

Китайська Народна Республіка (КНР) різко збільшила військовий бюджет. Це відбувається на тлі активних звинувачень на адресу КНР з боку США у наданні допомоги РФ у війні проти України. Білий дім не виключає навіть, що Китай може піти на постачання зброї росіянам. Як КНР може поводитись на другому році широкомасштабної російської агресії проти України (десятому році власне неоголошеної війни)? Чи зможе Західний світ знайти потрібні аргументи – і не дати Пекіну відкрито стати на бік Москви, як це вже зробив Іран? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які шанси, що Китай розпочне постачання зброї РФ – чому затягування війни невигідне Пекіну

Сі Цзіньпін та Путін. Фото: з відкритих джерел

Влада КНР чудово розуміє наслідки військової підтримки РФ у війні і не почне вбивати свою економіку, заради імперських замашок Кремля

Керівник Центру підготовки операторів БПЛА "Крук", політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран упевнений, що слід дивитися не на суми збільшення військового бюджету, а на те – куди підуть ці кошти.

"Думаю, що Китай починає модернізувати армію під виклики сучасності. Спостерігаючи за тим, як іде війна в Україні, китайці бачать, що на перше місце виходять безпілотники, високоточне озброєння, кібер-армія. У ці напрями КНР і вкладатиметься, – вважає експерт. – Хтось пов'язує зростання відрахувань на армію з тим, що КНР готується до агресії проти Тайваню. Можливо, у цьому також є сенс. Але насамперед, як мені здається, йдеться про те, що практично всі армії світу зараз намагатимуться перебудуватися відповідно до нових викликів. Під нову тактику та стратегію війни. Ті самі країни НАТО почали виділяти мільярди на модернізацію армій. І це, схоже, загальносвітовий тренд".

За словами Віктора Тарана, на жаль, висловлений у 90-х роках минулого століття американським філософом, політологом, політичним економістом і письменником японського походження Френсісом Фукуямою миролюбний посил у стилі, що війни сходять на "нівець", що ми рухаємося до світового уряду, загальним цінностями, які поєднають усі народи – не спрацював.

"Правий виявився американський соціолог та політолог Семюел Хантінгтон, який прогнозував у ХХІ столітті війну цивілізацій (він, до речі, автор концепції етнокультурного поділу цивілізацій, оприлюдненого ним у статті "Зіткнення цивілізацій?"). І те, що ми зараз бачимо, – це саме війни за ідентичність між націями, між культурними кодами, між цивілізаціями", – пояснює експерт.

Що стосується позиції КНР та його можливої підтримки Росії у цій війні, тут, акцентує Віктор Таран, важливо розуміти, що товарообіг Китаю з тими самими США та ЄС у рази більший, ніж із РФ. І що американці, що європейці вже попередили Пекін про найжорстокіші санкції у разі надання військової допомоги росіянам.

"Упевнений, влада КНР чудово розуміє наслідки і не почне вбивати свою економіку (і без того постраждалу від наслідків ковідних обмежень, від будівельної кризи) заради імперських замашок Кремля", – констатує Віктор Таран.

Китай зараз зацікавлений у тому, щоб з'явилася така собі "формула миру"

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук називає багатошаровою поведінку Китаю в ракурсі російсько-української війни.

"КНР точно не є прихильником цієї війни. Причому з погляду засудження російської агресії, в ракурсі того, що широкомасштабна стадія конфлікту триває вже понад рік. Якби РФ захопила Україну "за три дні", це, ймовірно, влаштувало б Пекін. Але довгостроковий конфлікт негативно впливає на світову економіку. Відповідно – погіршує і так непросту економічну ситуацію у світі та в Китаї. І з цього погляду ця війна не вигідна КНР у довгостроковому вимірі", – пояснює експерт.

Крім того, продовжує він, для Китаю вкрай негативною виявиться поразка РФ. Адже Пекін розглядає війну в Україні у контексті глобального протистояння із Заходом. І якщо Росія програє, там розпочнуться деструктивні турбулентні процеси, внаслідок чого вона перестане бути важливим союзником для КНР. Безумовно, союзником, залежним від Китаю, але зручним тим, що з його допомогою можна здійснювати протистояння із Заходом, не постачаючись безпосередньо.

"У разі поразки РФ, Китай навряд чи ризикне сам розпочати якийсь конфлікт проти Західного світу. Одна річ, коли ти, умовно кажучи, намагаєшся боротися із Заходом, маючи на своєму боці державу з а-ля другою армією світу та величезними ресурсами. І зовсім інше – покладатися лише на свої сили. Причому бачачи, що трапляється, коли хтось вступає в таке згубне для себе протистояння", – зазначає Борис Кушнірук.

На його думку, Китай зараз зацікавлений у тому, щоб з'явилася якась "формула миру" (і сам навіть виходить із певними – вельми розмитими – пропозиціями), яка дозволить зупинити війну, зберігши при цьому РФ. У той же час, у разі її стратегічної поразки, КНР, швидше за все, візьме участь у розподілі цієї імперії, упевнений експерт.

"Не випадково, в медіа КНР вже демонструються карти, де позначені російські на даний момент території, яким настав час повернутися в "рідну китайську гавань". Йдеться, перш за все, про східний та західний Сибір. Тому історія тут – непроста. Щодо ймовірності поставок китайського озброєння росіянам. Якщо це відбуватиметься, то дуже акуратно. Щоб жодних доказів китайського походження цього озброєння не було. Китай дуже залежить від Заходу у торговельних відносинах. І їхній розрив обернеться для КНР внутрішньою катастрофою", – пояснює Борис Кушнірук.

Тому констатує він, якщо щось Пекін і ризикне постачати Москві, то, наприклад, снаряди, ідентифікувати які після розриву виявиться неможливо. І це велика проблема як для України, так і для її союзників. Адже артилерійських боїв такої інтесивності, як зараз у нас, не було з часів Другої світової війни.

"Не можна виключати постачання з КНР до РФ елементів напівпровідників, які можуть використовуватися для російської військової техніки, – вважає експерт. – Причому, знову ж таки, постачання не безпосередньо, а у вигляді побутової техніки, та ще й через треті країни".

Читайте також на порталі "Коментарі" – для чого українських пілотів тестують на авіабазі у США: у ЗСУ розкрили деталі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини