Головна Новини Світ ЄС Доходи від росактивів для закупівлі зброї Україні: хто і чому гальмує процес
commentss НОВИНИ Всі новини

Доходи від росактивів для закупівлі зброї Україні: хто і чому гальмує процес

Велика ймовірність, що епопея з передачею на користь Україні доходів від заморожених російських активів завершиться так само, як усі епопеї з ухваленням попередніх рішень ЄС у ракурсі війни

23 березня 2024, 14:48 comments1286
Поділіться публікацією:

Саміт глав держав та урядів ЄС не зумів домовитися про план використання доходів від заморожених російських активів для озброєння України. Є дані, що три країни ЄС виступили проти купівлі боєприпасів Україні за рахунок заморожених активів РФ, а саме – Мальта, Люксембург та Угорщина. Проти, схоже, також виступає Австрія. При цьому голова центробанку Латвії вважає, що ЄС доведеться зрештою ухвалити вольове рішення і конфіскувати російські активи, якщо Євросоюз хоче, щоб Україна перемогла у війні з РФ. Про що говорить те, що відбувається, як події можуть розвиватися далі? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Доходи від росактивів для закупівлі зброї Україні: хто і чому гальмує процес

Європейський Союз. Фото: з відкритих джерел

Угорщина та компанія намагаються отримати додаткові "пряники"

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін констатує, що щодо заморожених російських активів у Євросоюзі вкотре домовилися домовлятися далі.

"Що не дивно, – вважає він. – Одностайності тут бути не може, бо надто різні інтереси у країн. І на позицію, наприклад, впливає наявність чи відсутність на їхніх територіях військових підприємств. Саме тому німці всіляко підтримують використання прибутків від російських активів для фінансування закупівлі озброєння для України. А все тому, що в Німеччині досить потужний військово-промисловий комплекс (ВПК). Це саме стосується скандинавів. Такі країни розуміють, що близько 3 млрд євро на рік (а прибутки від заморожених активів становлять саме таку суму) можуть частково осісти в їхній економіці. А та сама Австрія виступила проти, бо там немає військових заводів. І вона хоче, щоб прибутки від активів спрямовувалися не на озброєння, а на відновлення України".

Тож тут йдеться передусім про національні інтереси тих чи інших країн, пояснює експерт. І ті чи інші дії Угорщини зараз слід розглядати як її спробу якнайбільше видоїти з Єврокомісії (ЄК), упевнений економіст. Він нагадує, що ЄК заблокувала багато коштів, які мали надійти до Угорщини, але не надійшли, тому що тамтешня влада провела реформи, з точки зору Єврокомісії, що підривають незалежність ЗМІ, правосуддя тощо.

"І Угорщина намагається тиснути на ЄК, постійно займаючи досить жорстку позицію в ракурсі (не)підтримки України та (не)введення нових санкцій проти РФ. І тут офіційний Будапешт використовує ті ж механізми, що й польські аграрії, які блокують кордон з Україною, добиваючись від Єврокомісії потрібних собі рішень", – проводитиме паралелі Олег Пендзін.

На його думку, епопея з передачею на користь Україні доходів від заморожених російських активів завершиться так само, як усі епопеї з ухваленням консолідованих рішень ЄС у ракурсі російсько-української війни. А саме – рішення буде ухвалено, гроші підуть до європейського Фонду миру. І з них фінансуватимуться військові закупівлі для України на європейських підприємствах ВПК.

"Але все це пройде з додатковими пряниками для Угорщини та розшаркуванням перед малими країнами типу Мальти та Люксембургу. Кожна країна в цій ситуації прагнутиме максимально дотриматися своїх національних інтересів — у розумінні нинішнього керівництва", – наголошує експерт.

Він наголошує, що позитивне для нас рішення буде ухвалене ще й тому, що на сьогоднішній момент є розуміння – необхідно відновлювати військово-промисловий комплекс Європи.

"Незрозуміло, що буде далі зі США, звідки вже йдуть сигнали, що Європі потрібно більше вкладатися у власну безпеку. Незрозуміло, що буде з виконанням 5 статті договору про Північноатлантичну співдружність. Адже 4-та стаття передбачає консультації перед включенням до загальної оборони у разі нападу на одного з членів блоку. А у цих консультацій немає чіткого терміну за часом. Таким чином, країни НАТО можуть просто загрузнути у 4-й статті, так і не перейшовши до 5-ї. Враховуючи, що до Білого дому може повернутися Трамп, який прямо говорить, що між США та конфліктом у Європі – океан, що європейці мають більше платити за безпеку, підтримувати яку їм допомагають Штати, стає зрозумілим занепокоєння Старого Світу. Тож на користь не лише України, а й самої Європи – швидше відновлювати ВПК. Коштів на це немає. І найбільш логічним джерелом коштів тут виглядають прибутки від заморожених російських активів. Саме тому під прапором допомоги Україні, під аплодування військово-промислових чи близьких до них кіл, відповідне рішення буде ухвалено", – прогнозує Олег Пендзін.

Питання у часі, зазначає він. Звичайно, ми зацікавлені в тому, щоб це сталося якнайшвидше.

Ситуація з російськими активами в ЄС цілком прогнозована

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран поділився таким коментарем:

"Ситуація з російськими активами в ЄС цілком прогнозована. Через потужне російське лобі в особі Угорщини навіть менш серйозні варіанти допомоги для України було важко проштовхнути".

Експерт вважає, що країни, які блокують на даний момент такий підхід, розуміють – політичне рішення на рівні ЄК вже прийнято. Вони просто намагаються гальмувати процес.

"Головне, що за використання доходів від російських активів виступили Бельгія, де знаходиться Euroclear (провідний міжнародний центральний депозитарій цінних паперів), Німеччина, Італія та Франція, де сконцентровано багато російських активів і не лише суверенних, – наголошує Віталій Шапран. – Щодо Люксембургу та Мальти, їх мотиви потрібно ще вивчати, можливо, вони використовують цю можливість для лобіювання у ЄК своїх власних інтересів".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чого боїться Путін: чому Захід зволікає з наданням всього необхідного Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини