Головна Новини Світ ЄС Чи можуть ЄС та НАТО поставити на місце керівництво Угорщини: яку гру веде Орбан
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можуть ЄС та НАТО поставити на місце керівництво Угорщини: яку гру веде Орбан

Поки що Угорщина дає зрозуміти, що робитиме, що заманеться, руйнуючи європейську єдність

25 жовтня 2023, 20:47 comments2231
Поділіться публікацією:

Голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель відреагував на порівняння прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана членства його країни у ЄС із радянською окупацією. За словами Борреля, ніхто не зобов'язує Угорщину бути членом ЄС. Тим часом угорська влада не тільки всіляко блокує допомогу ЄС для України та розширення санкцій проти РФ, а й, схоже, вирішила поставити перепону на шляху Швеції до НАТО. Про що свідчить така позиція офіційного Будапешта? Чи є управа на проросійську владу Угорщини, яка не приховує своїх симпатій до Путіна? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи можуть ЄС та НАТО поставити на місце керівництво Угорщини: яку гру веде Орбан

Віктор Орбан. Фото: з відкритих джерел

Остаточний кіл у політичну труну Орбана вбили вибори у Польщі

Політолог Володимир Цибулько вважає, що Орбан дуже вдало конвертував конфлікт із Брюсселем у свій електоральний рейтинг, але втратив контроль над цим сюжетом – і неконтрольовано почав випадати із загального європейського порядку.

"Цей його рух був щедро стимульований путінською мафією, вважається, що Семен Могилевич (російський та український учасник організованих злочинних спільнот) був головною контактною особою Кремля з Орбаном", — зазначає експерт.

За його словами, тепер ситуація дійшла до обмеження фінансової допомоги з боку Брюсселя, що фактично підвищує політичну перспективу самого Орбана, але при цьому б'є не лише по його партії ФІДЕС, а й по партнерській Йоббік, ще більш націоналістичній.

"Те, що творила і творить угорська влада, виносило мізки навіть консерваторам, які правлять в ЄС. Але, здається, остаточний кіл у політичну труну Орбана вбили вибори у Польщі, де євроскептики програли. Тоді як вибори у сусідній Словаччині (із зворотним ефектом) дещо надихнули реваншистів. Тепер, з нормалізацією відносин Варшави з Брюсселем, Орбана жодний словацький проросійський Фіцо не врятує, – прогнозує Володимир Цибулько. – Москва також не врятує. Хоча втекти туди Орбан, коли настане час відповідати за свої справи, цілком може".

Керівництво ЄС розраховує на те, що все якось саме розсмокчеться

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук розмірковує так:

"Проблем у тому, що і НАТО, і ЄС створювалися як об'єднання демократичних держав. І ніхто не ставив під сумнів, що країна залишиться демократичною навіть за зміни режиму. Втім, з НАТО не так усе просто, там були періоди, коли ті ж Туреччина та Греція точно не виглядали як демократичні держави. При цьому, що ЄС, НАТО не мають механізму виключення зі свого складу".

Була неймовірно складна, фактично з нуля, створена процедура, коли Британія виходила з ЄС ("Брексит"), нагадує експерт. Відповідно, продовжує він, у тієї ж Угорщини є можливість, по суті, шантажувати ЄС та НАТО, які не мають правового механізму її виключення зі своїх лав.

"А, коли немає такого легального механізму, в якийсь момент може виникнути ситуація, коли країни ЄС та НАТО порушать питання про його створення. Щоб або призупинити, або взагалі позбавити членства якусь країну, що зарвалася", – зазначає Борис Кушнірук.

Це точно буде нелегко, прогнозує він. Адже, щоб не спровокувати повний розкол, необхідно, щоб таку процедуру підтримали всі країни-члени (за винятком, скажімо, того, кого збираються виключити). А це вже може наштовхуватися на опір низки інших держав-членів, які примірятимуть ситуацію на себе.

"Думаю, керівництво ЄС розраховує на те, що через якийсь час в Угорщині до влади прийдуть більш адекватні політики, ніж Орбан та його соратники. І все якось розсмокчеться. Але поки що Угорщина дає зрозуміти, що робитиме, що захоче. І що – не розсмокчеться. У найближчому майбутньому, так точно, – вважає експерт. – Тим часом ситуація реально загрожує ЄС та НАТО, які стали заручниками своїх правил та угорських ігор. І поки не видно, як виходити з цього глухого кута. Заходу доведеться шукати якусь модель, щоб на юридичному рівні викрутити все так, щоб зупинити членство Угорщини (дії якої, очевидно, викликають в інших країнах роздратування) в ЄС чи НАТО, або зовсім виключити".

Орбан і Ко розуміють свою безкарність

Народний депутат Верховної Ради України (IX скликання) Сергій Магера зізнався, що песимістично налаштований щодо застосування реальних заходів впливу з боку ЄС на політику Угорщини.

"Слід визнати, що політика Угорщини все частіше докорінно відрізняється від тієї, що сповідує переважна більшість членів ЄС (а то й всі, за винятком офіційного Будапешта). Фактично останні півтора роки позиція угорської влади йде явно врозріз із загальною політикою Євросоюзу. Але адекватної реакції немає", – констатує експерт.

При цьому він зазначає, що нерідко уряди країн, які входять до Євросоюзу, хотіли б вести власну політику за тими чи іншими напрямками, іноді відмінними від загальної політики ЄС. Але, мабуть, ніхто не робить цього так зухвало, як Орбан та Ко. Однак, наголосив Сергій Магера, на місце керівництво Угорщини ніхто поставити, схоже, не може.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Будапешті офіс Орбана облили червоною фарбою: до чого тут Путін (ВІДЕО).




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини